Anasayfa Makale İncelemeler Crash Team Racing Nitro-Fueled İnceleme (PS4)

Crash Team Racing Nitro-Fueled İnceleme (PS4)

PlayStation’ın en büyük klasiklerinden biri olan Crash Team Racing yenilendi. Crash Team Racing Nitro-Fueled yeni nesile birçok farklı özellikle geldi.

PlayStation döneminde Naughy Dog’un en popüler serisi olan Crash Bandicoot için, markanın etinden ve sütünden iyice yararlanabilmek için farklı yan oyunlar çıkarıldı. Bu oyunlar arasında en çok sevilen ise elbette Crash Team Racing olmuştu. Serinin matrak karakterlerini ortak bir amaç doğrultusunda, ortak bir düşmana karşı savaşırken görmek gerçekten çok ilgi çekiciydi.

Crash, Neo Cortex, Coco, Polar ve daha nice kahraman ve boss ile bu oyunda yarışmıştık. Elbette dönemin konsol imkanlarından dolayı, dünyanın her yerindeki oyuncularla kapışmak yerine, ekranları ayırarak arkadaşlarımızla yan yana yarıştık. Şimdiyse her şey değişti.

Son derece başarılı bir yeniden uyarlama olan Crash Bandicoot N. Sane Trilogy ardından, Crash Team Racing Nitro-Fueled çok daha fazla geliştirme ve güncelleme barındırıyor. Genel olarak grafik güncellemesinin ötesine geçmeyen N. Sane Trilogy’nin aksine, CTR yepyeni oyun mekanikleri, oyun modlarını da bizlerle buluşturuyor. Bu sayede sadece bir Remastered değil, aynı zamanda ayakları yere sağlam basan güncel bir oyun olma özelliği kazanıyor.

Yeni CTR’nin belki de en önemli özelliği içerik açısından dolu dolu olması. Oyunda birbirinden benzersiz 31 yarış pisti yer alıyor. Bu haritalar günümüze uyarlanırken, hem grafiksel açıdan hem de oyun mekanikleri açısından bazı farklılıklar yer alıyor. Mesela oyunda artık L1 ve R1 (PS4) tuşlarına basılı tutarak yarış arabasını kaydırmak mümkün. Böylece Turbo barını çok daha hızlı dolduruyor ve anlık hızlandırma kazanıyorsunuz. Aynı şey tümseklerden atlarken zıplayınca da geçerli. Bu minik güçlendirme sayesinde burun buruna giderken rakibinize karşı kolayca avantaj elde edebiliyorsunuz.

Eğer başarılı bir CRT oyuncusu olmak istiyorsanız haritaları ezberlemeniz şart. Çünkü Crash Team Racing Nitro-Fueled söz konusu olduğunda sadece arabayı düzgün kullanmak işe yaramıyor. Hem Turbo özelliği hem de oyuncuların birbirine sürekli olarak tuzak kurabilmesi oyunun dinamik bir yapıya sahip olmasını sağlıyor. Bu yüzden arada eğer çok ciddi bir mesafe farklı yoksa öndeki oyuncu sürekli olarak diken üstünde gidiyor.

CTR’de tuzaklar iki şekilde hazırlanıyor; anlık ve pusu. Anlık tuzaklar daha çok öndeki veya arkadaki araca bomba atmak, güdümlü roket fırlatmak veya  koruma kalkanını fırlatmak şeklinde sıralanıyor. Pusu ise TNT kutuları, aracın kontrolünü bozan iksirler ve dokunduğunuz an patlayan NITRO’lar şeklinde sıralanıyor. Bu tuzakları etkili ve efektif bir şekilde kullanmanız şart.

Tuzakları yol üzerine dağılmış olan kutulardan topluyorsunuz. Siz kutuya çarptığınız anda RNG devreye giriyor ve şansınızla doğru orantılı olarak ya tuzak ya da güçlendirme elde ediyorsunuz. Bu geliştirmeyi kullanana kadar başka bir güçlendirme almanız da yasak. Bu yüzden hızlı düşünüp, en doğru anda özelliğinizi aktif etmelisiniz. Ayrıca etrafa dağılmış olan elmaları ve elma kutularını toplayarak 10 adete kadar elma taşıyabiliyorsunuz. Diğer oyuncular tarafından vurulmadan veya haritadan düşmeden bu 10 elmayı korursanız aldığınız güçlendirmeler çok daha efektif oluyor.

Oyuna ilk kez Multiplayer desteği geldiği için artık hem yarışçımızı hem de aracı güçlendirebiliyor ve farklı kozmetik ürünlerle donatabiliyoruz. Böylece birbirinin aynı yarışçılar değil, farklı farklı tipler yarışıyor. İşin püf noktası da burada başlıyor. Her yarışçının iyi olduğu ve kötü olduğu alanlar bulunuyor. Kimi virajları hızlı alıyor, kimi çok daha iyi hızlanıyor. Bu karakterler arasından doğru seçimleri yapmak bu yüzden çok önemli.

Crash Team Racing Nitro-Fueled’in diğer benzer oyunlardan ayrıldığı noktaysa zengin bir Tek Kişilik mode sahip olması. Boss yarışlarının da dahil olduğu bu senaryo modu hayli uzun sürüyor ve klasik Crash Bandicoot oyunlarıyla benzerlik gösteriyor. Eğer CTR’yi ilk kez oynuyorsanız, multiplayer modlardan önce senaryoyu bitirmenizi öneririm. Üstelik Remastered versiyonda orijinal oyundan farklı olarak tek bir yarışçıda saplanıp kalmanıza gerek yok. Böylece oyun süresi içinde birçok farklı yarışçıyı deneyip hangisinin size en uygun olduğuna kolayca karar verebiliyorsunuz.

Yine geçmişten gelen ve aynı şekilde korunan bir başka güzel özellik de Split-Screen Multiplayer. Bu sayede herhangi bir internet bağlantısı olmadan 4 kişiye kadar aynı ekran üzerinden CTR’yi oynayabiliyorsunuz.

Sonuç olarak Crash Team Racing Nitro-Fueled başarılı bir Remastered oyun olarak raflardaki yerini almış durumda. Hem PlayStation döneminde bu oyuna hayran kalanlara hem de yeni nesil oyunculara hitap etmeyi başarabiliyor.