Anasayfa Haber Google Play Store 2 Binden Fazla Tehlikeli Uygulama Barındırıyor

Google Play Store 2 Binden Fazla Tehlikeli Uygulama Barındırıyor

Google Play Store

Yapılan bir araştırma sonucunda Google Play Store’da 2 binden fazla tehlikeli uygulama tespit edilmiş durumda.

Tüm dünyada 2.3 milyar cihazda Android yüklü ve Google Play Store platformunda ise 2.6 milyon uygulama bulunuyor. Peki, bu uygulamaların hepsi güvenli mi? Sydney Üniversitesi ve CSIRO Data61 tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2 bin 40 uygulama zararlı yazılım barındırıyor veya çok fazla hassas kullanıcı izni istiyor.

Çalışmada birçok popüler uygulamanın ve Temple Run, Hill Climb Racing gibi oyunun sahte kopyaları ile karşılaşıldığının altı çiziliyor. Nöral ağlar ile milyonlarca uygulama logosunun ve açıklamasının incelendiği, daha sonra bunların en popüler uygulamalarla karşılaştırıldığı belirtiliyor. Sonuçta 49 bin 608 sahte kopya ile karşılaşılmış.

VirusTotal zararlı yazılım kontrolleri ile taranan uygulamalardan 7 bin 426’sında zararlı koda rastlanmış durumda. Sonraki aşamalarla ise bu sayı 2 bin 40 uygulamaya indirilmiş. Rahatlatıcı olan detaysa çalışmanın yayımlanması öncesinde bu uygulamaların yüzde 35’lik kısmının Play Store’dan kaldırılmış olması. Öte yandan, kalan yüzde 65 ise hala indirilebilir durumda. Bunların akıbetinin ne olacağı ise belirsiz.

Araştırmada tanımlanan uygulamalardan bin 565’inin aşırı tehlike oluşturacak izinlerden istifade ettiği, bin 407’sinin ise en az 5 gömülü üçüncü taraf reklam kütüphanesi barındırdığı da detaylar arasında.

İlginizi çekebilir: 600 Milyon İndirme Gören Play Store Geliştiricisi Engellendi