Anasayfa Makale Anakart RGB Aydınlatmasını Devre Dışı Bırakma Rehberi

Anakart RGB Aydınlatmasını Devre Dışı Bırakma Rehberi

Anakartınızın RGB aydınlatmasını nasıl devre dışı bırakabileceğinizi bu yazımızda anlatıyoruz.

RGB aydınlatması, oyuncular için tasarlanmış anakartlarda sıklıkla kullanılıyor ve estetik görünümü arttırıyor. Aydınlatmayı CPU veya GPU sıcaklığıyla birlikte renk değiştirecek şekilde ayarlamak ya da belirli klavye tuş kombinasyonlarıyla değiştirmek mümkün.

Ancak bazen bilgisayarınızı kapattığınızda bile RGB aydınlatmanın anakart üzerinde çalışır halde olduğunu görebilirsiniz. Bilgisayarınız kapalıyken RGB aydınlatmasını devre dışı bırakmanın güç kaynağınızın düğmesini kapatmaktan başka yolları da mevcut.

Anakart üreticinize bağlı olarak BIOS üzerinde yer alan seçenekleri kullanarak RGB aydınlatmasını devre dışı bırakabilirsiniz. Bazı üreticiler ise kendi aydınlatma kontrol uygulamalarını kullanıyor. BIOS’a erişmek için bilgisayarınızın açılışında Delete ya da F2 tuşlarına basabilirsiniz. Bazı anakartlar farklı tuşları BIOS erişimi için kullanabilir. Genellikle bilgisayarınız açılırken anakartınızın logosu altında yer alan kısımda bu tuş belirtilir.

ASUS Anakartlar İçin RGB Aydınlatmasını Devre Dışı Bırakmak

BIOS’a giriş yaptıktan sonra “Advanced” sekmesi altındaki “ROG Effects” seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkacak “Onboard LED” seçeneğine tıklayıp “Disable” seçeneğini seçerek, bilgisayarınız kapattığınız zaman RGB aydınlatmasını devre dışı bırakabilirsiniz.

Gigabyte Anakartlar İçin RGB Aydınlatmasını Devre Dışı Bırakmak

BIOS’a girdikten sonra “Peripherals” sekmesine tıklayın ve RGB Fusion ayarlarına giriş yapın. Karşınıza rengi ve kullanım modunu ayarlamanıza yarayacak birçok seçenek çıkacak. “Off” seçeneğine tıklayarak RGB aydınlatmasını tamamen devre dışı bırakabilirsiniz.

MSI Anakartlar İçin RGB Aydınlatmasını Devre Dışı Bırakmak

MSI, Mystic Light isminde bir uygulama kullanarak RGB aydınlatmasını uyumlu anakart ve diğer bileşenleri için kontrol etmenize imkan tanıyor. İlk olarak bu bağlantıyı kullanarak yazılımı indirin. Program ilk olarak bilgisayarınızdaki RGB aydınlatmasına sahip cihazları tespit edecek. Daha sonra açılan pencerede anakartınızı seçin ve Light Effect kısmından “Off” seçeneğini işaretleyin.