Anasayfa Haber Bilinen Tüm Kuralları İhlal Eden Bir Gezegen Keşfedildi

Bilinen Tüm Kuralları İhlal Eden Bir Gezegen Keşfedildi

Devasa yıldızının çok yakınında yörüngede kalmayı başarabilen, normalde yok olması gereken bir gezegen keşfedildi.

Yıllardır uzay üzerine araştırmalar ve gözlemler yapan gökbilimcilerin, elde ettikleri veri üzerinden belirledikleri kurallar bulunmaktadır. Çoğu bilimsel açıdan akla yatkın olan bu kuralların uzayda bazen geçerliliğini yitirdiğini görüyoruz.

NGTS-4b adı verilen ve yeni keşfedilen bir gezen uzayda bilinen tüm kuralları ihlal ediyor. Hatta bu öylesine sıra dışı bir gezegen ki, bilim insanları tarafından “Yasak Gezegen” (The Forbidden Planet” olarak çağırılıyor.

Avrupa Güney Gözlemevi’nde bulunan gökbilimciler tarafından keşfedilen NGTS-4b, Güneş Sistemi’mizde bulunan Neptün ile benzer özellikler gösteriyor. Zaten bulunduğu bölgeye bu keşiften sonra Neptün Çölü adı verilmiş.

Bu bölgeye çöl denmesinin ise önemli bir sebebi var. NGTS-4b yıldızına inanılmaz yakın bir mesafede duruyor. Hatta yıldızının yörüngesinde hareket ediyor. Normalde yıldızlarına bu kadar yakın olan gezegenler, yıldızdan gelen devasa enerji nedeniyle atmosferlerini kaybederler. Uzayda süzülen kaya parçalarından çok da farklı değillerdir.

NGTS-4b ise bir istisna olarak tarihe geçiyor çünkü atmosferi neredeyse bozulmamış halde duruyor. Bu gerçekten şok edici ama daha iyi anlamamız için bilim insanları şöyle bir not düşüyorlar.

NGTS-4b’nin yıldızı etrafında yörüngesini tamamlaması 2 Dünya gününden kısa sürüyor. Dünya ise Güneş etrafındaki yörüngesini 365 günde tamamlıyor. Güneş’e en yakında gezegen olan Merkür bile tam 88 Dünya gününde yörüngesini tamamlıyor. Anlayacağınız böyle bir mesafede bırakın atmosferi, gezegenin var olması bile başlı başına bir olay. NGTS-4b sıcaklığının ise 1.000 derece olduğu düşünülüyor.

Warwick Üniversitesi’nden Dr. Richard West ise Neptün benzeri bir gezegenin, böyle bir konumda hayatta kalmasının imkansız olduğunu ifade etti. Bu yüzden NGTS-4b üzerinde araştırmalar ve gözlemler tüm hızıyla sürüyor.