Anasayfa Haber Google, Microsoft ve Amazon Üretimi Çin Dışına Taşımayı Planlıyor

Google, Microsoft ve Amazon Üretimi Çin Dışına Taşımayı Planlıyor

Google, Microsoft, Amazon ve daha birçok teknoloji devi ticaret savaşı sebebiyle üretimi Çin dışına taşımak için kolları sıvadı.

G20 zirvesi sırasında ABD Başkanı Donald Trump bir nebze olsun ılımlı mesajlar verse de teknoloji devleri üretim konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Son haberlere göre, Google, Microsoft, Amazon gibi şirketler üretimlerinin önemli bir kısmını Çin dışına taşımak üzere planlar yapıyor.

Telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve oyun konsollarına uygulanan vergilerin ABD vatandaşları için fiyatları yükselteceğinin altı çiziliyor. Öte yandan, Çin dışındaki ülkelerde üretim yapmanın da üretim maliyetlerini artırması riski bulunuyor. Dizüstü bilgisayar üretimi tarafında Dell’in yüzde 30, HP’nin ise yüzde 20’lik kısımı taşımak için planlar yaptığı söyleniyor.

Sadece bu iki şirketin 2018 yılında toplamda 70 milyon dizüstü bilgisayar sevkiyatı gerçekleştirdiğini belirtelim. Bazı şirketler ise Vietnam, Tayvan, Endonezya ve Tayland gibi Güneydoğu Asya ülkelerindeki seçeneklere bakıyor. Google’ın Nest, Amazon’un Kindle ve Echo, Nintendo’nun ise ucuz Switch modelini Çin dışına taşımaya çalıştığı da bilgiler arasında.  Listede diğer ismi geçen şirketler arasında Sony, Lenovo, Acer ve Asustek de bulunuyor.

Sunucu tarafında ise Quanta Computer ve Inventec yer alırken, Foxconn ise bazı Apple iPhone’ları Hindistan’da üretme hazırlığında. Yani herkes vergilerden kurtulmak için ciddi çaba içerisinde.

Bu süre zarfında ABD-Çin arasında bir çözüm olup olmayacağı ise merak konusu.

İlginizi çekebilir: Donald Trump Huawei Yasağı Konusunda Geri Adım Attı