Anasayfa Haber Bakan Yardımcısı: 5G Teknolojisi 2020 Yılında Kullanılabilir Olacak

Bakan Yardımcısı: 5G Teknolojisi 2020 Yılında Kullanılabilir Olacak

5G ne zaman geliyor?

Ülkemizdeki kullanıcılar tarafından merakla beklenen 5G teknolojisi için Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı tarih verdi.

5G bağlantısı, teknoloji dünyasının son yıllarda odaklandığı konu başlarından bir tanesi. Ülkemizde de bir süredir çalışmaların yürütüldüğü 5G teknolojisi ile ilgili resmi açıklamalarda gelmeye devam ediyor.

Mart ayının başında Bolu’da katıldığı bir toplantı sırasında yeni bağlantı hızı ile ilgili bir takım önemli açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan‘ın ardından şimdi de Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yeni teknoloji hakkında tarih verdi.

OPPO’nun İlk 5G Akıllı Telefonu 5G CE Sertifikası Aldı

Bugün katılmış olduğu bir program sırasında yeni bağlantı teknolojisi ile ilgili bir takım önemli bilgileri kamuoyuna paylaşan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sayan, bunun yanı sıra farklı açıklamalarda bulundu.

Sayan açıklamasında, “Dünyada 5G‘yi kullanan ilk 10 ülkeden birisi olacağımızı çok net bir şekilde söyleyebiliriz. 2020 yılı içinde de 5G’nin ticari olarak kullanılabileceği deneme amaçlı bile olsa yerlerimiz olacak.” ifadelerine yer verdi.

Bunun yanı sıra haberleşme teknolojilerindeki ses, veri, görüntü iletiminin 5G ile başka bir boyuta taşınacağı belirten Sayan, 5G’nin yenilikçi hizmetleri de beraberinde getireceğini vurguladı.

Açıklamalarına devam eden Sayan, ”5G’nin en büyük özelliği bütün sektörleri çok yakından etkileyecek. Eğitimden sağlığa, tarımdan ekonomiye ve hemen hemen hayatın her alanında olacak. 5G ile gecikme azalacak, hız artacak.

Gecikmenin azalmasıyla bir doktor Türkiye’nin herhangi bir yerinde ameliyat yapabiliyor olacak. Bir kepçe operatörünün evinden koltuğa oturup kepçesini bir dağdan maden çıkarırken kullanabilmesini sağlayacak teknoloji 5G’de var. 5G iş yapış tarzımızı çok daha farklı hale getirecek. İnşallah biz de bunu yerli ve milli imkanlarla ilk kullanan ülkelerden biri olacağız.”dedi.

5G ne zaman geliyor?

5G, 2020 yılında kullanıma açılacak

5G için sıkı bir altyapı çalışması yürüttüklerini de dile getiren Bakan Yardımcısı, söz konusu bu hizmeti ne zaman kullanıma sunacaklarını da açıkladı.

Bakan Yardımcısının 5G tarihi için yapmış olduğu açıklanın satır başları ise şöyle;

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bilkent ve Hacettepe üniversiteleriyle Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumunun bulunduğu vadiyi 5G Test Vadisi diye tanımladık. Bu Test Vadisi’nde ilk 5G sinyalleri verildi, denemeler yapıldı.

Şu anda ağırlıklı yabancı satıcıların üzerinden giden testlerimizi, tüm KOBİ’lerin kullanabilmesini temin eden yerli ve milli imkanlarla olmasının çalışmasını yapıyoruz. 2020’de 5G ile ilgili ilk deneme amaçlı, ticari kullanımın da olduğu denemeyi yapmış olacağız.”