Anasayfa Haber İlk Kara Delik Fotoğrafı Paylaşıldı

İlk Kara Delik Fotoğrafı Paylaşıldı

Bilim insanları tarafından Olay Ufku Teleskobu ile çekilmiş ilk kara delik fotoğrafı yayınlandı.

Daha önce açıklandığı gibi bugün saat 16:00’da tüm dünyada eşzamanlı olarak basın toplantıları gerçekleştirildi ve ilk kara delik fotoğrafı kamuoyu ile paylaşıldı.

Bilim insanlarının Sagittarius A*’da tespit edilen süper kütleli kara deliği görüntülemek için 2017 yılında hayata geçirdiği Olay Ufku Teleskobu (EHT) Projesi ile yakalanan görüntü, bilim dünyası için bir ilk niteliğinde. Bunun sebebi ise daha önce animasyonlar veya çizimler ile oluşturulan görüntülerin aksine, bunun 8 adet teleskoptan oluşan özel teleskop dizilimi ile çekilen tamamen gerçek bir fotoğraf olması. Kara deliğin 500 milyon trilyon uzaklıkta olduğunu da ayrıca belirtelim.

İlk Kara Delik FotoğrafıGüneş’ten 6.5 milyar kat büyüklüğünde kütlesi, Dünya’dan 3 milyon kat ya da başka bir deyişle 40 milyar kilometre büyüklüğündeki kara delik için canavar yakıştırması yapılıyor. Hatta kara delik tüm Güneş Sistemi’mizin boyutundan bile daha büyük.

Görüntüdeki kara deliğin adeta bir ateş çemberi gibi gözüktüğü ifade ediliyor ve bugüne kadarki en ağır kara deliklerden birisi olduğu düşünülüyor. Parlak harenin süper sıcaklıktaki gazların deliğe olan çekimden dolayı böyle göründüğü paylaşıldı. Bildiğiniz üzere, bu kozmik fenomenlerden ışığın bile kaçması mümkün değil.

Uluslararası Uzay İstasyonu Bakteri İstilası Altında

Bu görüntünün yakalanması ile insanlık tarihinde çığır açan önemli bir başarı daha gerçekleştirilmiş oldu. Elde edilen bulguların Albert Einstein tarafından ortaya konan izafiyet teorisine katkı sunacağı belirtiliyor.