Anasayfa Haber Android Q Beta Sürümü Yayınlandı

Android Q Beta Sürümü Yayınlandı

Google, Android Q Beta sürümünü şimdilik sadece Pixel cihaz ailesi için yayınladı.

Google’ın Android işletim sisteminin yeni sürümü olan Android Q resmen beta sürümüne geçti. Şirket mobil işletim sisteminin resmi beta sürümünü şimdilik sadece kendi mobil cihaz ailesi olan Pixel telefonlar için resmen yayınladı. Pixel serilerinin ilk nesli de beta sürümünü alabilen cihazlar arasında bulunuyor.

Android Q ile Android işletim sisteminde bazı önemli değişiklikler yapılacak. Bunların bazıları doğrudan kullanıcı gizliliği ve güvenliğini ilgilendiren geliştirmeler olacak. Mesela önceki Android sürümlerinde, kullanıcı bir uygulamaya ilk kurulumda yerini bilmesi için izin verdiğinde, uygulama bunu kalıcı olarak öğreniyordu. Ancak Android Q ile kullanıcıya yer bildirim iznini sadece uygulama çalışırken ya da asla göstermeme seçenekleri de verilecek.

Cihazda çalışan uygulamaların verilerini nasıl depolayabilecekleri de değişecek. Uygulamalar kendi verilerini diğer uygulamalarla birlikte genel bir depolama alanında saklayabilecekleri gibi, kendi kapalı “sand box” veri klasörlerini de oluşturabilecek. Bu sayede başka bir uygulamanın ya da kötü niyetli yazılımın bu verilere ulaşması engellenebilecek.

Android Q ile gelecek olan bir diğer önemli geliştirme ise grafik arabirim tasarımında yapılacak. Yeni nesil katlanabilir ekranlı telefonlar ve benzeri cihazların sunacağı genişleyebilir ekran alanının daha verimli kullanılabilmesi için tasarım daha esnek yapılıyor. Uygulamaların pencereler içinde çalışabilmesi ve ekran alanını nasıl paylaşacakları yeniden belirleniyor.

Android Q Beta şimdilik sadece Pixel cihaz ailesi için resmen yayınlanmış olsa da, meraklılar bunu indirip kendi cihazlarında test edebilirler. Ancak Beta sürümünün uyumluluk sorunlarına sahip olacağı gerçeğini unutmayın. Burada tüm sorumluluk kullanıcıya aittir.

Android Q Beta Sürümüne Buradan Ulaşabilirsiniz