Anasayfa Haber AMD Ryzen 3000 “Zen 2” Hız Aşırtma Canavarı Olacak

AMD Ryzen 3000 “Zen 2” Hız Aşırtma Canavarı Olacak

AMD Ryzen 4500U Test

AMD Ryzen 3000 “Zen 2” hız aşırtma canavarı olarak kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

3. Nesil AMD Ryzen 3000 serisi, eski Ryzen çiplerden farklı olarak birçok bellek sınırlamasının üstesinden gelecek. Zen 2 mimarisi ile birlikte AMD bellek kontrolcüsünü CPU çekirdeklerinden ayırarak IO entegre devresi adıyla ayrı bir çip haline getiriyor. Bu da AMD Ryzen 3000 “Zen 2” hız aşırtma (overclock) olanaklarını artırıyor.

Ryzen için DRAM Hesaplayıcısı yazarı, Ryzen bellek gurusu Yuri “1usmus” Bubliy ise AMD’nin ne kadar ilerleme kaydettiğini kanıtlayan teknik bilgilere ulaşmış durumda. Yeni nesil Ryzen işlemciler, bellek hız aşırtma konusunda Intel emsalleri ile boy ölçüşebilecek. Zen 2 BIOS içerisinde bellek frekans seçenekleri DDR4-5000’e kadar çıkabiliyor ve bunun ilk Ryzen’ler ile kıyaslandığında ciddi bir artış olduğunun altı çiziliyor. DRAM saati Infinity Fabric (IF) saat alanı ile bağlantılı. Yani DDR4-5000’de IF, 5000 MHz görebilir. Bu oranın IF için erişilemez olması durumu için AMD çip veriyoluna yeni 1/2 bölücü modu ekliyor. Mod etkinleştirildiğinde IF DRAM’in gerçek saatinin yarı hızında çalıştırılacak. Örnek olarak: DDR4-5000 için 1250 MHz.

Bu gelişmenin AMD X570 yonga setli anakartlar için ek bir avantaj olacağı düşünülüyor. Bunun sebebi ise BIOS’ların yalnızca artırılmış bellek saati sınırını değil, aynı zamanda bölme modunu da içermesinden dolayı eski yonga kümelerine dayanan kartlara göre bellek frekans boşluğu avantajı sunacak olması. Tabii ki şunu özellikle belirtmek isteriz; herhangi bir bellek kitini bir anda 5 GHz hızına aşırtmanız mümkün değil. Sadece en iyi bellek modüllerinin bu hızlara yaklaşabilme şansı bulunuyor.

Platform ayrıca, çipset hız aşırtma modu ve VDDG voltaj kontrolü de sunacak. AMD’nin bellek uyumluluğunu artırmak için de büyük yatırımlar yaptığı söyleniyor.