Anasayfa Makale İncelemeler Borderlands 3 Ön İnceleme

Borderlands 3 Ön İnceleme

Gearbox’ın merakla beklenen oyunu Borderlands 3 nasıl olacak?

Borderlands, RPG (rol yapma oyunu) mekaniklerini shooter (nişancılık) ile harmanlayan bir oyun serisi. Deneyim puanı toplayarak seviye atlama ve karakterin her seviyede daha da güçlenmesi gibi mekanikleri barındırsa da, RPG olayı bu seride o noktadan öteye gidemiyor. Hikaye düz bir çizgide ilerliyor ve hemen hiçbir zaman rol yapma şansımız olmuyor.

Onun yerine bizden sürekli olarak düşman öldürmemiz, onlardan daha güçlü silahlar düşürmemiz, seviye atlayarak güçlenmemiz ve en nihayetinde daha da güçlü düşmanları öldürmemiz isteniyor. Ortada sürekli olarak karakter geliştirme ve oynanışı düşmanları daha da hızlı öldürebilmek adına optimize etmeye yönelik bir döngü var. Bu oyun türüne oyuncular kendi aralarında looter shooter diyor. Türkçe’de kabul görmüş bir karşılığı olmadığı için ödül odaklı nişancılık oyunu diye çevireceğim.

Bu yazıda son dönemde karşılaştığımız Borderlands haberlerini ve serinin yeni oyunu Borderlands 3 hakkında bildiklerimizi bir araya getirmeye çalıştım. Fazla ayrıntıya girmeden önce belirtmem gerek, en sondaki Hikaye bölümünde fragmanlardaki görüntüleri referans alarak bilgi vermeye çalıştım. Sürprizi kaçmasın diyorsanız o bölümü es geçebilirsiniz.

Oyunun Duyuru Süreci

Borderlands hayranları uzun süredir ana seriye yeni bir oyun bekliyor. Borderlands (2009) ile Borderlands 2 (2012) arasındaki teknolojik sıçrama ne yazık ki ikinci oyun ile Borderlands: The Pre-Sequel (2014) arasında yaşanmadı. İkinci oyun makyajlanıp yeni bir oyun çıkarılmış gibiydi. Diğer bir deyiş ile The Pre-Sequel, Borderlands 2 için tek başına çıkmış DLC (indirilebilir içerik) hissi verdi.

Hem, The Pre-Sequel ağırlıklı olarak 2K Australia tarafından geliştirilmişti. Yani ilk iki oyunun arkasındaki stüdyo tarafından değil. Bir de ana serinin kendi evrenindeki kronolojik sıralamasına göre Borderlands 2’nin hala son çıkan oyun olduğu düşünürsek, 2012’den beri tam anlamıyla yeni bir Borderlands oyunu görmüş sayılmayız. Oyunun geliştirici stüdyosu Gearbox Software bu süreç boyunca yeni bir Borderlands oyununu geliştirmekte olduğunu reddetmeyip, yine de yeni oyuna yönelik bilgi vermekten de kaçınınca, serinin hayranları iyice arafta kaldı haliyle. Yeni bir oyun var mıydı? Yoksa yok muydu?

Borderlands 3’e ait olduğunu tahmin ettiğimiz ilk görseller nihayet 2017’deki Game Developers Conference etkinliği sırasında, Gearbox’ın CEO’su Randy Pitchford tarafından bir teknoloji demosu aracılığı ile bize ulaştı. Yeni bir oyunun geliştirildiği de resmi bir platformda ilk kez doğrulanmış oldu. (Demo sırasında yüzü gözükmeyen karaktere dikkat edin, yazının devamında ondan yine bahsedeceğim.)

Bu demo aracılığı ile yeni oyunun Unreal Engine 4 oyun motoru ile geliştirildiğini ve önceki oyuna oranla görüntü oluşturma teknikleri arasında ne tür ilerlemeler kaydedildiğini gördük.

Demo sonrasında, 2018’de gerçekleşen bütün oyun etkinliklerinde yeni bir Borderlands oyunu duyurusu beklendi. Ne yazık ki aradığımızı bulamadık. Hatta, Randy Pitchford sosyal medyada üzerinden hafif alaylı bir dille o sene E3’de duyuru olmayacağını doğruladı.

Gearbox nihayet Mart 2019’da bir fragman yayınladı ve PAX East sırasında görüşürüz dedi.

Fragmanda aslında pek bir şey göremedik. Yeni bir Borderlands oyununa ait olduğunu tahmin ettiğimiz modellerden kolajı yapılmış üç boyutlu bir maske vardı sadece. Oyunun adı dahi belli değildi. Görünen o ki oyuncularda sadece beklenti yaratması amaçlanmıştı. Ben de serinin pek çok hayranı gibi PAX East’in yolunu gözlemeye başladım.

