Anasayfa Haber Alibaba, 996 Uygulamasına Desteği İle Tepki Çekti

Alibaba, 996 Uygulamasına Desteği İle Tepki Çekti

Alibaba 996

Alibaba’nın haftanın 6 günü 12 saat çalışmaya verdiği destek tepki çekti.

Çinli e-ticaret şirketi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, haftanın 6 günü sabah 9 akşam 9 çalışma anlamına gelen 996 uygulaması için sosyal medya üzerinden paylaştığı destek açıklamasıyla eleştiri oklarının hedefi oldu.

Tüm dünyanın tedarik anlamında odak noktası olan Çin’de teknoloji sektöründe 996 uygulamasının her geçen gün daha fazla benimsendiği konuşuluyor. Hatta bu çalışma temposuna uyamayacak çalışanlara deyim yerindeyse “çalışmıyor” muamelesi yapılıyor. Şimdi de bu kervana 50 milyar doların üzerindeki serveti ile en zengin Çinli konumundaki Jack Ma da katıldı.

Gerçek 996’nın fazla mesai yapmaktan ibaret olmadığı belirten Ma, daha kısa çaba sarf edenlerin çok çalışmanın getirdiği mutluluğu ve ödülleri tadamayacağını söylüyor. Yine de uzun saatler çalışılmasını savunmak amacı gütmediğini de söyleyen Alibaba kurucusu, çok çalışanı ödüllendirmek istediği sözlerine ekliyor. Jack Ma, günde 12 saat çalışmaya hazır olmayanların şirkette işe girmemelerini ve bolca 8 saat çalışanları olduğunu söyleyecek kadar iddialı açıklamalarda bulunuyor.

Tabii ki bu uzun süreli çalıştırma konusuna eleştiriler gecikmedi. 996 sebebiyle çalışanların kendilerine ve sevdiklerine hiç zaman ayıramayacağı eleştirilerin başında geliyor. Bu uygulamayla ilgili olarak gelecekte çalışanların haklarını koruyacak bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.