Anasayfa Haber Avrupa Birliği’nden Google’a 1.7 Milyar Dolarlık Para Cezası

Avrupa Birliği’nden Google’a 1.7 Milyar Dolarlık Para Cezası

google

Google, Avrupa Birliği tarafından internet reklamcılığı ile ilgili piyasa hakimiyetini kötüye kullanması nedeniyle 1.7 milyar dolar para cezasına çarptırıldı.

Avrupa Birliği, Google’a Google Adsense hizmetini kötüye kullandığı için para cezası verdi. AB’nin yaptığı açıklamada Google’ın 3’üncü parti internet siteleriyle yaptığı sözleşmelerin içinde bulunan kısıtlayıcı maddelere yer vermesi sebebiyle, rakip firmaların bu sitelere reklam vermelerini önlediği ortaya çıktı.

Rakip firmaları engelleyici tutum sergilemesi ve rekabeti engelleyici yapısından dolayı AB, Google’a 1.7 milyar dolarlık para cezası verdi.

Google Adsense, interneti sitesi sahipleri ve reklam verenlerin arasında aracılık yapan bir hizmet. İnternet yayıncılığının en büyük kazancının verilen reklamlar tarafından geldiğini göz önüne alırsak, Adsense hizmetinin; reklam alan ve reklamı veren kişiler için önemli bir uygulama olduğunu söylemekte fayda var.

Tüm bunların dışında AB, Google’a 2017 yılında 2.42 ve 2018‘de ise 4.3 milyar Euro‘luk rekor para cezası kesmişti.

2017’de verilen cezanın nedeni, internet alışverişindeki rekabet kurallarının ihlal edilmesiydi. 2018 yılındaki rekor cezanın nedeni ise akıllı telefon ve tablet gibi mobil ürünlerdeki Android işletim sisteminin, piyasa hakimiyeti üzerinde kötüye kullanılması olarak belirtilmişti.