Anasayfa Makale AMD Ryzen Voltaj Düşürme Rehberi

AMD Ryzen Voltaj Düşürme Rehberi

AMD Ryzen işlemcinize anakartınızın verdiği voltajı düşürerek işlemcinizi çok daha serin çalıştırabilirsiniz.

Yakın zamanda topladığımız QP Super Nova sistemde AMD’nin Ryzen 5 2500X işlemcisini ve firmanın Wraith Stealth işlemci soğutucusunu kullanmıştık. Sistem her ne kadar kararlı çalışsa da işlemci sıcaklığının daha önce topladığımız sistemlerden daha yüksek seyrettiğini fark ettik. Technopat olarak bu durumu düzeltmemiz gerekiyordu ve hemen kolları sıvadık!

Egzoz Fan: 8 Derece

İlk olarak kasanın önünde yer alan fanı söküp arkaya monte ettik. Sonrasında AIDA64 içerisinde yer alan işlemci stres testini çalıştırdık. 10 dakikalık çalışma sonunda egzoz fanın gelmesiyle birlikte işlemci ortalama 95 dereceden 87 dereceye indi. Bu, 8 derecelik bir fark demek.

Ryzen 5 2500X Maks. Sıcaklık Ortalama Sıcaklık
Standart Kurulum 105 95
Egzoz Fan 95 87
Core Performance Boost Disabled 66 64
CPU Core Voltage 1.3V 87 82

Core Performance Boost: 23 derece!

BIOS altından Core Performance Boost ayarını kapatırsanız işlemci artık yük altında dahi ortalama 64 derecede çalışmaya başlıyor. Tabi bu ayarın bir götürüsü mevcut: işlemci artık 3.6 GHz’in üstüne çıkmıyor. Bununla birlikte çekirdek voltajı da 3.175V’un üstüne çıkmıyor.

CPU Core Voltage 1.3V: İdeal Ayar

2500X gibi bir işlemciyi 3.6 GHz’te çalıştırmak pek hoşunuza gitmeyecektir tabii ki. Bizim de hoşumuza gitmedi. Bu bağlamda Core Performance Boost’u devre dışı bırakmak bir çözüm değildi. Voltaja elle müdahale etmenin zamanı gelmişti! BIOS’ta OC altından bu ayarı Override seçeneğine alıp voltajı elle 1.3V yaptık ve bu sayede hem işlemcimiz artık yük altında dahi 82 dereceyi geçmiyordu.

Tabii ki işlemci 1.3V ile kararlı çalışacak mıydı, bu da bir başka soru. Bunu da Prime95 ile test ettik. 10 dakikalık test sonucunda sistemde herhangi bir kararsızlık söz konusu değildi. Üstelik test esnasında işlemcimiz 80 derece üstüne dahi çıkmadı.

Oyun Testi

Artık işlemci sıcaklığını oyunda da test etme zamanı gelmişti. The Division 2’yi tekrar ateşledik ve 1080p Ultra ayarlarda testimizi çalıştırdık. Voltaj ayarı öncesinde 83 dereceye ulaşan işlemcimiz artık 65 derece üstüne çıkmıyor. 18 derecelik bu fark gerçekten muazzam.

Oyun Çözünürlük FPS GPU Sıcaklığı CPU Sıcaklığı
Tom Clancy’s The Division 2 Benchmark 1080p

Ultra

72 70 83
Tom Clancy’s The Division 2 Benchmark[1] 1080p

Ultra

73 66 65

[1] İşlemci artık 4 GHz’e çıkabiliyor.

Ötesi Mümkün Mü?

Hız aşırtmada olduğu gibi hız azaltmada da deneme yanılma ile yeni ufuklara doğru gitmek mümkün. Bu aşamadan sonra işlemci kararlılığını test ederek voltajı daha da düşürebilirsiniz. Prime95 veya AIDA64 içerisindeki testte sisteminiz kapanmıyorsa ve işlemciniz 4 GHz’e rahatlıkla çıkabiliyorsa voltajı düşürmeye devam edebilirsiniz kademeli olarak.

Sonuç

Öncelikle egzoz fanın önemini görmüş olduk. 8 derece az bir rakam değil. Tabii ki daha da önemlisi MSI’ın kepçeyle verdiği işlemci voltajını azaltmanın sisteme getirdiği ferahlığı tespit etmiş olduk. Bu sadece daha düşük sıcaklıklar değil, aynı zamanda daha yüksek frekansları da beraberinde getirdi. İşlemcimiz artık 4 GHz’e rahatlıkla ulaşabiliyor. Huzur içinde bir sonraki sistem toplamaya geçebiliriz.