Anasayfa Haber İlk Astrobee Robot Uluslararası Uzay İstasyonu’nda

İlk Astrobee Robot Uluslararası Uzay İstasyonu’nda

Astrobee

Üç Astrobee robottan ilki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda test edilmeye başlandı.

Daha önce Astrobee yani robotik astroarıların Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlara destek vereceğini sizlerle paylaşmıştık. Artık üçlü olarak çalışması planlanan bu robotlardan ilki göreve başlamış durumda. Robotlar temizlik yapmak, bilimsel deneylerde görev almak ve istasyonun daha fütüristik gözükmesi anlamında görev üstlenecek.

Honey ve Queen öncesinde iş başı yapacak Bumble adlı Astrobee’nin şu an için ilk olarak navigasyon sistemi test ediliyor. Bu sistem sayesinde robot otonom olarak tesis içerisinde hareket edebilecek. GPS’in pek kullanışlı olmayacağı uzayda, robotlar kamera tabanlı konumlandırma sistemi kullanacak. Bu sayede robot çevresi ile tesise ait sanal haritayı karşılaştırarak hareket edecek. Yer çekimi de olmayan ortamda manevralar ise bütünleşik fanlarla yapılıyor. İlk testler ile bu sistemin sorunsuz olarak çalıştığı belirtiliyor. Daha kompleks hareketlerin ve komutların daha sonra devreye sokulacağı da bilgiler arasında. Hatta robotik kollar ile robotların başka görevler de üstlenebilmesi isteniyor.

NASA Astrobee yazılımının da modüler ve özelleştirilebilir olması için esnek tasarlandığı ifade ediyor. Açık kaynaklı yazılım sayesinde robotik uzmanlarının gelişime katkı sağlaması ve yeni işlevler kazandırması bekleniyor. Bu testler içinse 2020 başı hedefleniyor.

Astronotların yükünü hafifleterek bilim için daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacak robotların daha işlevli hale gelmesi için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Robot Arılar, Uluslararası Uzay İstasyonu’na Destek Verecek