Anasayfa Haber En Üst Model Mac Pro, 200.000 TL’ye Çıkabilir

En Üst Model Mac Pro, 200.000 TL’ye Çıkabilir

Yeni Mac Pro’nun en üst modelini almak isteyenler bir servet ödemek zorunda kalabilir. Üstelik bu fiyata GPU’lar ve Pro Display XDR ekran dahil değil!

Apple bugün yeni Mac Pro’nun 6 bin dolarlık bir fiyatla satışa çıkacağını duyurdu ancak şirket, üst düzey modelin ne kadara mal olacağını belirtmedi. Bu yüzden Apple’ın vaat ettiği en üst seviye spesifikasyona eşdeğer parçalar için alışveriş yaptık. Görünüşe göre fiyat 33.720.88$ olacak -ve bu fiyata dört GPU dahil değil. Bu fiyatı kolayca 45.000 $’a çıkarmak mümkün.

Bu kadar balya döktükten sonra büyük bütçeli video editörleri ve diğer yaratıcı içerik üreticileri epey bir işlem gücü elde ediyor: 28 çekirdekli bir Intel Xeon W işlemci, kavraması pek de kolay olmayan 1.5 TB RAM, 4 TB SSD depolama ve dört AMD Radeon Pro Vega II Duo GPU.

Bir Pro Display XDR monitör (ve beraberinde gelmesi için bir Pro Stand) ekleyin ve işte karşınızda 50.000 ABD doları değerinde bir iş istasyonu. Bu tahminlerin seçtiğimiz parçaların piyasa fiyatlarına dayandığını unutmayın: Apple her daim önceden oluşturulmuş konfigürasyonlar için kendi başınıza inşa edeceğiniz bir bilgisayardan çok daha fazla ücret alıyor.

Adım adım Mac Pro’muzu oluşturuyoruz:

Bir Mac Pro 6.000$

Apple’ın 6.000$ fiyat istediğini bildiğimiz baz Mac Pro modeli ile başlıyoruz. Sadece kendi başına bir kasa satın alamayacağınız için bu fiyat aynı zamanda anakart, güç kaynağı, soğutucu, soğutma sistemi ve şasi gibi şeyleri de içerir (isteğe bağlı tekerlekler ekstra ücrete tabi). Muhtemelen bir işlemci, bir GPU ve bir miktar RAM ile birlikte gelecektir fakat biz bunları birazdan değiştireceğiz.

On İki Adet (12) 128 GB DDR4 ECC RAM Modülü: 17.867,88$

Alışveriş listemizdeki en kolay şey RAM. Yeni Mac Pro’da kullanıcı tarafından erişilebilir 12 adet ECC destekli DDR4 DIMM yuvası bulunuyor. Maksimum 1.5 TB RAM için, 12 adet 128GB RAM belleğe ihtiyacımız var; her biri kabaca 1.388.99 dolar, bu da hafıza için toplamda 17.867.88 dolar ediyor. Ama sadece hayal edin: 18K$ RAM ile aynı anda üç Chrome sekmesini birden açabilirsiniz!

İki Adet (2) 2 TB SSD: 2.400$

Apple iMac Pro’yu 4 TB depolamaya yükseltmek için 2.400 dolar alıyor, bu yüzden Mac Pro’yu aynı seviyeye yükseltmek için de muhtemelen aynı şeyi alacağını tahmin edebiliriz. Depolamanın kullanıcı tarafından yükseltilip yükseltilemeyeceği belli değil (özellikle Apple’ın depolama birimlerini donanım düzeyinde entegrasyon anlamına gelen T2 yongası ile şifrelediği düşünüldüğünde), bu nedenle Apple’ın şu an için en yüksek fiyatlandırmasını temel alacağız.