PAX sunumu geldi çattı. Sunum sırasında pek çok şeyden bahsedildi ama bizi ilgilendiren haberler bunların küçük bir kısmını oluşturuyordu. Önce Borderlands: Game of The Year Edition duyuruldu.

Bu sürüm ile ilk oyun kozmetik anlamda yenilenmiş, co-op altyapısı modernize edilmiş, daha sonraki oyunlarda bulunan SHiFT anahtarları ile ödül sandığı açma mekaniği eklenmiş ve en önemlisi de yerdeki mermileri otomatik olarak envantere ekleme özelliği eklenmişti. İlk oyuna PC’de sahipsek, bu sürüm hesabımıza ücretsiz olarak ekleniyordu.

Daha sonra Borderlands 2 ve Borderlands: The Pre-Sequel için Ultra HD Remake paketlerinin haberi geldi. Bu içerik de oyunların sahipleri için ücretsizdi.

Nihayet beklenen an geldi ve yeni oyunun anons fragmanı yayınlandı.

Göze çarpan hikaye harici detaylar:

  • Artık kadın haydutlar da var.
  • Pandora gezegeninde daha önce rastlamadığımız türden mimariye sahip yapılar gördük. Başka gezegenler olabilir mi onlar?
  • Oynanabilir dört ana karakteri ilk kez gördük. Hani teknoloji demosunda yüzü gözükmeyen bir karakter vardı ya, işte oynanabilir karakterlerden biriymiş o.
  • Telltale tarafından macera oyunu olarak geliştirilen Tales From The Borderlands adlı oyunda karşılaştığımız karakterler bu oyunda karşımıza çıkacaklar.
  • Yürüyen silahlarlar mı?

Bu fragmanın sonunda daha fazlası için 3 Nisan’ı bekleyin dendi. O tarihte yine, yeni bir fragman karşımıza çıktı.

İlk fragmanın içinde yazılı bilgi içeren versiyonu gibiydi. Yeni bir şey görmüş olmasak da önceki fragmanda netliğe kavuşmamış bazı bilgileri edinmiş olduk.

  • Oynanabilir karakterlerin adları açıklandı: Amara, Moze, Zane, FL4K.
  • Düşman grubun liderleri açıklandı: Calypso İkizileri, Troy ve Tyreen.
  • Yeni gezegenlere gideceğimiz doğrulandı.
  • Oyun için tarih verildi: 13 Eylül 2019.
  • Oyun PC üzerinde 6 ay boyunca Epic Games Store’a özel olacak, daha sonra Steam gibi diğer platformlarda da satılmaya başlanacak.

Son maddede bahsettiğim olay tahmin edebileceğiniz üzere pek hoş karşılanmadı. Hem hala oynanış adına bir şeyi henüz görmemiştik, hem de 6 ay boyunca Epic Games Store’a mecburduk. Ağızlarda kalan buruk bir tat ile biraz daha sabredip 1 Mayıs’taki oynanış gösterimi etkinliğini beklemeye başladık.

Bu etkinlikte pek çok soruya yanıtı verildi. Oynanabilir karakterlerin ikisine dair oldukça detaylı verilere ulaştık: Amara ve Zane. Son olarak E3 sırasında bir diğer oynanabilir karakter olan Moze’un oynanış videoları elimize geçti.

Hatta bir de bonusumuz vardı. Borderlands 2 için ücretsiz bir DLC duyurusu yapıldı, Commander Lilith & The Fight For Sanctuary. İkinci ve üçüncü oyunun arasında yaşanan bazı olayları konu alan bu DLC, oyuna aynı zamanda efsanevi silahlardan daha da nadir ve güçlü olan efervesan silahları ekledi. Bu kalitedeki silahlar aslında yıllar öncesinde oyunun dosyaları içinde bulunmuştu ama oyuna eklenmediği anlaşılmıştı. Geç olsun, güç olmasın.

Hadi gelin, Borderlands 3 hakkında bildiklerimizi sıradaki bölümde toparlayalım.

Teknik Detaylar

Donanım partneri olarak önceki oyunun aksine Nvidia yerine AMD ile çalışılmış. Oyun Unreal Engine 4 oyun motoru ile yapılıyor. Oyun, PC üzerinde 6 ay boyunca Epic Games Store’a özel olacak, daha sonra Steam gibi diğer platformlarda da satılmaya başlanacak.

