Anasayfa Haber NASA Derin Uzay Atomik Saati Yerleştirdi

NASA Derin Uzay Atomik Saati Yerleştirdi

NASA Derin Uzay Atomik Saati

NASA derin uzay atomik saati ile derin uzay navigasyonu için yeni bir çağ başlatmak istiyor.

NASA tarafından yörüngeye yerleştirilen küçültülmüş atomik saat ile derin uzay navigasyonunda devrim yaratılabileceğine inanılıyor. Bir tost makinesi boyutlarında olduğu belirtilen NASA derin uzay atomik saati mevcut uzay saatlerine göre 50 kat daha fazla kararlılık sunuyor. Teknolojinin gelecek yıla kadar kendisini kanıtlaması durumunda saatin gelecekteki gezegen sondalarına da yerleştirilmesi planlanıyor.

Saatin Florida’dan fırlatılan SpaceX Falcon Heavy roketinin 24 ayrı dağıtımından birisi olduğu belirtiliyor. NASA Jet Tahrik Laboratuvarı’nın geliştirdiği civa-iyon atomik saat sayesinde, günümüzde radyo sinyalleri ile Güneş Sistemi içerisinde takip edilen derin uzay sondaları için yeni bir dönem başlayacak.

Dünya’dan gönderilen radyo sinyalleri anında uzay aracından geri dönüyor. Işık hızı mesajlarının yankılanması için harcanan çok kesin zaman, navigatörlerin görevin kesin pozisyonunu bulmalarını ve gerekli rota düzeltmelerini yönetmelerini sağlıyor. Atomik saat kullanıldığında ise iki yönlü sistemin tek yönlü hale döneceği belirtiliyor. Görevlerdeki bilgisayarların tüm gerekli seyrüsefer hesaplamalarını yapabileceğinin altı çiziliyor. Günümüzde Dünya’da kullanılan atomik saatler ise buzdolabı boyutlarında. NASA mühendisleri ise bunu bir uzay aracına yerleştirecek boyutlara küçültmeyi başararak dikkat çekti.

Otonom araç içi navigasyon bir uzay aracının dünyadaki yönlendiricilerden gönderilecek talimatları beklemeden gerçek zamanlı olarak kendi seyrüseferini yapabileceği anlamına geliyor. Bu kabiliyetle insan tarafından yönetilen bir uzay aracı, bir iniş alanına güvenli bir şekilde varabilecek.