Bir Adet (1) 2,5 GHz 28 Çekirdekli Intel Xeon W İşlemci: Yaklaşık 7.453$

Elde edebileceğimiz en iyi CPU’ya ihtiyacımız var: bu durumda, 66.5 MB önbellek ve 2 TB 2933 MHz bellek desteği sağlayan 4.4 GHz’e kadar Turbo hızına ulaşan 2.5 GHz, 28 çekirdekli Intel Xeon W işlemciyi seçiyoruz. Apple, Mac Pro ile hangi 28 çekirdekli Xeon işlemciyi kullanacağını belirtmiyor, ancak Intel’in ürün veritabanına bakıldığında, en yakın seçenek Intel Xeon W-3275M oluyor. 7.453 $’lık fiyatın buradaki asgari minimum olduğunu varsayacağız. Apple’ın işlemcisi muhtemelen W-3275M değil (Apple, çok daha yüksek bir önbellek boyutu listeliyor), ancak özelliklerin geri kalanı oldukça yakın.

İki Adet (2) AMD Radeon PRO VEGA II GPU: Fiyat Belli Değil Ancak En Az 12.000$

İşte işin en zor kısmı. AMD, Radeon Pro Vega II GPU’larını Mac Pro ile birlikte duyurdu, bu da onları satın almanın ne kadara mal olacağını bilmediğimiz anlamına geliyor. Kartları ayrı ayrı satın alıp almayacağımızı bile bilmiyoruz; Apple’ın MPX Modül sisteminin nasıl çalıştığına bağlı olarak, böyle bir seçenek olmayabilir bile.

Apple size toplamda en fazla dört Vega GPU satacak: Apple’ın MPX Modüllerinin her ikisinde de AMD’nin Infinity Fabric Link’i ile bağlantılı çift GPU’lu iki Vega II Duo kart olabilecek. Genel toplam ne olursa olsun, ucuza gelmeyecek.

AMD’nin Vega II’yi NVIDIA’nın profesyonel Quadro RTX serisine benzer şekilde fiyatlandırdığını farz edersek -örneğin Quadro RTX 6000, Apple’ın çözümünden sadece biraz daha fazla ham performans sunup 6.300 $’a satılıyor- Apple’ın çözümünün de en az 12.000 dolar olacağını tahmin edebiliriz. MPX Modüllerini ve Apple markasını da ekleyin ve iki katına çıkarsa şaşırmayın.

Bir Adet (1) Apple Afterburner Hızlandırma Kartı: Fiyatı Bilinmiyor

Teknik olarak bu isteğe bağlı bir aksesuar, ancak Apple’dan geliyor, bu yüzden buraya ekliyoruz. Ne kadar tutacağı hakkında hiçbir fikrimiz yok.

Bir Adet (1) Apple Pro XDR Ekran: 5.000$

Apple, yeni Mac Pro ile birlikte Pro Display XDR monitörünü duyurdu. Elbette, daha ucuz modeller de kullanabilirsiniz, ancak Pro Display XDR, özellikle Mac Pro ile uyumluluk için tasarlandı. Bu nedenle muhtemelen bir tane almak isteyeceksiniz. Ya da altı adet. Altı tane destekleniyor.

PRO Display XDR Monitör için Bir Adet (1) Apple Pro Ayak: 1.000$

Stand ayrı satılıyor.

Bir Adet (1) Apple Magic Klavye ve Bir  Adet (1) Magic Trackpad 2: 228$

Muhtemelen bir fare ve klavye de satın almalısınız. Apple şu anda bunları mevcut Mac Pro’dan ayrı satıyor, bu yüzden yeni modeller ücretsiz olarak vermeye başlayacaklarından şüpheliyiz.

Toplam: 200.000 TL

Eğer bazı bileşenlerden kırparsanız toplam maliyet 35.000 ABD Doları ediyor. Bu, güncel kur ile 200.000 TL. Öte yandan 50.000 ABD Doları görürsek ve Eylül ayında da kurun daha da yukarıda olacağını varsayarsak bu fiyat rahatlıkla 300.000 TL’ye çıkabilir. Bu durumda ofisinize 64 çekirdekli bir AMD EPYC sunucu bile alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken biraz Hackintosh öğrenmek.