Anasayfa Haber Amazon Yeni Sağlık Sigortası Girişimini Duyurdu

Amazon Yeni Sağlık Sigortası Girişimini Duyurdu

Amazon ve iş ortakları, Amerikan sağlık sisteminin eksiklerini gidermeyi planlıyor.

Amazon bir süre önce yeni bir sağlık sigortası sistemi üzerine çalıştıklarını duyurmuştu. Bu girişimde Amazon CEO’su Jeff Bezos’a ünlü milyarder Warren Buffet ve bankacılık devi JPMorgan Chase de katılıyor.

Bu girişim şimdi Haven resmi adıyla, yeni bir web sitesi üzerinden resmen duyuruldu. Girişimin amacının yeni teknolojileri ve verileri kullanarak, temel sağlık hizmetlerini daha erişilebilir hale getirmek olduğu belirtiliyor.

Tabii burada çözülmeye çalışılan esas sorun, Amerikan sağlık sigortası sisteminin neredeyse dünya çapında kötü bir üne kavuşmuş olması. ABD uzun süredir sağlık sistemini özel sigorta şirketlerinin ve özel sağlık kuruluşlarının insafına terk etmiş bulunuyor.

Bunun sonucunda Amerika’da en temel sağlık hizmetlerinin bile maliyeti inanılmaz seviyelere çıkmış bulunuyor. Milyonlarca Amerikan vatandaşı en temel sağlık hizmetlerini bile alamıyor, ilaç temin edemiyor. Dev özel şirketler bile çalışanlarına sağladıkları sağlık hizmetlerinin maliyetleri karşısında şaşkına dönüyor.

Amazon’un başını çektiği Haven girişimiyse, bu döngüyü kırmayı ve öncelikle kendi çalışanlarına sağlık hizmeti verecek yeni bir sistemi kurmayı hedefliyor. Bu girişimden öncelikle Amazon, Berkshire Hathaway ve JPMorgan Chase bünyesinde çalışanlar ve aileleri faydalanacak. Bu da yaklaşık 1.2 milyon kişi ediyor.

Bezos bu girişimden elde edilecek bilgi ve tecrübenin, uzun vadede ülke genelini kapsayacak bir çalışmaya dönüştürülebileceğini ümit ediyor. Bu sayede belki özel sektörün altından kalkılamaz hale getirdiği Amerikan sağlık sisteminde devrim yapmak, yine özel sektörün girişimiyle mümkün olabilir. Bu girişimin sonuçlarının diğer ülkelere nasıl yansıyacağı ise zamanla görülecek.