Anasayfa Haber Google Makine Öğrenimi Odaklı Çalışmalarını Sürdürüyor

Google Makine Öğrenimi Odaklı Çalışmalarını Sürdürüyor

Google Makine Öğrenimi

Yeni bir laboratuvar olan Robotics at Google makine öğrenimi odaklı çalışmalar ile geleceğe yön verecek.

Google, son 10 yılda Boston Dynamics ve diğer robotik girişimlerini satmış veya kapatmış olmasına rağmen tabii ki robotik üzerine çalışmalarını tamamen bırakmadı. Google robotik programı çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor ve bunun en önemli göstergesi şirketin Robotics at Google adını verdiği yeni laboratuvar. İnsansı robotlardan çok yazılıma odaklanan laboratuvar, makine öğreniminin kullanılarak gerçek dünyada daha kullanışlı olacak robotlar geliştirmek hedefinde.

Princeton, Columbia ve MIT gibi ABD’nin önde gelen üniversiteleri ile iş birliği yapan Google, çeşitli nesneyi alıp kendi başına doğru konteynere kendi bırakmayı öğrenecek TossingBot adlı robotu yaratmak için kolları sıvamış durumda. Başlangıçta ne yapacağını bilmeyen mekanik kol, 14 saat süren deneme ve hatalardan sonra üst kısmındaki kamera ile önündeki yığını analiz etmiş. Daha sonra robotun sürecin yüzde 85’inde doğru nesneyi doğru konteynere attığı ifade ediliyor.

Makine öğrenimi ile robotların yeni senaryolara da adapte olabileceği ve hatta bunu tam da iş üstüyken gerçekleştirebileceği paylaşılıyor. Özellikle ayrıştırılması gereken nesnelerin bolca olduğu depolarda ve dağıtım merkezlerinde bu robotların hayat kurtarıcı olacağı düşünülüyor.

TossingBot ile birlikte Robotics at Google, R2-D2 benzeri yuvarlanan bir robot için de çalışıyor. Bu robot ise makine öğrenimi ile yeni alanlarda gezinebiliyor. Ek olarak araştırmacılar, parmakları olan mekanik elleri nesneleri iterek, çekerek ya da döndürerek manipüle etmek üzere ettiklerini belirtiliyorlar.