Anasayfa Haber AMD, X570 Öncesi Tüm Anakartlarda PCIe 4.0 Desteğini Engelleyecek

AMD, X570 Öncesi Tüm Anakartlarda PCIe 4.0 Desteğini Engelleyecek

Üçüncü nesil Ryzen ile birlikte gelen PCIe Gen 4 desteğini istiyorsanız, anakartınızı da yükseltmeniz gerek.

AMD’nin yakın zamanda duyurduğu üçüncü nesil Ryzen 3000 CPU serisinin avantajlarından biri, daha hızlı grafik kartları ve daha hızlı NVMe katı hal sürücülerinin önünü açan daha hızlı bir veri yolu protokolü olan PCI Express 4.0’ı destekliyor oluşu. PCIe 4.0 desteği, AMD’nin yeni X570 yonga setine yerleştirilmiş durumda. Şimdiye kadar anakart üreticileri, AMD’nin sunduğu bu özelliği destekleyen eski modellerine BIOS güncellemesi ile sunma seçeneğine sahipti. Ancak, AMD bu fikrdinden vazgeçti.

Bazı önceki nesil anakartlarda PCIe 4.0 desteğini etkinleştirmek teknik olarak mümkün olsa da (öncelikle daha yüksek uç X470 ve X370 modelleri), katı sinyal gereksinimi, hepsinin bu kabiliyete sahip olmadığı anlamına geliyor. Bu nedenle, AMD “kafa karışıklığı potansiyeli çok yüksek” diyor ve bu yüzden eski anakartlarda sonlandırılmış BIOS güncellemesinden PCIe 4.0 desteğini kaldırmak için donanım ortaklarıyla birlikte çalışıyor.

AMD’nin üst düzey teknik pazarlama müdürü Robert Hallock, Reddit’te kararını açıkladı.

“Bu, düzeltmekte olduğumuz bir hata. X570 öncesi anakartlar PCIe Gen 4’ü desteklemeyecek. Eski anakartların Gen 4’ün daha katı sinyal gereksinimlerini güvenilir bir şekilde çalıştırabileceğinin garantisi yok ve basitçe piyasada bir sürü ‘Evet, Hayır, Belki’ konumunda anakart olamaz. Bunun karışıklık potansiyeli çok yüksek.” diye açıkladı.

Hallock, “3. Nesil Ryzen (AGESA 1000+) için son BIOS’lar piyasaya sürüldüğünde, Gen 4 artık bir seçenek olmayacak. Bunu geriye doğru etkinleştirebilmeyi dilerdik, ancak risk çok büyük” dedi.

Yeni Sürümlerle Destek Kalkacak

AMD ilk başta kararı anakart üreticilerinin elinde bıraktı ve bazıları daha hızlı spesifikasyonlar için belirli modelleri doğrulamayı seçti. Örneğin, Gigabyte, X470 Aorus Gaming Wi-Fi 7 anakartında PCIe 4.0 desteğini etkinleştirdi. Hallock’un yayınladıklarına göre, daha sonraki bir BIOS güncellemesinde destek tersine çevrilecek.

AMD, TomsHardware’deki arkadaşlarımıza biraz genişletilmiş bir açıklama yaptı:

AMD, “Kullanıcılar bugün X570 öncesi anakartlarında mevcut bir PCIe 4.0 seçeneğini bulabilir. Ancak, yeni 3. Nesil Ryzen işlemciler için tam performans ve kararlılık sağlamak için son perakende BIOS’lar piyasaya sürüldüğünde kullanıcılar bu seçeneğin devre dışı bırakılmış olduğunu beklemelidir” dedi.

“X570 öncesi anakartlar PCIe 4.0 göz önünde bulundurularak tasarlanmadığından, tasarımları istenen kararlılık ve performansla PCIe 4.0 sinyalini kullanamayabilir. Bu alanda güvenilir ve tutarlı bir deneyim sağlamak için, X570 öncesi anakartlarda PCIe 4.0 bir seçenek olmayacak. Kullanıcılar isterlerse beta BIOS ile devam edebilirler, ancak performans ve kararlılık garanti edilemez” dedi AMD.

PCIe 4.0 için olan gereksinimler, PCIe 3.0’da olduğundan daha katı -bazı anakart üreticilerinin Computex’te TomsHardware’e söylediklerine göre daha geniş anakart izleri ve PCB’nin çoklu katmanlarına izlerin yerleştirilmesi gerekiyor. Yeni X570 modelleri bunlar akılda tutularak inşa edildi.

Bununla birlikte bu, sistemlerini geleceğe dönük amaçla toplayıp üst düzey X470 veya X370 anakart seçmiş herkes için üzücü bir durum. Öte yandan bu kartlar hala AMD’nin en yeni Ryzen işlemcilerini destekleyecek, PCIe 4.0’ı desteklemeyecek.

Ortalama bir kullanıcı için bu çok önemli olmayacak. PCIe 4.0, PCIe 3.0’ın bant genişliğini iki katına çıkarır ve CPU ile yonga seti ile belirli aygıtlar arasında daha hızlı ve esnek bir iletişim sağlıyor. Ancak, PCIe veri yolu şu anda grafik kartları için sadece oyun performansıyla ilgili değil.

PCIe 4.0 depolama için potansiyel olarak daha büyük bir nimet ve şimdiden birkaç şirketim yaklaşık 5.000 MB/sn’lik sıralı okuma hızlarını zorlayan yeni NVMe SSD’leri duyurduğunu gördük. Bu kesinlikle çok hızlı. Öte yandan bunun oyun üzerindeki etkisi göz ardı edilebilir. SATA tabanlı bir SSD hala yeterince iyi.

PCIe 4.0 için destek ekleyen beta BIOS’lu daha eski bir anakartınız varsa, başka bir güncellemeyi zorlamak için kimse kapınızı çalmayacak. Ancak, PCIe 4.0 aygıtları sorunlu davranıyorsa şaşırmayın.