Anasayfa Makale iOS 13 Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

iOS 13 Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

iOS 13 özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi siz değerli okurlarımız için bir araya getirdik.

Bildiğiniz üzere Apple geçtiğimiz gün iOS 13’ün betasını halka açık olarak yayınladı. Yeni güncelleme ile beraber karanlık mod başta olmak üzere birçok yeniliğe kavuşan iPhone kullanıcılarını bu kısımda bambaşka bir kullanıcı deneyimi bekliyor. Bizde sizler için hazırlamış olduğumuz video ile beraber iOS 13 özellikleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. Lafı daha fazla uzatmadan, sizleri iOS 13’ün öne çıkan özelliklerini derlediğimiz video ile baş başa bırakıyoruz.

iOS 13 Özellikleri İle Bizlere Ne Gibi Yenilikler Sunuyor?

Yeni iOS güncellemesi ile beraber kullanıcılar bir süredir beklenen Karanlık Mod özelliğine de kavuşuyor. Bu özellik sayesinde alışagelmiş iPhone arayüzü beyaz fon ile beraber karanlık bir mod ile kullanılabiliyor.

Özellikle loş ışıklı ortamlar için geliştirilen bu koyu mod sayesinde hem gözünüz yorulmuyor hem de telefonunuzun ışığı ile etrafınızdakilere rahatsızlık vermiyorsunuz. Bunun yanı sıra kullanıcılar söz konusu bu özelliği Denetim Merkezi’nden manuel olarak aktif edebiliyorlarken, aynı zamanda belirli bir zaman aralığında veya güneşin doğuşuna ve batışına göre de programlayabiliyor.

iOS 13 özellikleri

Bunun haricinde Koyu mod için optimize edilmiş yeni duvar kağıtları, açık ve koyu modları arasında geçiş yaptığınızda otomatik olarak değişiyor. Ayrıca, iOS 13 ile beraber gelen bu koyu modun iOS’in tamamına başarılı bir şekilde entegre edildiğini de özellikle belirtelim.

Yeni Kategori Sistemi

iOS 13 ile beraber Apple yeni kategori sistemini de kullanıcılara sunuyor. Bu kısımda kullanıcıların karşısına yeni fotoğraflar sekmesi ile çıkan Apple, böylece fotoğraf arşivinize farklı seviyelerdeki kategoriler üzerinden bakabilmenize olanak sağıyor. Bu da kullanıcıların fotoğraflarını ve videolarını rahatlıkla bulabilmesi anlamına geliyor.

Bu yeni sistemde Tüm Fotoğraflar’da her şeyi bir arada görüntüleyebiliyorken, Günler’de ise sadece özel fotoğraflarınıza odaklanılıyor. Aylar’da ve Yıllar’da ise sadece sizin için değerli ve öne çıkan anılarınıza yer veriliyor.

Live Photo’ları Otomatik Oynatma

Yeni kategori sistemi ile beraber Live Photo‘ları ve videoları otomatik oynatma özelliği de kullanıcılara sunuluyor. Bu özellik sayesinde galerinizdeki fotoğrafları incelerken Live Photo’larınız veya videolarınız sessiz bir şekilde oynatılıyor.

Fotoğraf Düzenleme Seçenekleri:

Bu özelliklerin haricinde yeni iOS 13 güncellemesi fotoğraf düzenleme seçenekleriyle de ön plana çıkıyor. Bu kısımda yoğunluk ön izlemesi başta olmak üzere fotoğraflara ekleyeceğiniz efektleri de ayrı ayrı incelemeniz mümkün.

Ayrıca iyileştirme ayarıyla da fotoğraflarınızın yoğunluğunu otomatik olarak düzenleyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra kullanıcılar canlılık, beyaz dengesi, keskinleştirme, netlik, parazit azaltma, dıştan solma, Image Capture API gibi seçenekler üzerinden fotoğraflarını düzenleyebilecekler.

iOS 13’ün Kamera Yenilikleri

En yeni iOS sürümü ile birlikte kullanıcıları bir takım kamera yenilikleri de karşılıyor. Bu kısımda portre modu üzerinden iyileştirmeleriyle ön plana çıkan teknoloji devi daha gelişmiş bir deneyimi kullanıcılara sunuyor. Yapılan iyileştirmeler sonucunda artık kullanıcılar Portre Işığı efektinin yoğunluğunu azaltıp veya artırabilecekler.

