Anasayfa Video Cooler Master Wraith Ripper İşlemci Soğutucusu İncelemesi

Cooler Master Wraith Ripper İşlemci Soğutucusu İncelemesi

CoolerMaster’ın ikinci nesil 32 çekirdekli AMD Threadripper işlemcileri için tasarladığı Wraith Ripper soğutucusunu inceliyoruz.

Cooler Master’ı uzun zamandır ürettiği hava ve hazır sıvı soğutma çözümleri ile zaten tanıyoruz. Bu yeni soğutucu da Cooler Master’ın bu alanda sahip olduğu tecrübeye dayanıyor. Soğutucu sadece AMD TR4 soket yapısıyla uyumlu. Yani AM4 soketi kullanan Ryzen işlemciler ve Intel işlemcilerle uyumlu değil.

Bu durum sistemini ilerde değiştirme konusunda esneklik isteyen kullanıcılar için kötü bir haber. Ancak yine de belirli bir soket ve işlemci ailesi için tasarlandığından, soğutma performansı o işlemcilere göre ince ayarlanmış ve gürültü/soğutma dengesi olabildiğince iyileştirilmiş. Bu bakımdan çok büyük bir artıya sahip.

Threadripper 250 Watt TDP değeriyle soğutulması güç bir işlemci. Sadece bununla da kalmıyor, bu işlemci için üretilen soğutucuların işlemciye temas eden kısmının baştan tasarlanması gerekiyor. Çünkü Threadripper’ın işlemci yüzeyi diğer işlemcilere göre oldukça geniş. Daha küçük işlemciler için tasarlanmış soğutucular işlemci yüzeyinin sadece belirli bir kısmına oturuyor ve işlemci çekirdeklerinin tam üzerine denk gelmiyor. Aşağıdaki foto bu durumu daha iyi anlatıyor.

Tasarım

Wraith Ripper tasarım olarak BMW otomobil motorlarını çağrıştıran bir görüntüye sahip. Bu da bizce oldukça şık bir seçim olmuş. Bu endüstriyel görünüş, RGB aydınlatmayla birleşince kasanıza hoş bir hava katıyor.

Soğutucu üzerindeki AMD Ryzen Threadripper yazısı parlak bir yüzey üzerinde ve RGB ile aydınlatılıyor. Bu parlak yüzeyin sınırlarında yine adreslenebilir RGB aydınlatmaya sahip şeritler var. Soğutucunun üstünde yer alan 4 vida montajda kullanıldığı gibi, soğutucunun endüstriyel görünüşüne katkıda bulunuyor.

Bağlantılar

RGB aydınlatmayı aşağıdaki resimde görülen kablo ile kontrol edebiliyorsunuz. Bu 3 pinli küçük kablo, soğutucunun üzerine takılıyor. Diğer ucu da anakartın USB 2.0 header’larına takılıyor.

Bu bağlantıyı yaptıktan sonra Cooler Master’ın web sitesinden indirebileceğiniz Wraith Ripper RGB yazılımı ile aydınlatmayı keyfinize göre özelleştirebiliyorsunuz. Ancak bu yazılım sadece aydınlatma kontrolü için. Fan hızını buradan kontrol edebilmek de güzel olurdu.

Diğer 2 kablo ise aydınlatmaya güç vermek için kullanılan SATA güç kablosu ve PWM destekli 4 pinli fan kablosu.

Montaj

TR4 soketinin montaj kolaylığının da yardımıyla Wraith Ripper’ı takmak oldukça basit. Termal macun, soğutucu tabanına ince bir tabaka halinde uygulanmış olarak hazır geliyor. Tabii dikkatli olun, bizim gibi sakarlık yapıp bu macuna dokunmayın.

