Anasayfa Haber Adobe, Shockwave Platformunu Rafa Kaldırıyor

Adobe, Shockwave Platformunu Rafa Kaldırıyor

Adobe, artık pek fazla kullanıcısı kalmayan Shockwave platformuna destek vermeyi bitirecek.

Adobe Shockwave aslında ilk kez MacroMind tarafından geliştirilmiş, 1993 yılında ise Macromedia tarafından satın alınmıştı. O yıllarda hızla gelişen internet üzerinde multimedya içerik hazırlamak için kullanılabilecek pek az araç vardı. Bu yüzden de Shockwave bir araç olarak dönemin en popüler tarayıcısı Netscape Navigator içine entegre edildiğinde, ciddi oranda kullanıcıya ulaşmıştı.

Shockwave için geliştirilen düzenleme aracı Director ile web sitelerinden tutun da, interaktif-film tabir edilen türden sinematik oyunlara kadar pek çok içerik üretmek mümkün olabiliyordu. Shockwave Player ise web tarayıcılar üzerinde bu içerikleri çalıştırmak için kullanılıyordu.

Ne var ki geçen yıllarla birlikte HTML5 Canvas ve WebGL gibi daha gelişmiş seçeneklerin piyasaya çıkması, Shockwave kullanımını giderek düşürdü. Adobe bu durum karşısında 2017 yılında Director yazılımını dağıtmayı durdurmuş, kısa süre sonra da MacOS için Shockwave Player desteğini çekmişti.

PC üzerinde bir süre daha kullanılmaya devam eden Shockwave, artık yolun sonuna gelmiş gibi görünüyor. Adobe, 9 Nisan 2019 itibariyle kişisel kullanıcılara verdiği desteği bitirecek. Kurumsal müşteriler ise 2022 sonunda kontratları bitene kadar teknik destek almaya devam edecekler. Ancak zaten pek fazla kullanıcısı kalmamış olan Shockwave ile hazırlanmış herhangi bir içeriğin artık müzeye kaldırılacağı kesin.