Anasayfa Video Gigabyte AORUS AD27QD Monitör İncelemesi

Gigabyte AORUS AD27QD Monitör İncelemesi

GigaByte’ın ilk oyuncu monitörü: AORUS AD27QD İncelemesi ile bu ekranın bize sunduklarına yakından bakıyoruz.

Gigabyte oyuncu ürünlerini sunduğu AORUS markası altında ve AD27QD modeliyle monitör pazarına girdi. 27 inç, 1440p, 144 Hz 1 Ms MPRT, HDR ve FreeSync özellikleri yanında yazılım özellikleri ile de dikkat çekiyor.

  • 01:25 – Taşıma kulbu ve stand ile kurulum.
  • 02:00 – Portlar, hangisini tercih etmeli?
  • 02:25 – Nvidia ve AMD ile AdaptiveSync teknolojisi.
  • 03:10 – FreeSync aralığı ve LFC.
  • 03:30 – Değerlerin değerlendirmesi: 144 Hz.
  • 03:52 – IPS panel ve tepki süresi, MPRT: Moving Pixel Response time ve GtG yani Grey To Grey değerleri hep farklı. Gigabyte da rakipleri gibi MPRT değeri paylaşıyor.
  • 04:50 – 8 bit +2 bit FRC.
  • 05:10 – DCI-P3 renk gamutu kapsamı.
  • 04:30 – OSD menüsü hem joystick, hem de yazılım ile masaüstünden değiştirilebiliyor.
  • 06:20 – Black Stabilizer: Siyah eşitleme karanlık noktaları daha iyi gösteriyor. Aslında Gamma değeri değişiyor.
  • 07:00 – Aim Stabilizer özelliği de arka ışığın ayarlanmasıyla görüntüyü netleştiriyor. Aslında oyun içi hareketlerle bir ilgisi yok, ancak nişan almayı kolaylaştırabilir mi? Evet.
  • 08:00 – RGB ışıklandırma ve keskin açılar.
  • 08:22 – DisplayHDR sertifikası ve HDR 400 ile diğer sertifikalara göre durum.
  • 09:33 – Stand ergonomisi ve açıları, stabilitesi.
  • 10:40 – VESA desteği.
  • 11:00 – Diğer detaylar ve dikkat etmeniz gereken noktalar.
  • 11:35 – ANC özelliği monitörün üzerindeki mikrofonlar ile dış sesi alıp, mikrofon 3.5 mm’ye takılıysa aradan filtrelemesi ile çalışıyor. Yani dış sesleri filtreleyerek ses kaydı yapabiliyorsunuz. Ancak 3.5 mm hariç bu özellikten yararlanamıyorsunuz. ANC denildiğinde kulaklık algılansa da kulaklıkta aktif gürültü engelleme özelliği hissetmedik. Çok farklı bir özellik.
  • 11:45 – Giriş gecikme değeri çok iyi. Turnuva için kullanılabilecek seviyede.

Gigabyte ve AORUS Monitör

Oyuncu modeli olan AD27QD aslında son derece yetenekli ve farklı kullanım alanlarına da uygun bir cihaz. Gigabyte nasıl pazarlıyor? Taktik oyuncu monitörü olarak. İlginç ve iddialı bir tanım.

Buna detaylıca değinmeden önce temel özelliklerine baktığımızda VESA DisplayHDR400 sertifikasına sahip olan AD27QD, 1440p çözünürlüğe ve 144 Hz tazeleme oranına sahip. Innolux üretimi IPS panel kullanan monitörde 8 bit artı 2 bit FRC ile 10 bit yani 1.07 milyar renk desteği var.

27 İnç’te 1440p oldukça iyi bir çözünürlük, hem geniş ekranda oyun oynarken ve film izlerken sunduğu deneyim başarılı, hem de günümüzün ekran kartlarının performansına baktığımızda pek çok farklı üst seviye sistemle kullanmak mümkün.

