Anasayfa Haber Google Gizlilik Kontrollerini Geliştiriyor

Google Gizlilik Kontrollerini Geliştiriyor

Google Gizlilik

Google gizlilik kontrolü konusunda kullanıcılarına sunacağı yenilikleri Google I/O 2019 ile duyurdu.

Google I/O 2019 sırasında duyurulan bazı özellikler, kullanıcıları kişisel verilerinin toplanması konusunda endişelendirebilecek nitelikte. Öte yandan, Google gizlilik kontrolü konusunda da önemli geliştirmeler müjdeledi.

Öncelikle, Gmail ve Haritalar gibi şirketin ürünlerinden Google Hesap ayalarına artık doğrudan erişmek mümkün olacak. Profil fotoğrafınız uygulamaların sağ üst kısmında gösterilecek ve hesap ayarlarınıza bir kısayol niteliğinde olacak. Bazı uygulamalardan verilerinizi yönetmek de kolaylaştırılacak. İlk olarak geçtiğimiz yıl Arama için gelen özellik Haritalar, Google Asistan ve YouTube için de gelecek. Bu sayede örneğin konum aktivitesi geçmişinizi inceleyip isterseniz silebileceksiniz.

Geçmişinizin hiç tutulmasını istiyorsanız Google artık daha çok uygulamasında bir gizlilik modu sunacak. Aynen Chrome internet tarayıcısında gizli pencere kullandığınızda olduğu gibi, verilerini Google Hesabı’na kaydedilmeyecek. Yakın zamanda YouTube’a gelen bu özellik Haritalar ve Arama için de geliyor.

Google ayrıca, gizlilik şüphelerine yol açan makine öğrenimi konusunda da detaylar verdi. Şirketin Birleşmiş Öğrenme (Federated Learning) olarak andığı bu fikre göre, Google kullanıcılarından daha az ham veri toplarken, kullanıcıları için daha fazlasını yapmayı öğreniyor. Bu anlamda farklı türde bir makine öğrenimi modeli kullanıldığı ve verinin hangi kullanıcıdan geldiğinin ortaya çıkmadığının altı çiziliyor. Google klavye uygulaması Gboard da metin ve emoji önerileri için bu türde bir makine öğrenimi kullanıyor ve yakın zamanda daha fazla ürünün aynısını yapacağı belirtiliyor.