Anasayfa Haber Toyota, Ay Görevi İçin Otomobil Tasarlıyor

Toyota, Ay Görevi İçin Otomobil Tasarlıyor

Japonya’nın gelecekte Ay yüzeyindeki görevlerinde kullanılacak aracı tasarlama görevi Toyota’ya verildi.

Japon Uzay Ajansı (JAXA) ülkenin uzay çalışmalarını yürütürken gereken teknolojileri karşılamada önceliği Japon şirketlerine veriyor. Mesela uzay çalışmalarında kullanılan roketlerin tasarımı ve imalatında Mitsubishi büyük rol oynuyor. Şimdi bu çalışmalarda Toyota da farklı bir projeyle yer alacak.

Özellikle Çin’in uzay araştırmalarına giderek daha fazla hız vermesi karşısında harekete geçen Japonya, önümüzdeki yıllarda Ay yüzeyine insanlı görevler düzenlemek ve hatta bir de üs kurmak için çalışmalarını hızlandırdı. Tabii uzun süreli Ay görevleri için bir de Ay aracı gerekiyor, bunun tasarlanması görevi de Toyota’ya verildi.

Toyota tarafından tasarlanacak aracın tamamen elektrikli ve 6 tekerlekli olması öngörülüyor. Gücünü Toyota’nın geliştirdiği hidrojen yakıt hücreleri ve güneş panellerinden alacak olan araç, Ay yüzeyinde 10.000 kilometrelik bir seyahat menziline sahip olacak.

Aracın bu kadar büyük menzile olması sebepsiz değil. Toyota bu aracı tamamen otonom sürüş yetenekleriyle donatmayı planlıyor. Bu sayede araç kendiliğinden Ay yüzeyinde dolaşarak, randevu noktalarına ulaşabilecek ve astronotları görev yerlerine taşıyabilecek.

Hayli büyük olacak aracın, içinde taşıyacağı iki astronota toplam 13 metrekare yaşam alanı sunması planlanıyor. Tamamen basınçlı ve kendine yeterli bir yaşam alanı oluşturacak olan aracın içinde uzay kıyafetlerini çıkararak uzun süre yaşamak mümkün olacak.

Aşağıda Toyota tarafından yayınlanan videoda aracın tasarımını detaylı olarak görebilirsiniz. Şirketin aracı ne zaman gerçekten üreteceği ise henüz belli değil. Halen çözülmesi gereken teknik detayların olduğu tahmin ediliyor. Ancak JAXA’nın insanlı Ay görevlerine en az 10 yıl daha var. Bu yüzden aracın 2029 yılında hazır olacağı tahmin ediliyor.