Tasarım ve Ergonomi

Tasarımına baktığımızda sıradışı olduğu bariz. Keskin açılar, sağlam bir stand üzerinde monitörün RGB ışıklandırması ve Aorus logosu dikkat çeken noktalar. Monitörün en tepesindeki kısım bir taşıma kulbu olarak da işe yarıyor.

Artı ve eksi 20 derece sağa sola dönebiliyor, eksi 5 artı 21 derece öne arkaya eğilebiliyor, 90 derece pivot moduna alınabiliyor. 130 mm yani 13 cm yükseklik ayarı var. Ayrıca 100×100 mm VESA desteğiyle standını çıkartıp başka bir kol da takabilirsiniz. Oldukça iri bir monitör ancak adaptörü içeride, bu yüzden taşımanız gerekirse işiniz benzer boyutta monitörlere göre daha kolay. Ancak ilk montajda alttaki ayağı sıkmak için tornavida gerekiyor. Basit bir metal ataç bu vidaya sabit olarak eklenseydi gerekmeyecekti.

Bağlantılar ve ANC

Bağlantılara baktığımızda iki adet HDMI 2.0 ve bir adet DisplayPort 1.2 var. USB Hub da sunan monitörde kasaya bağlantı yaparsanız iki adet USB 3.0 portu elde ediyorsunuz. Kulaklık bağlantısı, mikrofon girişi de diğer bağlantılar. Burada kritik fark Gigabyte’ın mikrofon portunda ANC yani aktif ses engelleme özelliği sunması oluyor.

OSD menüsünü joystick ile kontrol etmek oldukça kolay. Ayrıca kısayol atama seçeneği de var.

Görüntü Kalitesi: IPS ve HDR

IPS panelin görüş açıları başarılı, hem de renkleri oldukça canlı. Yüzde 95 DCI-P3 renk gamutu oyun videosu çektikten sonra düzenlemek isteyenler için de oldukça iyi. FRC kısmı bazen monitörlerde eleştirir. Doğal 10 bit kadar olmasa da klasik salt 8 bit ekranlara göre 8+2 bit FRC monitörleri tercih ediyorum. Ancak 10 bit modunda 120 Hz ile limitli olduğumuzu da belirtelim.

HDR kısmını açacak olursak, DisplayHDR 1000 sertifikası kadar zorlayıcı olmasa da DisplayHDR 400 de önemli bir sertifika. Ancak ikisi arasında fiyat bazında bir uçurum oluyor. Bu sebeple HDR içerikleri izlerken iyi bir deneyim sunması açısından gayet iyi bir noktada. Genel olarak 300 nit civarı olan parlaklıklar HDR içeriklerde 400 nit parlaklığa çıkıyor, düşük ve yüksek parlaklık noktaları arasındaki aralık geniş olduğunda bu da deneyime yansıyor.

Multimedya deneyiminde PIP ve PBP seçenekleri olması da güzel noktalar. Uzun süre kullanımda Düşük Mavi Işık, Titreşimsizlik özellikleri önemli.

Input Lag Testi ve Sync Özellikleri

Oyunculuk açısından baktığımızda 10 milisaniyenin altında giriş gecikmesiyle piyasadaki en hızlı ve tepkisel monitörler arasında yer alıyor.

Aim Stabilizer özelliğini açarsanız monitörde Backlight Strobing ile görüntü netleşiyor. Burada Flicker dediğimiz kafa yoran titreşim oluyor ancak FPS gibi mücadeleci oyunlarda faydası oluyor. Bu özellik FreeSync ile uyumlu değil. Adının nişan geliştirme olması ilginç, bu özellik aslında yıllardır oyuncu monitörlerinde bazı modellerde bu isimle olmasa da karşımızdaydı. Gigabyte’ın sitesindeki açıklamanın düzeltilmesi gerekiyor. Silah tepmesiyle ilgisi yok, olay görüntüde netleştirme ile ilgili. Özetle teknoloji yararlı, açıklama ise değil.

