Anasayfa Makale ASUS ZenBook 14 Kullanıcı Deneyimi

ASUS ZenBook 14 Kullanıcı Deneyimi

Hafif bilgisayarlar günlük hayatta kullanıcı deneyimi olarak nasıl? İnceleyip beğendiğimiz bir Ultrabook’u kullandık. ASUS’un ZenBook 14 modeli ile ofiste ve ofis dışında neler yapılır, kullanımı nasıldır?

Performans bilgisayarlarını çok sevsem de her kasa, her yere götürmek için yeterince hafif ve rahat değil. Burada devreye ZenBook 14 gibi laptoplar devreye giriyor. İncelemede bahsi geçen kullanım rahatlığını bir de gün içerisinde değerlendirmek gerek. Kullanıcı deneyimini paylaştım…

ASUS ZenBook 14 inceleme videomuz…

Neden başka bir ASUS laptop değil de ZenBook tercih edilir? Bu bilgisayarda diğer tasarımlarda olmayan ne var?

Bu videoda bir günlük kullanım üzerinden kullanıcı deneyimini paylaşırken, bir yandan da size Ultrabook konseptinin hikayesini anlatıyorum.

ZenBook serisi 2011 yılında çıkan ilk modelinden bu yana severek takip ettiğim bir laptop ailesi. Tavsiye ettiğim herkes çok memnun kalarak, çok uzun süre kullandı.

Seri her yıl yenileniyor. ASUS, yeni Zenbook 14 modelini dünyanın en kompakt dizüstü bilgisayarları olarak tanıtmıştı. Ben de 2019 yılının Mart ayında, yeni UX433F modelini çok severek inceledim. Şimdi beni kullanırken gördüğünüz laptop da bu model.

Gerek sitemizin takipçileri, gerek arkadaş çevremiz sık sık şarjı çok uzun süre dayanan, çok hafif, derli toplu tasarıma sahip ve en önemlisi yıllarca kullanabilecekleri bir iş/genel amaçlı bilgisayar tavsiye etmemizi istiyor.

Özellikle 30’lu yaşlarında olan insanlar için öncelikler klasik laptop değil de Ultrabook’a yöneltiyor. Sorumluluklar ağır bastığında vakit nakit oluyor ve koşuşturmaca içerisinde insanı yormayacak, güvenilir bir bilgisayar önem kazanıyor.

Başlangıçta Intel’in ortaya çıkardığı Ultrabook konsepti, incecik, çok rahat taşınabilir, metalik ve şık bilgisayarların tasarlanmasına yol açtı. ASUS’un ZenBook serisi öncü modeller içinde ultrabook denildiğinde ilk akla gelen cihazlar.

Bu cihazlar ufak yapıları ile pek fazla masa alanı gerektirmiyor. Oldukça kalabalık bir masanın bile kenarına kondurup işinize bakabiliyorsunuz. Ofis karmaşası, evde ortalığın dağınık olması ya da gittiğiniz kafede masanın çok ufak olması çalışmanıza engel olmuyor. Büyük bir dizüstü bilgisayarla bunu yapmak çok zor.

Herhangi bir yerde çalışabilmek için, kablosuz ağ bağlantı noktası uzakta bile olsa bağlanabilmek önemli. Yeni nesil UX433F modelinde de güncel AC WiFi desteği var. 2.4 Ghz bandı çok kalabalıksa, 5 GHz bandından da bağlanmak mümkün oluyor. Ağ performansı çok önemli, zira neredeyse her işimiz artık internet üzerinden görülüyor.

Elbette ufak olması yetmiyor, çalışırken klavyesinin rahat olması gerekiyor. Şahsen tuşlardan memnunum, oldukça hızlı yazabiliyorum. Rahat bir kurulum, hızlı bir bağlantıdan sonra devreye bu sefer başka istekler giriyor. Batarya gücüyle çalışırken de yeterli performansı verebilmesi gerekiyor.

Mesela ok fazla Chrome sekmesi açmak, bolca RAM tüketiyor. Dosya sıkıştırma ve açma işlemleri ise işlemci gücü gerektiriyor. Büyük dosyaların hızlı açılabilmesi için işlemci, RAM ve hızlı depolama gerekiyor. Yeni nesil SSD’ler burada akıcı çalışma için kritik önem kazanıyor.

Elbette devasa masaüstü iş istasyonlarının performansını bu ufaklıktan beklemiyoruz. Fakat kullanıcı olarak beklediğimiz ofis işlerinde hep hızlı olması. Yıllar önce piyasaya çıkan ve sonra ortadan kaybolan Netbook türü bilgisayarlar bu performansı bize verememişti. Ultrabook konsepti ise, inceliğin yanında performans da sunabildiği için kalıcı oldu. UX433F ve yeni nesil ZenBook’lar hızlı açılıyor, hızlı kapanıyor, iş yapmaya imkan sağlıyor.

ZenBook, ofisten çıkıp bir toplantıya giderken el çantasına ya da sırt çantasına koyduğunuzda ağırlığı çok iyi bir bilgisayar. Kendisini de, adaptörünü de taşımaya üşenmiyorsunuz. Ayrıca Windows Hello sayesinde, girdiğiniz toplantı salonunda ya da kafede birileri bakarken şifrenizi tuşlamak zorunda değilsiniz. Bilgisayar sizi tanıyıp otomatik açılıyor.

Günü dışarıda geçirmeniz gerekiyorsa, pil ömrü sayesinde ofise dönme ya da priz arama telaşı olmadan saatlerce kullanabiliyorsunuz. Bilgisayar dünyasında en önemli unsurlardan bir tanesi de, bir cihazı kullanmanın ne kadar kolay, ne kadar esnek olduğudur. ZenBook 14 modeli de her açıdan bunu sağlıyor.

Bir günlük kullanıcı deneyimini paylaşırken zaten bunu göstermek istedim. Ağır laptopların aksine taşımaya üşenmeyeceğiniz, her an elinizin altında olacak, pili uzun dayanan, toplantıda masada şık duracak bir Ultrabook, modern taşınabilir bilgisayarların gerçek gücünü çok iyi sergiliyor.