Porte Modu üzerinde yapılan değişikliklerin haricinde yeni Portre Işığı efekti High-Key Mono‘da bizleri karşılıyor. Bu modda ise kullanıcıların beyaz arka planın önünde tek renkli bir objeyi daha da ön plana çıkartarak hoş bir görünüm elde etmesine olanak sağlanılıyor.

Güvenlik ve Gizlilik İyileştirmeleri

Hali hazırda beta olarak kullanıma sunulan yeni iOS güncellemesi bir dizi güvenlik ve gizlilik iyileştirmeleriyle geliyor. API değişiklikleri sonucu artık uygulamalar Bluetooth’a kadar erişim izni istiyor. Böylece, Apple olası bir güvenlik sorununda önüne geçiyor.

Anımsatıcılar

En son iOS güncellemesi ile birlikte Anımsatıcılar uygulaması da yepyeni arayüz tasarımına kavuşuyor. Yapılan bir takım değişiklikler sonucu Anımsatıcılar uygulaması artık akıllı ve kullanımı kolay bir hale geldiğini görüyoruz.

Yeni güncellemesi sonrasında Anımsatıcılar uygulamasına eklenen akıllı listeler sayesinde kullanıcılar tüm listelerdeki tüm anımsatıcılarını bir arada görebilecekler.

Ayrıca sanal asistan Siri’de söylenenleri otomatik olarak algılıyor ve sizlere anımsatıcı oluşturmanız için öneride bulunuyor.

Memoloji

Tüm bu yeniliklerden bahsetmiştik Memoji üzerinden de yapılan yeniliklerden kısaca bahsedelim. Yeni güncelleme sonrasında Mesajlar’da çeşitli duyguları daha iyi aktarabilmek adına Apple, Memoji ve Animoji karaterlermizle çıkartma paketleri oluşturmamıza imkan tanıyor.

Performans İyileştirmeleri

iOS 13’ün en dikkat çekici yeniliği ise performans konusunda yapılan iyileştirmeler. Bu kısımda yetkililerin söylediklerine göre iOS 13’te uygulamalar, iOS 12’ye kıyasla 2 kat daha hızlı açılıyor.

Aynı zamanda iOS 13’deki Face ID’nin iOS 12’ye kıyasla yüzde 30 oranında daha hızlı işlem yaptığını da belirtmekte yarar var. Yeni iOS sürümü ile birlikte yapılan bir diğer değişiklik ise çok yer kaplayan uygulamalar üzerinde yapılmış.

Yeni sürümle artık App Store’daki uygulamalar yeni sıkıştırma yönteminin yardımıyla yüzde 50 oranında daha az yer kaplayacak. Ayrıca uygulama güncellemeleri de yüzde 60‘a kadar küçülecek.

Apple Arcade

Bu servis Apple iOSmacOS ve tvOS kullanıcılarının aylık ücret karşılığında App Store platformunda yer alan geniş bir ücretli oyun yelpazesine ulaşmasını mümkün kılıyor.

iPhone, iPad, Mac ve Apple TV’den erişebileceğiniz bu servisteki oyunları aynı zamanda çevrimdışı olarak da oynayabiliyorsunuz.

Oyun Kumandaları

Yeni iOS güncellemesi ile beraber artık iPhone’a PlayStation 4’ün veya Xbox One S’in oyun kumandasını bağlayabileceksiniz.

Diğer Yenilikler

Yeni güncelleme ile beraber gelen diğer yeniliklere göz atacak olursak, bizleri bilinmeyen aramaları sessize alma özelliği karşılıyor. Bu ayarı etkin hale getirdiğiniz zaman iOS, Siri’nin yapay zeka algoritmasını kullanarak Kişiler, Mail ve Mesajlar’da kayıtlı numaralardan gelen aramaların çalmasına izin veriyor. Diğer gelen tüm aramalar ise otomatik olarak sessize alınıyor ve sesli mesaja yönlendiriliyor.

Bunun haricinde sistem deneyimi üzerinde de bir takım yenilikleri bize sunan Apple, Denetim Merkezi üzerinden Wi-Fi ağlarını ve Bluetooth aksesuarlarını doğrudan seçmemize olanak sağlıyor.

Bu söylediklerimizin haricinde Apple’ın kullanıcılardan gelen geri bildirimleri de dikkate aldığını belirtmekte yarar var.  Yeni düzenlemeye göre artık iOS kullanıcıları 200 MB üstü dosyaları hücresel veri yardımıyla indirebilecekler.

iOS 13 Güncellemesini Destekleyecek Cihazlar

  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Artı
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPod touch (7. nesil)

İlginizi Çekebilir: iPadOS ve iOS 13 Public Beta Yayınlandı