Anasayfa Haber macOS 10.15 Catalina Duyuruldu

macOS 10.15 Catalina Duyuruldu

macOS 10.15 Catalina

Yepyeni özellikler ve uygulamalar sunan macOS 10.15 Catalina WWDC 2019 ile duyuruldu.

Apple masaüstü işletim sisteminin son sürümünü WWDC 2019 ile duyurdu. macOS 10.15 Catalina ile birlikte beklendiği üzere iTunes kesin olarak emekliye ayrılırken, birçok yeni özellik ve uygulama ile kullanıcılara çok daha gelişmiş bir deneyim sağlanıyor.

iTunes’un sonun gelmesi ile birlikte yeni Music, Podcasts ve TV uygulamaları boşluğu dolduruyor. iOS cihaz senkronizasyonu ise artık Finder ile gerçekleştirilecek. Bir cihaz bağlandığınızda Finder’daki kenar çubuğu cihaz yedekleme, güncelleme ve geri yükleme hizmetleri sunacak. Podcasts makine öğreniminden gücünü alan arama özelliği ile podcastte konuşulan metinleri bulma yeteneğine sahip. Yeni TV uygulaması ise iOS ile hemen hemen aynı. 4K HDR ve Atmos içerikleri oynatma desteği de uygulamada mevcut.

iOS 13 ve iPadOS Duyuruldu!

Bundan böyle Sidecar adı verilen özellik sayesinde kullanıcılar iPad tabletlerini Mac için ikinci ekran olarak kullanabilecek. Hatta tableti Mac uygulamalarında yüksek hassasiyet sunan bir çizim tableti olarak kullanmak da mümkün olacak. Tüm Devamlılık özellikleri gibi Sidecar da kablosuz bağlantıyla çalışıyor ve mobil çalışma olanağı sunuyor.

Yeni bir erişilebilirlik özelliği ise Voice Control (Sesli Kontrol). Bu özellik sayesinde geleneksel giriş cihazlarını kullanamayan kullanıcıların yerleşik Siri konuşma algılama teknolojisiyle Mac’leri tamamen seslerini kullanarak kontrol etmesine olanak sağlanıyor.

Yeni Find My (Cihazımı Bul) uygulaması ileyse kayıp veya çalınmış bir Mac’in konumu cihaz çevrimdışında olduğundan bile diğer Apple cihazlar üzerinden güvenli ve anonim bir şekilde sahibine iletilebilecek. T2 güvenlik çipine sahip Mac modelleri Etkinleştirme Kilidi özelliği için destek sunacak. Bu özellikle cihazların hırsızlar için çekiciliğinin azaltılacağı öngörülüyor. Fotoğraflar ve Anımsatıcılar uygulamalarının tasarımı da yenileniyor. Ayrıca, iOS sonrasında Ekran Süresi özelliği Mac’lerdeki yerini de alıyor.

macOS Catalina sonbaharda ücretsiz bir yazılım güncellemesi olarak Mac kullanıcılarına sunulacak.