Minimum Sistem Gereksinimleri:

  • İşlemci: Intel Core i3-2140 / AMD FX-6350
  • Bellek: 8 GB
  • İşletim Sistemi: Windows 7 64-bit | Windows 8 64-bit | Windows 10 64-bit
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 770 / AMD Radeon HD 7970

Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri:

  • İşlemci: Intel Core i7-2600 / AMD Ryzen 7 1700
  • Bellek: 12 GB
  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 / AMD Radeon RX 570

Oynanış:

  • Çok yüksek olmadıkları takdirde duvarlara tırmanmak mümkün.
  • Seriye kayma mekaniği eklendi. Kayarken ateş etmek mümkün.
  • Önceki oyunlarda ateş ettiğimizde patlayarak element hasarı bırakan varilleri hatırlıyor musunuz? Artık onları yumruklayarak düşmanların üstüne fırlatabiliyoruz.
  • Siper aldığımız yerler hasar aldıkları zaman parçalanıyor.
  • NPC’ler (oynanabilir olmayan karakterler) çatışma sırasında ölüm döşeğine gelirsek bizleri iyileştirebiliyor.
  • Ana hikaye görevleri 30 saat gibi bir oynanış süresi vaad ediliyor.

Evren:

  • Yeni oyunda pek çok yeni düşman grubu olacak. Örneğin silah üreticilerinin kendi aralarındaki çatışmalarına şahit olacağız.
  • Artık kadın haydutlar da var.
  • Pandora dışında yeni gezegenler keşfedebileceğiz.
  • Ana üssümüz artık Sanctuary değil. Onun yerine Sanctuary 3.0 adındaki bir uzay gemisi bize ev sahipliği yapacak. (Bunun sebebini öğrenmek için Borderlands 2’ye yeni gelen DLC’yi oynayabilirsiniz.)
  • Tales From The Borderlands evreni resmi olarak ana oyunların içinde geçtiği evrenin bir parçası olmuş durumda. Hikayede geri kalmak istemiyorsanız onu da oynamanızı tavsiye ederim.

Oynanabilir Karakterler:

  • Zane Flynt (Operative / Gizli Ajan): Önceki oyunlarda karşılaştığımız Baron Flynt ve Captain Flynt isimli haydutların kardeşi imiş. Söylentiye göre Zane, Zer0 ile beraber eğitim gördükleri bir suikastçi okulunda tanışmış.
    • Yetenekleri
      Digi-Clone: Kendi klonunu oluşturup, istediği zaman onunla yer değiştirebiliyor.
      Barrier: Önünde koruma kalkanı oluşturabiliyor.
      SNTNL: Bu yetenek aynı isimde bir dron çağırıyor; havada uçup düşman hedeflere saldırıyor.
  • Amara (Siren):  Bu karakter hasar odaklı yakın dövüş yeteneklerine sahip. Kendisi Borderlands evrenindeki altı sirenden biri.
    • Yetenekleri
      Phaseslam:
      Kısa mesafe havaya sıçradıktan sonra devasa astral yumruğunu süratle yere çarparak çevredeki düşmanlara hasar veriyor.
      Phasecast: Kendi astral yansımasını ileri doğru gönderip çarptığı hedeflere hasar veriyor.
      Phasegrasp: Yerden devasa astral yumruklar bitirip, temas eden düşmanları oldukları yere mıhlıyor.
  • FL4K (Beastmaster /Hayvan Ehlileştirici): Hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Fragmanlardaki kısa kesitlerden görüntüsünü ve çatışma sırasında kullandığı hayvanları biliyoruz sadece. Fragmanlardan aşikar olsa gerek, kendisi bir robot. Eğittiği yaratıklar yardımıyla çatışmaya giriyor. Her karakterde olduğu gibi FL4K da üç yetenek ağacına sahip. Bu ağaçlar da muhtemelen üç farklı yaratığı güçlendiriyor. Fragmanlarda FL4K tarafından çatışmaya çağrılan Spiderant, Skag ve henüz adını bilmediğimiz başka bir yaratık olduğunu gördük. Bu karakterin yeteneklerine dair ayrıntılı bir bilgi ne yazık ki henüz yayınlanmadı.
  • Moze (Gunner / Topçu): Zamanında Vladof ordusunda görev yapmış ancak daha sonrasında Vault Hunter (Kasa Avcısı) olmaya karar vermiş. Kendisi ağır silahlarda ustalaşmış. Tıpkı Titanfall oyunlarındaki pilotların yaptığı gibi bir robot çağırıp, onu devasa bir zırh olarak kullanıyor. Moze’un aktif yetenekleri kullandığı robotun silah konfigürasyonunu etkiliyor. Raylı top, el bombası fırlatıcı ve roketatar silahları arasından seçim yapabiliyoruz.

Yetenek Sistemi:

  • Oynanabilir karakterlerin eskisi gibi bir değil, üç tane kullanılabilir yeteneği var. Hatta birden fazla yeteneği aynı anda kullanabilmek mümkün.
  • Yetenek ağaçlarının her biri üç yetenekten birine odaklı güçlendirmeler içerecek.

