Anasayfa Mobil Samsung Galaxy Buds İncelemesi

Samsung Galaxy Buds İncelemesi

Üçüncü nesil kablosuz kulakiçi kulaklıklar ile Samsung Galaxy Gear serisinden IconX, artık yoluna Galaxy Buds olarak devam ediyor. Peki farkı nedir? 2019, 2018 ve 2017 modellerin farklarına ve hangisinin en mantıklısı olduğuna değiniyoruz…

Samsung kablosuz kulaklıklarına yabancı değiliz. İlk 2016 yılında çıkardığı Gear IconX kablosuz kulaklıklarını 2018 versiyonuyla yenileyen Samsung pek çok iyileştirmeye de imza atmıştı. Bugünse aynı ürünün yeni bir isimle başka bir iterasyonunu görmekteyiz: Galaxy buds.

Akıllı saatlerini de Gear ürün gamından çıkarıp Galaxy’e dahil eden Samsung’da bu trend Gear ailesinin diğer üyelerini yavaş yavaş kapsıyor.

İşin güzel yanı Technopat’ta hem 2016, hem de 2018 versiyonunu ben incelemiştim ve elimizdeki en yeni versiyonu Galaxy Buds’ı incelemek yine bana düştü.

Samsung Gear IconX Kablosuz Kulak İçi Kulaklık İncelemesi

Samsung Gear IconX 2018 Bluetooth Kablosuz Kulaklık İncelemesi

 

IconX’te olduğu gibi Galaxy Buds’ın da farklı renklerde piyasaya sürüldüğünü görmekteyiz. Bunlar siyah, beyaz ve sarı.

Peki IconX 2018 ile Farkları Neler?

Kulaklığın kendi boyutları küçüldüğü gibi saklama kutusunun da boyutları küçülmüş.

Üstelik kutuya kablosuz şarj özelliği eklenmiş olmasına rağmen Samsung’un bunu başarabilmiş olması etkileyici. Özellikle Samsung’un S10 ile sunmaya başladığı kablosuz güç paylaşımı özelliği sayesinde kulaklıklarınızı kutusuna koyup, telefonunuzun arkasına bıraktığınızda şarj olmaya başladığını göreceksiniz. Bu uzun süreli seyahatlerde oldukça faydalı bir özellik.

Bluetooth eşleşmede de kolaylığa gidilmiş. Eski versiyondaki tuşla aktif hale getirebildiğimiz eşleşme moduna artık kutunun kapağını açarak girebiliyoruz.

İşin biraz teknik kısmına girersek, Broadcomm’un yeni BCM43014 ultra düşük güç tüketen kablosuz ses modülünü kullanıyor Galaxy Buds. Bu modül gelişmiş ses işleme, çevresel gürültü giderme ve kablosuz haberleşme teknolojilerini de beraberinde getiriyor. Önceki nesilden farklı olarak Bluetooth 5.0 sürümünün avantajlarını kullanan kulaklık daha küçük boyutlarına rağmen IconX 2018 ile aynı pil ömrüne sahip.

Bluetooth 5.0 teorik olarak daha yüksek veri aktarım hızına ve daha uzun menzile sahip olduğu için telefonunuzu arka cebinize koyduğunuzda kulaklığın sesinde kesilmeler olması gibi problemlerle karşılaşmıyorsunuz. Ancak buna rağmen kulaklığın aptX HD gibi yüksek çözünürlüklü kablosuz ses aktarım standartlarını kullandığına dair bir ibare bulamadık. Sanırız ki IconX ile aynı kayıplı standartlar kullanılıyor.

Peki çıkarılan özellikler neler derseniz… Öncelikle egzersiz özelliklerinin tamamının kulaklıklardan kaldırıldığını görüyoruz. Kulaklık artık egzersiz koçluğu yapmıyor, size ortalama hızınızı, kaç kalori yaktığınızı, ne kadar yürüdüğünüzü söylemiyor. Dahili nabız sensörü de kaldırılanlar arasında.

Bir diğer kaldırılan özellik de kulaklığın dahili hafızası. IconX 4GB’lık hafızasına kopyaladığınız müzik dosyalarınızı çalabiliyordu hatırlarsanız. Bu özellik telefonu evde bırakarak yanına sadece kulaklıklarını alıp koşuya gitmek isteyenler için önemli gibi dursa da Samsung kullanım istatistiklerinde bunun çok az tercih edildiğini görmüş olmalı ki yeni sürümde tutmaya gerek duymamış.

Ses Kalitesi

Samsung’un önceki kablosuz kulaklıkları IconX 2018’le kıyasladığımızda ses kalitesinde büyük bir iyileşme gözlemleyemedik. Her ne kadar Samsung burada bünyesine kattığı AKG’nin logosunu kullansa da akustik performans maalesef IconX’in altında. Özellikle bass’larda büyük bir azalma söz konusu. Egzersiz özelliklerinin atılarak sadece müziğe odaklanılmasının ses kalitesine olumlu yansımasını beklerdik.

