Anasayfa Makale Nintendo Switch’te Android Çalıştırmak Artık Mümkün

Nintendo Switch’te Android Çalıştırmak Artık Mümkün

yeni Nintendo Switch

Nintendo Switch konsolunda Android işletim sistemini çalıştırmak ve Switch’inizi tablet gibi kullanmak mümkün hale geldi.

Daha önce Linux işletim sistemini fusee-gelee açığından faydalanarak Nintendo Switch konsollarında çalıştırmak mümkündü. Böylelikle tamamen çalışan bir tarayıcıya, düşük başarıyla da olsa Dolphin gibi emülatörleri kullanma şansına ve daha fazlasına sahip olabiliyordunuz. Ancak Linux dağıtımları 7 inç ekrana sahip cihazlarda kullanmak için çok da uygun değildi ve arayüzde sorunlar yaşanabiliyordu. Android’in Switch konsoluna port edilmesiyle birlikte konsolunuzda Linux’u etkileyici bir şekilde deneyimlemek artık mümkün.

Proje ile ilgili ilk görüntüler Şubat ayının ortasına doğru gelmeye başladı. Ardından kısa bir süre içerisinde de proje önemli bir gelişim gösterdi ve Max Keller (@langer_hans), Android Q işletim sistemini çalıştıran Nintendo Switch konsolunun bir videosunu paylaştı.

Max Keller, bu projenin gerçekleşmesinde ByLaws (Billy Laws) adlı geliştiricinin de büyük katkısı olduğunu belirtti. Projede yapılması gereken çok şey olsa da videodan yola çıkarak aşağıdaki yorumları yapmak mümkün:

  • Framebuffer çıktısı ve dokunmatik ekran girişleri düzgün çalışıyor.
  • WiFi ve Bluetooth destekleniyor ve internete bağlanıp internette gezinmek mümkün.
  • GPU sürücüleri yüzünden grafik hızlandırma düzgün çalışmıyor ve performans bu yüzden mükemmel değil. Ancak bu sorun üzerinde de bir süredir çalışmalar devam ediyor.
  • SD Kart desteği ve ekran döndürme desteği videoda ya da tweet’lerde belirtilmiyor. Bu yüzden bu konuda bir bilgiye sahip değiliz.

Switch konsolu Tegra X1 CPU’ya ve 4 GB RAM’e sahip. Bu yüzden konsolunu harika performanslı bir Android tablet olarak kullanabilmek mümkün. Android platformu Switch konsolunuza birçok güzel özellik getirebilir:

  • Çok fazla uğraşmadan internette gezinme imkanı sunan tam destekli bir tarayıcı. (Şu an için BrowseNX gibi homebrew tarayıcıları da kullanmak mümkün ancak Switch’in kendi tarayıcısı gezinmek için biraz kullanışsız.)
  • Sosyal medya, üretim ve eğlence alanında sayılamayacak kadar çok uygulamaya erişmek ve bu sayede Switch cihazınızı oyun ve gündelik kullanım için her şey dahil bir tablete dönüştürmek mümkün.
  • Age Of Zombies, Fruit Ninja gibi Switch için mevcut olmayan birçok oyunu oynama imkanı.
  • DraStic gibi yüksek performanslı DS emülatörü ve diğer birçok Android uyumlu emülatörü kullanabilmeniz mümkün.

Şu an için herhangi bir indirme bağlantısı ya da ortaya çıkış tarihi mevcut değil. Ancak GPU sürücü sorunun da çözülmesiyle birlikte yüksek uyumluluğa sahip bir sürümün paylaşılması yüksek ihtimal dahilinde.

Proje ile ilgili gelişmeleri takip etmek ve daha fazla bilgiye ulaşmak için Max Keller’ın Twitter adresini takip edebilirsiniz.