Anasayfa Makale Suya Düşen Telefonlar İçin Pirinç Kullanmak Mantıklı Mı?

Suya Düşen Telefonlar İçin Pirinç Kullanmak Mantıklı Mı?

Suya düşen telefonunuzu kurtarmak için pirince yatırmanın neden iyi bir çözüm olmadığını bu yazıda anlatıyoruz.

Suya düşen ya da ıslanan cep telefonlarını pirinç kullanarak kurtarmak internet üzerinde çok konuşulan ve tavsiye edilen yöntemler arasında yer alıyor. Ancak aslında bu yöntem özellikle telefonunuz halen açıksa sorunları daha kötü hale getiriyor.

Yukarıda yer alan resimde normal bir telefon ile pirinç içerisine yatırılmış bir telefon arasındaki farkı görebilirsiniz. Özellikle bu alanda uzmanlaşmış iPad Rehab onarım hizmeti merkezinin sahibi Jessa Jones da bu konuya dikkat çekiyor.

Telefon suya temas ettiği zaman metaller anında oksitlenmeye ve aşınmaya başlar. Bazen bu aşınma kritik bileşenleri etkiler. Bazense kritik bileşenler etkilenmez ve telefon ister pirinç içerisinde olsun ister herhangi bir yerde bekletilsin çalışmaya devam eder. İnsanlar genelde pirincin telefonlarını kurtardığını düşünür ancak bu yanlıştır. Telefon çalışıyor gibi gözükse de oksitlenen lehim bağlantıları zayıflar ve kırılgan hale gelir. Oksitlenme ve aşınma da telefon içerisinde yayılmaya devam eder. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz.

Jones sorunu çözmek için telefonun öncelikle parçalarına ayrılması gerektiğini belirtiyor. Daha sonra suyu çıkarmak ve aşınan parçaları düzeltmek için parçalar alkole maruz bırakılmalı ve diş fırçası gibi yumuşak bir fırçayla fırçalanmalı. Sırayla aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  1. Suya düşen telefonu mümkün olduğunda kısa sürede sudan çıkarın. Telefon su içerisinde kalmaya devam ettikçe aşınma da artacaktır. Ancak kişisel güvenliğinizi her zaman ilk planda tutun. Telefonunuz harici bir güç kaynağına bağlı şekilde suya düştüyse öncelikle güvenli şekilde bağlantıyı devre dışı bırakmalısınız. Bunun için elektriği kesmelisiniz ya da devre kesici kullanmalısınız. Sıvı hasarının kendisi bataryada kısa devre oluşmasına ya da yangın çıkmasına sebep olabilir. Böyle bir durum hissediyorsanız telefonunuza sakın dokunmayın.
  2. Telefonunuz kapalıysa açmaya çalışmayın. Açıksa da telefonunuzu hemen kapatın. Bunun için telefonunuzun zorla kapatma tuş kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.
  3. Telefonunuzu üst kısmından tutun ve sağa sola yavaşça sallayarak suların mümkün olduğunca aşağı kısımdan süzülmesini sağlayın. Ardından bez kullanarak telefonun dışarısında herhangi bir sıvı kalmamasını sağlayın.
  4. Daha sonra telefonunuzu modelinize uygun bir rehberi kullanarak sökün, ekranı ve bataryayı ayırın. Sıvı hasarı bu adımı olması gerektiğinden daha zor hale getirebilir. Batarya hasarlı ya da şişmiş gözüküyorsa dikkatli olmalısınız. Batarya iyi gözükse bile su ile temas etmiş bir bataryayı bir daha kullanmamalısınız.
  5. Suyla temas eden telefonun iç bileşenleri aşınmaya ve oksitlenmeye başlayacaktır. Özellikle akım taşıyan bağlantı noktalarında oksitlenme daha belirgin olacaktır. Şarj girişi, kulaklık girişi, SIM kart girişi gibi dış çıkışların durumunu da kontrol edin. Eğer telefonunuzda suyla temas ettiğinde renk değiştiren belirteçler varsa ve bunlar suyla temas etmediğini gösteriyorsa telefonu ayrık şekilde kuru ve sıcak bir ortamda bir ya da iki gün bırakın ve daha sonra yeniden birleştirin. Ancak telefonunuzun suyla temas ettiği ortadaysa ve aşınmaları görebiliyorsanız bir sonraki adıma geçin.
  6. Bir kabın içerisini %90 veya daha fazla konsantrasyona sahip izopropil alkol ile doldurun. İzopropil alkol ile çalışırken eldiven ve gözlük kullanmayı unutmayın. Daha sonra telefonunuzun ana kartını bu kabın içerisine daldırın. Ekranı veya kamera parçalarını hasar almış olsa bile alkole daldırmayın. 5-10 dakika parçaları alkol içerisinde tutun. Parçaları hafifçe hareket ettirebilirsiniz.
  7. Parçayı alkol içerisinden çıkarıp bir bez üzerine yerleştirin. Diş fırçası ya da temizleme fırçası gibi yumuşak bir fırça kullanarak ana kartın üzerinde gözüken oksitlenmeleri hafifçe fırçalayın. Fırçalama sırasında fazla kuvvet uygulamak ufak lehim parçalarına zarar verebilir. Özellikle kablo bitimlerine, batarya ile temas eden parçalara, bağlantı noktalarına, pinlere dikkat edin ve bu parçalardaki oksitlenmeleri temizleyin.
  8. Ekranı alkolle nemlendirilmiş bir bezle birlikte silin. Ekranın içerisine işlemiş sıvı hasarı için yapabileceğiniz çok fazla bir şey bulunmuyor. Bu durumda ekranı değiştirmeniz gerekebilir.
  9. Eğer tüm parçalar temiz ve kuru gözüküyorsa parçaları tekrar bir araya getirin ve yeni bir batarya takın. Tüm iç bileşenlerin yerine oturduğundan ve tekrar vidalandığından emin olun. Ancak kasasını hemen takmayın. Telefonu açmaya çalışın. Herhangi bir duman, garip ses ya da yanma kokusu gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer yanlış bir durum hissediyorsanız hemen bataryayı sökün. Telefon açıldıysa tüm butonları ve telefon özelliklerini kontrol edin. Eğer çalışmayan bir özellik varsa ilgili bileşeni temizlemeniz ya da değiştirmeniz gerekebilir.

Tüm bu işlemler uzun ve zordur. Eğer telefonunuz zaten su geçirmez ise telefonunuzu parçalarına ayırarak suya maruz kalmasına sebep olabilirsiniz. Tüm bu işlemleri yapacak vaktiniz yoksa telefonunuzu güvenilir bir tamirciye ya da servise götürün ya da telefonu parçalara ayırdıktan sonra kuru ve sıcak bir alanda mümkün olduğunca çok tutun.

Tüm internet üzerinde pirinç üzerine yazılan hikayeler ne yazık ki tamamen hurafeden oluşuyor. Eğer telefonunuzu pirince yatırıp kurtarmayı başardıysanız bu pirincin etkisinden dolayı değil de suyun verdiği hasarın minimum olmasından ve oksitlenen bileşenlerin kritik parçalar olmamasından kaynaklıyor. Su nedeniyle devreleri hasar almış ve oksitlenmiş bir telefonu sadece dışarından pirinç içerisine bırakarak bu parçaların oksitlenmelerini gidermek ve devreleri düzeltmek mümkün değildir.