Anasayfa Haber Global Şeffaflık Raporu Nedir?

Global Şeffaflık Raporu Nedir?

iPhone 11

Akıllı cihazlarımızda en çok önem verdiğimiz konuların başında güvenlik geliyor. Gizliliğe önem veren şirketlerden biri olan Apple’ın Global Şeffaflık Raporu ne anlama geliyor?

Apple kendi ifadesi ile gizliliğin temel insan haklarından biri olduğuna inanıyor. Akıllı cihazlarımızda gizli tutma hakkına sahip olduğumuz kişisel bilgilerin büyük bir bölümü aygıtlarımızda saklanıyor.

Mesela iPhone ve Apple Watch aygıtlarını etkin bir şekilde kullanan birini ele alalım. Bu cihazlar, koşu sonrasındaki kalp atış hızını, ziyaret ettiğiniz web siteleri, aradığınız, mail veya mesaj gönderdiğiniz kişileri kayıt altında tutuyor. Apple bu kadar önemli bilginin güvenliği hakkında şöyle bir açıklamada bulunuyor.

“İşte tüm Apple ürünleri en ince ayrıntılarına kadar bu bilgileri koruyacak şekilde tasarlanıyor. Ayrıca her şey, kimlerle neleri paylaşacağınıza sizin karar vereceğiniz şekilde geliştiriliyor.
Defalarca kanıtladığımız gibi, mükemmel deneyimler için gizliliğinizden ve güvenliğinizden ödün verilmesi gerekmiyor. Aksine, bu deneyimler gizlilik ve güvenliği destekleyebiliyor.”

Apple Global Şeffaflık Raporu ise şirketin kullanıcılarına ve tüm dünyadaki insanlara sunduğu bir bildiri diyebiliriz. Apple bu adres üzerinde açıkladığı gibi, neredeyse her gün bilgi ve işlem talepleri içeren yasal tebligatlar alıyor. Hukuk ekibi, bu taleplerin yasal dayaklarını araştırdıktan sonra veriye erişimi sağlıyor veya erişimi kabul etmiyor.

“Bir talebin geçerli bir yasal dayanağı yoksa ya da talebin belirsiz, uygunsuz veya aşırı geniş kapsama sahip olduğunu düşünüyorsak talebe itiraz ediyor ya da onu reddediyoruz.”

Şeffaflık Raporu içerisinde hükümetlerin Apple cihazlara olan erişim isteklerini, bu isteklerin içeriğini ve kaç tane cihaza erişim desteği verildiğini görebiliyorsunuz. Türkiye raporunu örnek olarak alırsak, Ocak 2018 – Haziran 2018 arasında 60 cihaz için erişim isteği gelirken, bunların sadece yüzde 53’ü geçerli sayılmış.

Şeffaflık raporunu yukarıda verdiğimiz link üzerinden inceleyebilirsiniz.