Anasayfa Haber Oyun Oynama Bozukluğu Hastalık Olarak Kabul Edildi

Oyun Oynama Bozukluğu Hastalık Olarak Kabul Edildi

Oyun Oynama Bozukluğu

Dünya Sağlık Örgütü için oyun oynama bozukluğu artık bir hastalık.

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation – WHO) tarafından oyun oynama bozukluğu veya oyun bağımlılığı resmen hastalık olarak kabul tanındı. Geçtiğimiz yılın Ocak ayında Birleşmiş Milletler de Uluslararası Hastalıklar ve İlgili Sağlık Sorunları İstatistiksel Sınıflandırması (ICD-11) 11. revizyonunda bu durumu listelemişti.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen 72. Dünya Sağlık Asamblesi sırasında ICD-11 onaylanırken, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yönerge için 194 üye çalışmalar gerçekleştirdi. DSÖ oyun oynama bozukluğunu bağımlı davranışlar altında listeliyor ve “çevrimiçi veya çevrimdışı olarak kalıcı veya tekrarlayan bir oyun davranışı modeli” olarak tanımlıyor.

DSÖ oyun oynamayı bir bağımlılık olarak sınıflandırmak isterken, oyun endüstrisi ve buna bağlı lobicilik grupları tepkilerini ortaya koydular. Karar aceleye getirilmiş bir eylem olarak nitelendirilirken, konuyla ilgili çelişkili kanıtlar ve çalışmalar ortaya kondu. Eğlence Yazılımları Birliği (ESA) ise oyun oynamanın ekonomik, politik, yaratıcı ve akademik yararlarını ortaya koyan bir açıklama ile DSÖ’yü protesto etti.

DSÖ ise kararına sadık kalmak konusunda iradesini ortaya koydu. Kararın mevcut kanıtların incelemelerine dayandığını ve farklı disiplinler ile bölgelerden gelen uzmanların fikir birliğini yansıttığının altı çiziliyor.