Anasayfa Haber Amerika, Huawei Kararını Erteledi

Amerika, Huawei Kararını Erteledi

Geçtiğimiz gün “Uluslararası Güvenlik” sebebiyle Huawei’ye ambargo koyan Amerika, bu yasağı 3 ay erteledi.

Olayın yankıları halen sürerken, hatırlayacağınız üzere Amerika’daki teknoloji şirketleri birer birer Huawei ile olan ilişkilerini askıya aldıklarını açıklamışlardı. ABD Ticaret Bakanlığı ise yayınladığı bir bildiri ile Huawei’nin üzerine koyulacak olan ambargonun 3 ay ertelendiğini açıkladı.

Huawei’ye sınırlı lisans veren Ticaret Bakanlığı, 19 Ağustos’a kadar şirketin mevcut işbirliklerine devam etmesine izin veriyor. Yani Google, Intel, Qualcomm ve diğer şirketlerle olan işbirlikleri bir süre daha devam edecek. Huawei bu şirketlerden mal veya hizmet satın alabilecek.

Sınırlı lisans, Huawei ve ABD hükümeti arasındaki gerilimin hafiflediği anlamına gelmiyor. Geçici lisansın en büyük amacı Huawei’nin şu an piyasada olan cihazlarını koruyabilmesi diyebiliriz. Ama bundan sonra piyasaya süreceği cihazlarda  Android gibi Amerika temelli teknolojileri kullanamayacak. Veya herhangi bir iş anlaşması yapamayacak.

Elbette üç ay uzun bir süre. Hatta Amerika ve Huawei arasındaki anlaşma sağlanması için gayet yeterli bir zaman aralığı. Bakalım önümüzdeki aylarlarda iki tarafın mevcut duruma etkileri ne olacak?