Anasayfa Haber Yeni Gezegen İsmi İçin Oylama Başlatıldı

Yeni Gezegen İsmi İçin Oylama Başlatıldı

Yeni Gezegen İsmi

12 yıldır 2007 OR10 olarak anılan yeni gezegen ismi için halk oylaması başlatıldı.

2007 yılında keşfedilen ve Güneş Sistemi içerisindeki en büyük isimlendirilmemiş gezegen olan 2007 OR10 (225088) için halk oylaması başlatıldı. 12 yıl önce Kaliforniya Palomar Gözlemevi’nden bilim insanlarının keşfettiği uzak gezegen için isim önerileri bekleniyor.

Halk oylamasından çıkacak en popüler isim teklifinin Uluslararası Astronomi Birliği (IAU)’ne önerileceği belirtiliyor. Geçmiş dönemlerdeki gibi absürt isimlerden kaçınılması için bilim insanları 3 adet öneri sundu.

Öncelikle sunulan tekliflerin IAU adlandırma kurallarına uygun olduğunun altı çiziliyor. Ayrıca ileri sürülen bu isimlerin mitolojik yaratıklardan ilham aldığına ve 2007 OR10’nun kaya, su buzu ile gezegen yüzeyinin kızıl rengi gibi fiziksel özelliklerini yansıtacak şekilde olduğuna vurgu yapılıyor.

İlk seçenek, Çinli su tanrısı Gonggong, ikinci seçenek Avrupa kış doğurganlık tanrıçası Holle ve son seçenek İskandinav tanrısı Vili olarak açıklandı.

1.250 km yarı çapa sahip olduğu tahmin edilen 2007 OR10, Palomar Uzak Güneş Sistemi Araştırması ile ortaya çıkmıştı. 48 inçlik Samuel Oschin teleskobunun kullanıldığı araştırmada uzak Kuiper kemeri ve ötesindeki ilgi çekici nesnelere odaklanılmıştı.

10 Mayıs 2019 tarihine kadar devam edecek oylamaya siz de katkı sunmak isterseniz bu adresi ziyaret etmeniz yeterli.

İlginizi çekebilir: İlk Kara Delik Fotoğrafı Paylaşıldı