Soğutucunun tabanındaki 4 vidayı soket çevresindeki deliklerle hizalayıp oturtuyorsunuz. Bu vidalar oldukça uzun ve soğutucunun içinden geçiyorlar. Soğutucunun üst kısmındaki uçlarını yıldız tornavida ile sıkıp birkaç dakikada sisteminizi çalışır hale getirebiliyorsunuz. Garip aparatlar, braketler, boy boy vidalarla uğraşmaya gerek kalmaması gerçekten kullanıcıya zaman kazandırıyor.

Performans

Wraith Ripper üzerindeki 12 santim çapındaki fan, 0-2750 RPM devir hızları arasında dönebiliyor. Tam devirde dönerken bu fan 38 desibel gürültü üretiyor.

Tam devirde dönerken fan sesi rahatsız edici seviyeye ulaşıyor. Ancak %80’lere çektiğinizde gayet makul bir gürültü/performans oranı yakalıyorsunuz. Fan bıçaklarının sayısına ve eğimli yapısına baktığımızda bunların statik basınç için optimize edildiğini görüyoruz.

Statik basınç, her iki tarafında alüminyum kanatçıklar olan bir fanın havayı hareket ettirebilmesi için gerekli. Cooler Master’ın burada kesinlikle doğru bir seçim yaptığını söyleyebiliriz. Fanın üflediği havayı yönlendirmek için soğutucu etrafındaki plastik kaplamanın da kullanıldığını görmekteyiz.

7 ince bakır ısı borusu soğutucu tabanından ısıyı alıp 2 parçaya ayrılmış alüminyum kanatçıklara dağıtıyor. Bu kanatçıkların genişliği, yüksek soğutuculu belleklerle maksimum uyumluluk için aşağıda dar, yukarıda ise daha geniş tutulmuş.

Testler

Wraith Ripper’ı 24 çekirdekli AMD Threadripper 2970WX işlemci ile test ettik. Test sistemimizde Corsair 600C kasa ve ASUS ROG Zenith Extreme anakart kullandık. Ayrıca ek olarak kurgu sistemimizdeki 32 çekirdekli Threadripper 2990WX işlemcide de aynı testleri gerçekleştirdik.

İşkence testini ise CPU-Z uygulamasına dahil edilen stres testi sekmesinden yaptık. 5 dakika çalıştırdığımız bu küçük test uygulaması, işlemcinin mevcut tüm çekirdek ve izleklerine eşit ve tam yük bindiriyor.

Testlerimiz 2 parametreden oluşuyor. Boşta ve işkence testinde kaydettiğimiz sıcaklıkları aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

İşlemci Boşta Sıcaklıklar İşkence testinde sıcaklıklar
AMD Threadripper 2970WX 40C 62C
AMD Threadripper 2990WX 39C 65C

Wraith Ripper ile boşta ve yük altında sıcaklıkların makul bir seviyede tutulduğunu görüyoruz. Özellikle yük altında maksimum 65 dereceye kadar görmemiz etkileyici. Sonuçta burada 250 Watt TDP değeri olan 24 ve 32 çekirdekli işlemcilerden söz ediyoruz.

RGB kontrol uygulaması

Soğutucu üzerindeki 3 ayrı aydınlatma bölgesini birbirinden bağımsız kontrol etmenizi sağlayan uygulama, kullanıcıya RGB aydınlatma konusunda yaratıcılığını konuşturma imkanı tanıyor.

Sonuç

Finalde Wraith Ripper bize hava soğutucuların hala oyunun bir parçası olduğunu ve hazır sıvı soğutma tarafından ring dışına çıkarılmadıklarını gösteriyor. Genelde sıvı soğutmaya göre daha uygun fiyatlarla görmeye alışkın olduğumuz hava soğutucular, bu avantajı Wraith Ripper’da biraz kaybetmiş. Zira 1000 TL civarı piyasa fiyatıyla, bu soğutucu üst seviye bir sıvı soğutmayla aynı fiyat etiketine sahip. Performans olarak üst seviye sıvı soğutucularla yarışan Wraith Ripper, RGB aydınlatma seçeneklerinde sıvı soğutuculardan daha fazlasını da sunuyor.