Monitör AMD FreeSync destekli, ve aralığı 48-144 FPS. 48 FPS altında LFC devreye girerek kareleri tekrar çiziyor, bu sayede FPS’yi tamamlıyor. FreeSync kullanmak için AMD ekran kartı gerekse de artık Nvidia Variable Refresh Rate denilen Sync teknolojisinde FreeSync monitörlerde bu özelliği açmaya imkan tanıyor. Kullanabiliyorsunuz ancak elbette Nvidia ideal deneyim garantisi vermiyor. Öte yandan biz kullanırken sorunla karşılaşmadık. Size de tavsiyemiz bu tarz bir niyetiniz varsa DisplayPort bağlantısını kullanmanız. FreeSync teorik olarak HDMI üzerinden de desteklense de Nvidia ekran kartlarında HDMI üzerinden çalıştıramıyorsunuz. PC için birinci tavsiyemiz DP, konsol için ise doğal olarak HDMı bağlantısı.

Taktik Oyuncu Monitörü

Taktik oyuncu özelliklerine gelirsek, Black Equalizer yani siyah dengeleme modu oyunlarda gölgelerde saklanan düşmanları gösteriyor. Nasıl? Gamma ayarı değiştirilmiş bir etki oluşturuyor, bu özellik oyunun içinden ayar yapmaktan çok da farklı bir etki oluşturmadı. Yine de açıp kapatmak sizin elinizde.

Özel zamanlayıcı sayaç, kendi nişangahınızı ekrana OSD ile koyma özelliği ve daha önemlisi OSD ayarlarını yazılım ile masaüstünden yapabilmek dikkat çekiyor.

Sonuç Değerlendirme: Gigabyte AORUS AD27QD Alınır mı?

Sonuçta artı ve eksilerine bakacak olursak FreeSync destekli, 1440p 1440 Hz ile pek çok oyuncu için ideal çözünürlük, tazeleme hızı dengesi sunuyor. IPS panelin bedeli olarak 4 ms tepki süresi sunsa da bu doğal bir durum, 1 ms için halen TN panel kaçınılmaz durumda. Bazı yerlerde 1 ms olarak geçse de bu MPRT süresi yani hareketli piksel tepki süresi. Değer iyi mi? Evet. 144 Hz’de yüksek FPS’de rekabetçi oyun oynarken memnun kaldık.

Renk desteği, kalitesi ile hızı ve özellikle düşük giriş gecikmesi birleştiğinde teknik olarak çok iyi bir monitör ortaya çıkıyor. Elbette HDR özelliği zirve noktasına, DisplayHDR 1000 seviyesine ulaşmıyor. Ancak fiyatı da o sertifikaya sahip modellerden çok uzak. Bu bağlamda dengeli olduğunu söyleyebiliriz.

Tasarım ve ek özellikler anlamında RGB süsünden standına kadar çarpıcı oyun bilgisayarlarını ve masaüstü kurulumlarını sevenlere hitap ediyor. Gigabyte monitör pazarına 1440p ve 144Hz artı IPS ile çok sevilen, istenen bir teknik noktadan giriş yapmış. Üstüne üstlük bazı detay noktalarda da farklılaştırıcı yenilikleri dahil etmeyi başarmış. Devamını bekliyoruz.

Artılar: Panel görüntü kalitesi, düşük giriş gecikmesi, yüksek tazeleme hızı, ekran çözünürlük oranı ideal, OSD kontrolleri kolay ve yazılım desteği var, Tactical altında toplanan yararlı ek özellikler vari DisplayHDR 400 desteği, ANC bir bonus
Eksiler: ANC ve Aim Stabilizer gibi bazı özelliklerin açıklamaları yanlış anlaşılmaya müsait, daha net tanımlanmalılar, stand ayağına tornavida gerekmesin diye bir halka konabilirdi, gelecekte alt çerçeve de inceltilebilir.