Rahatlık

Önceki nesillerde olduğu gibi kutuya farklı boylarda kulaklık uçları ve çerçeveleri konulduğu için kulak yapınıza göre kulaklığı özelleştirip size en rahat gelecek hale getirebiliyorsunuz. Galaxy buds yürüme ve koşma gibi egzersizlerede dahi kulağınızda güvenli bir şekilde duruyor. Bungie Jumping hariç pek çok fiziksel aktivitede sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz.

Kontroller

Kulaklığın üzerindeki dokunmatik yüzeye uzun ve kısa dokunarak şarkıları ve kulaklık fonksiyonlarını kontrol edebiliyoruz.

Tek dokunuşla durdurma, iki dokunuşla sonraki şarkıya geçme veya çağrı cevaplama, 3 dokunuşla önceki şarkıya geçme gibi IconX’teki dokunmatik kontrollerin aynısı burada da mevcut. Farklı olarak uzun süre basılı tutma işlevi Samsung’un telefon uygulaması üzerinden kullanıcı isteğine göre özelleştirilebiliyor. Ancak IconX’ten aşina olduğumuz herhangi bir kulaklığın dokunmatik yüzeyinde aşağı ve yukarı kaydırmayla ses seviyesi değiştirmeyi Galaxy Buds’ta göremiyoruz.

Bunun yerine sağ kulaklığın uzun dokunması ses açma, sol kulaklığın uzun dokunması ses kısma yapılabilse de her zaman her eliniz boş olmayabiliyor. Örneğin toplu taşımada elinizde çantayla ayakta seyahat ederken müziğin sesini kontrol etmek istediğinizi düşünün.

Kulaklık pedleri, tıkanma, temizlik

IconX 2018’in en sorunlu özelliği kulaklık padlerinin kulak kirleri ile kirlenip tıkanmaya çok müsait olması. Kulak temizliğinize çok dikkat edip gün aşırı kulaklarınızı temizlemeniz gerekmekte. Bunu yapmadığınız takdirde kulak kirleri kulaklık padleri üzerinde birikmeye başlıyor ve bir yerden sonra bu padlerin arasına girerek ne kadar temizlemeye çalışsanız da çıkmıyor.

Samsung bunu görmüş olmalı ki 2018 sonlarına doğru çıkan IconX’lere extra kulaklık padleri ve temizlik fırçaları eklemiş.

Galaxy buds’ın ucundaki değiştirilebilir parçaların çok küçük deliklere sahip olması kulak kirinin bir miktarının burada tutulmasının amaçlandığını gösteriyor. İkinci bir önlem olarak sürücülerin önüne sık sık tıkanan narin kulaklık padleri yerine metalden bombe bir yüzey yerleştirildiğini görmekteyiz.

Bunun kulak kirinden kaynaklı akustik bozulmaları ne derece durdurabileceğini ise zaman gösterecek. Aynı zamanda yazılım tarafında neler yapılacak yine ilerleyen aylarda göreceğiz. Daha önce 2017 model ve 2018 model kulaklıklarda batarya ömrünün çok hızlı düşmesi sebebiyle kulaklıklarımız servise gitmişti. Bu sorunların Buds’da olup olmadığını da görmek için aylarca kullanmak gerekecek.

Samsung Galaxy Buds Fiyatı

Çıkarılan onca özelliğe rağmen fiyatın IconX 2018’den düşük olmaması bizde biraz hayal kırıklığı yarattı. Yurt dışı satış fiyatının 150 Euro olarak duyurulması ülkemizde KDV ve diğer masraflar sonrasında 1100-1200 TL civarında satılacağı anlamına geliyor ki bu bugün IconX satış fiyatı. Mevcut durumda IconX 2018 kulaklıklar sahip oldukları extra özelliklerle daha cazip bir teklif.

Güncelleme: Yayından önce satışa çıktı ve fiyatı 800 TL oldu. Bu beklediğimiz fiyatın oldukça altında olsa da çıkartılan özelliklere baktığımızda halen fiyat olarak 2018 model IconX’e göre yeterince cazip değil. Şu an satın almak için en iyi sebepler ise yeni S10 serisi bir telefon ile kablosuz ters şarj edebilmek ve daha iyi kablosuz bağlantı oluyor.

Artılar

  • Daha küçük boyutlar
  • Geliştirilmiş kablosuz iletişimle kopmaların önüne geçilmiş
  • Kablosuz şarj
  • Bluetooth üzerinden kolay eşleşme

Eksiler

  • Dokunmatik yüzeyde kaydırma ile ses seviyesi artırma/azaltma artık yok.
  • Bass cevabı iyi değil.
  • Kırpılan özelliklerine karşın IconX’e göre fiyatı yeterince iyi değil.