Anasayfa Haber ÖTV Zammı Sonrası Telefon Fiyatları Nasıl Şekillenecek?

ÖTV Zammı Sonrası Telefon Fiyatları Nasıl Şekillenecek?

ÖTV Zammı sonrası telefon fiyatları nasıl olacak? Telefon fiyatları

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile akıllı telefonlardan alınan ÖTV oranı yüzde 50 seviyesine kadar çıktı. Yeni düzenleme ile beraber bizleri neler bekliyor? Sizler için tüm merak edilenleri cevaplıyoruz.

Daha önceden tüm akıllı telefonlarda yüzde 25 oranında Özel Tüketim Vergisi alınıyordu. Fakat, en son yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile beraber, akıllı telefonda ÖTV oranı 2 kat arttı. Böylelikle fiyatı 640-1500 TL arasında olan telefonlarda yüzde 40, fiyatı 1500 TL‘yi aşan telefonlardan ise yüzde 50 oranında ÖTV alınacak. Peki, ÖTV zammı sonrası telefon fiyatları nasıl olacak?

ÖTV Zammı Sonrası Telefon Fiyatları

Basit bir hesaplama yapmak gerekirse, daha önceden vergisiz fiyatı 1000 TL olan bir telefonun fiyatı tüm vergiler dahil olduğunda (TRT Bandrolü+ KDV+ ÖTV) 1662 TL’ye kadar çıkıyordu. Kısacası, kullanıcılar 1000 TL‘lik bir telefon için 622 TL vergi ödüyorlardı.

Yeni düzenleme sonrasında 1000 TL‘lik değere sahip olan bir telefon için kullanıcılar yaklaşık olarak yüzde 40 oranında bir Özel Tüketim Vergisi ödeyecek. Bu kısımda yüzde 40‘lık ÖTV oranını dahil ettiğimizde ise değeri 1000 TL olan bir telefon için kullanıcıların 812.2 TL gibi bir vergi ödemesi gerektiğini görüyoruz.

ÖTV zammı / akıllı telefonda ötv/ akıllı telefon fiyatlarıTüm bunları bir kenara bırakıp, günümüzün popüler telefonlarından biri olan iPhone XS ile konumuza devam edelim. Yeni düzenlemeden önce 64 GB‘lık iPhone XS modeli için vergiler dahil 9899 TL gibi bir ücret isteniyordu.

Ancak, yeni vergi düzenlemesinden sonra iPhone XS almak isteyen kullanıcılar yüzde 50 oranında ÖTV ödemesi gerekecek. Yani, daha önceden 9899 TL‘ye satın alınabilen iPhone XS, düzenleme sonrasında 11424 TL seviyesinden satılacak.

Samsung cephesine geldiğimizde ise, Galaxy S10 Plus‘ın güncel fiyatının 7499 TL olduğunu görüyoruz. Ancak, yeni düzenleme sonrasında bu fiyatın 8998 TL’ye kadar çıkacağını belirtmekte yarar var.

İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefonlarda ÖTV yükseldi!

Günümüzün popüler telefonlarından bahsetmişken, geçtiğimiz günlerde satışa sunulan Huawei P30 Pro modelin yüzde 50 ÖTV’li fiyatına da değinelim.

6999 TL‘den satışa sunulan Huawei P30 Pro‘un fiyatı yapılan zam sonrasında 1399 TL artarak, 8398 TL seviyesine kadar çıkacak.

Tabi, bu zamların sadece üst segment telefonlar için geçerli olmayacağını da özellikle belirtelim. Anlayacağınız üzere, tüm akıllı telefonların fiyatı belli oranda bir artış gösterecek.

İlginizi Çekebilir: Akıllı Telefonlarda ÖTV yükseldi!