Silahlar:

  • Silahların artık birden fazla ateş etme modu olabiliyor. Örneğin yarı otomatikten tam otomatiğe geçiş yapmak mümkün. Yine, mod değişimleri sayesinde, tek bir silah birden fazla element tipinin hasarına sahip olabiliyor. Modların silahlar üzerindeki etkileri de üreticisine göre farklılık gösteriyor.
  • Tediore marka silahların mermileri bittiğinde yeni şarjör takmak yerine onları tıpkı birer el bombası gibi fırlatıp düşmana hasar verdiğimizi önceki oyunlardan belki hatırlarsınız. Yürüyen silahlar da aslında Tediore markasının işi. Onları yere fırlattığımızda ayaklanıyorlar ve düşmana doğru koşarak ateş ediyorlar.
  • Atlas marka silahlar seriye eklendi. Düşmanlara kitlenip hedeflerini takip eden mermileri var.
  • Children of The Vault (CoV) marka silahlar seriye eklendi ve önceki oyunlarda gördüğümüz Bandit ve SCAV marka silahların yerine geçti. Sınırsız mermiye sahipler ama çok kullanıldıkları takdirde ısınıyor ve bir süre ateş edemez hale geliyor.

Oynanış Kalitesini Arttıran Unsurlar:

  • Sandıkları açınca içlerinden çıkan mermileri tek tek elle toplamamıza artık gerek yok. Onlar otomatik olarak envanterimize ekleniyor.
  • Cephane otomatından alışveriş yaparken mermi tipleri için ayrı ayrı satın al komutu vermemiz şart değil. Tek seferde eksik olan her şeyi almamız artık mümkün.
  • Co-Op sırasında her oyuncuya ayrı ödül düşmesini ve düşen ödüllerin seviyelerini de her oyuncu için ayrı ayrı hesaplayan yeni bir oyun modu eklenmiş. İsteyenler eski oyunlardaki klasik mod ile oynamayı da seçilebiliyor.
  • Farklı seviyelerdeki oyuncuları güçleri Co-Op sırasında dengelenecek. Bu özellik de tıpkı kişiye özel ödül sistemi gibi isteğe bağlı.
  • Platformlar arası çevrimiçi oynanış henüz onaylanmadı.

Hikaye :

  • Ana düşmanlarımız, Calypso İkizleri, Children of The Vault (Kasanın Çocukları) adında bir tarikatı yönetiyorlar. Mesih ile sosyal medya ünlüsü karşımı bir personaya sahipler.
  • Tyreen Calypso, düşmanlarının yeteneklerini çalabiliyor. Oyunun başlarında Lilith’in siren güçlerini ondan çaldığını fragmanlarda görebiliyoruz. Randy Pitchford’ın açıklamasına göre, yönettiği tarikatın yardımıyla kasaları koruyan canavarların güçlerini ele geçirmeyi planlıyormuş.
  • Fragmanlarda Maya’yı tıpkı onun gibi mavi saçlara sahip bir kız ile görüyoruz. Onun da bir siren olup olmadığını henüz bilmiyoruz, ancak yüksek ihtimalle öyle.
  • Tiny Tina büyümüş, ergenlik çağına gelmiş.
  • Tales From The Borderlands’deki oynanabilir karakterlerden biri olan Rhys, Atlas şirketinin başına geçmiş ve bıyık bırakmış.

Diğer:

  • Twitch üzerinde Borderlands 3 yayını yaparken Twitch hesabınız o sırada Gearbox’ın SHiFT sistemine bağlı ise, izleyicileriniz karakterinizin yetenek ağacını ve envanterini Twitch aplikasyonu üzerinden görebiliyorlar. Hatta bu sistem aracılığı ile oyun içi ödüller de kazanmaları da mümkün.
  • Naçizane bir tahminim var. Tales From The Borderlands’deki ana karakterlerden biri olan Fiona, ilerleyen zamanlarda bir DLC ile oyuna oynanabilir karakter olarak eklenecek. Demedi demeyin.

Borderlands 3, daha DLC’leri bile olmadan dolu dolu bir içerik havuzu ile bizleri bekliyor gibi. Elbette oyunu oynamadan net bir yorumda bulunmam mümkün değil. Genel anlamda baktığımızda Gearbox, Epic Games Store’a özel oyun çıkarma hamlesi dışında oyuncu topluluklarını mutsuz edecek bir şeyi henüz yapmadı. Eski oyunları modernleştirdi ve ilk oyunu yeni oyunculara daha erişilebilir hale getirdi. Düzenlediği etkinliklerde tüketiciyi yeni oyuna ait içeriklerle doyurmaya gayret etti.

Serinin hayranları olarak şu saatten sonra beklentilerimizin boşa çıkmamasını umut etmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Umarım oyuncular kazanır.