Anasayfa Haber SpaceX Starlink Uyduları İçin Fırlatma Tarihi Belli Oldu

SpaceX Starlink Uyduları İçin Fırlatma Tarihi Belli Oldu

SpaceX Starlink

SpaceX Starlink prototip uydusu 15 Mayıs tarihinde uzaydaki yerini alacak.

SpaceX çok sayıda Starlink prototip uydunun bu ay uzaya fırlatılacağını açıkladı. SpaceX Starlink prototip uydular arasında, uydular arası bağlantı bulunmuyor ancak yine de dahili antenlere ve elektrik tahrikine sahipler. Uzaya gönderilecek uyduların tam sayısı verilmese de şirket 15 Mayıs günü bu uydulardan düzinelercesinin fırlatılacağından bahsediyor.

Satellite 2019 konferasında konuşan SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell, uydu grubunun dağıtım şemasının görülmesi ve ağın bir araya getirilmesi için bir gösterge olacağını ifade ediyor. Shotwell ayrıca, bu yılın sonunda ise gerçek hizmet için uyduların fırlatılmaya başlanacağını söylüyor.

Operasyonel bir geniş bant kümelenmesi için SpaceX’in yörüngeye 800 Starlink uydusu yerleştirmesi gerekiyor. Bu hedefe ise 2020 veya 2021’de ulaşılabileceği öngörülüyor. Şirket toplamda kümelenmenin 12.000 uydudan oluşmasını planlıyor. Shotwell, yörüngeye 2 veya 6 defa daha fırlatma yapılabileceği de sözlerine ekliyor.

Starlink sisteminin gelecek yıllarda insanların hayatına neler katacağı merak ediliyor. Orijinal planda şirket, projesi ile geniş bant interneti gezegenimizin her tarafına ulaştırmak ve rekabetçi bir servis sunmak istiyor. Projeden elde edilen gelirlerle Mars planlarının gerçekleştirilmesi de hedefler arasında. Buna ek olarak, teknolojinin kullanımı ile Mars’a ve Mars’tan gelecek iletişimlerin sağlanması da beklentiler arasında.