Anasayfa Haber Süper Bilgisayarlar için NVIDIA ARM Tabanlı İşlemcileri Destekleyecek

Süper Bilgisayarlar için NVIDIA ARM Tabanlı İşlemcileri Destekleyecek

NVIDIA ARM

NVIDIA ARM iş birliği ile enerji verimli süper bilgisayarlar konusunda kendisini geliştirmek istiyor.

NVIDIA daha enerji verimli süper bilgisayarlar tasarlamak üzere çip tasarımcısı ARM ile birlikte çalışıyor. Bu anlamda NVIDIA ARM ekosisteminin tüm yüksek performans ve yapay zeka odaklı yazılımlarına 2020 yılına kadar erişmesine izin vermiş durumda.

Bu sayede endüstrinin saniyede kentilyon kayan nokta işlemi yapabilen sistemlere yani exascale hesaplamaya ulaşması hedefleniyor. Bu duyuru ile NVIDIA artık tüm büyük işlemci mimarilerine destek sunmuş oldu.

NVIDIA ile ARM daha önce de birlikte çalışmalar yapmıştı. Örneğin, Nintendo Switch oyun konsoluna güç veren NVIDIA Tegra X1 çipi içerisinde ARM işlemci bulunuyor. Yeni iş birliği ile ARM’nin süper bilgisayar pazarında daha rekabetçi bir hale gelebileceği söyleniyor.

Yüksek performanslı bilgisayarlarda x86 tabanlı teknolojiler ağırlıklı durumdayken, geçtiğimiz yılki HPE Astra süper bilgisayar bu durumdan kendini ayırmıştı.

NVIDIA yapay zeka gibi uygulamalar için yüksek performanslı işlemlere her geçen gün daha fazla odaklanıyor. Bunun sebebinin ise kripto para madenciliği için GPU’larına olan talepteki düşüş olduğu tahmin ediliyor. Bu anlamda şirket daha çok mobil cihazlara güç veren ARM’nin enerji verimli çiplerine erişmek istiyor.