Anasayfa Video Intel Hades Canyon NUC8I7HVK İncelemesi

Intel Hades Canyon NUC8I7HVK İncelemesi

Intel’in Next Unit of Computing adını verdiği mini bilgisayarlarından NUC8I7HVK modelini inceliyoruz.

Oldukça küçük hacimli bir form faktörüne sahip olan NUC’lar genellikle basit görevleri yerine getirmek için kullanılıyorlar. Örneğin Netflix izleme, webde gezinme, ofis uygulamaları çalıştırma gibi. Ancak NUC’un oyunculuğa dönük modelleri de mevcut. Bu modellerin en günceli bugün inceleyeceğimiz Hades Canyon kod ismine sahip.

Xbox veya Playstation 4 oyun konsolunun yarısı kadar yer kaplayan Hades Canyon NUC küçük boyutlarına rağmen etkileyici özelliklere, yüksek performansa ve ortalama bir dizüstü bilgisayarda görmeye alıştığımızdan daha fazla giriş/çıkış yuvasına sahip. Bunun yanı sıra BIOS’tan kontrol edebileceğiniz etkileyici dış aydınlatması da var.

SSD ve Bellek Montajı

NUC bilgisayarlar bellek ve SSD sürücüler olmadan barebone olarak satılıyorlar genellikle. Hades Canyon’da 2 adet SODIMM bellek yuvasına belleklerinizi ve 2 adet M.2 depolama yuvasına SSD sürücünüzü takıp kullanmaya başlayabiliyorsunuz.

Intel NUC’a bellek ve SSD sürücü nasıl takacağınızı görmek bu makalemizi okuyabilirsiniz.

Bu M.2 yuvalar PCI Express 3.0 x4 destekli. İsterseniz süper hızlı NVMe SSD diskler isterseniz de SATA tabanlı M.2 diskler takabilmektesiniz. Ancak bu modelde 2.5 inçlik SSD veya mekanik sabit diskler için herhangi bir yuva bulunmuyor.

Bu yuvalara takacağınız SSD diskleri RAID de yapabilmektesiniz. Verilerinizi birebir diğer sürücüye kopyalayan RAID 1, hız artışı sunan RAID 0 veya diğer RAID versiyonlarını seçmenize izin veriyor Intel.

Belleklerin çalışma frekansı da BIOS menüsü altından ayarlanabilmekte:

Eğer satın aldığınız SODIMM belleklerin içinde kayıtlı XMP profili varsa NUC bunları görüp uygulamanıza izin veriyor. Ya da isterseniz çalışma frekansını, voltajı, gecikme zamanlamalarını manuel olarak ayarlayabiliyorsunuz.

i7 8809 SoC’ye Yakından Bakıyoruz

İnceleyeceğimiz NUC8I7HVK modeli 4 çekirdekli ve 8 izlekli Intel i7 8809G işlemciyle geliyor. 8. Nesil Kaby Lake mimarisinden mobil bir işlemci bu. 3.10 GHz temel, 4.20 GHz tek çekirdek boost frekansına sahip. Bu işlemcinin alışılmadık olan tarafı ise bir SoC, açılımıyla System on a Chip şeklinde gelmesi. Yani hem işlemci hem de harici AMD GPU aynı devre şeması üzerinde yan yanalar.

GPU olarak Intel, AMD Vega M GH modelini seçmiş. GPU’nun harici 4GB HBM2 belleği mevcut. 1536 shader çekirdeği, 1063 MHz temel, 1190 MHz boost frekansı GPU’nun diğer özellikleri arasında. Performans olarak NVIDIA GTX 1050Ti ile kafa kafaya performans sergiliyor diyebiliriz.

1080p oyunculuk için ideal bir performans sergileyen, yüksek grafik ayarlarında akıcı kare saniye oranları sunan Vega M GH verimlilik konusunda da iyi çünkü bir mobil GPU olarak tasarlanmış. İşlemci ve GPU birlikte 100W TDP değerine sahipler.

Performans testlerinden önce bilgisayarın dış görünüşünü ve giriş çıkış yuvalarına bakalım. Dış görünüş demişken bilgisayarın kasasının tamamen siyah plastikten imal edildiğini belirtelim.

Dış Tasarım

İlk dikkatimizi çeken yanlarda ve önde bulunan bal peteği şeklindeki delikler oldu. Bunlarda birlikte alttaki delikler NUC8I7HVK’nin kasasına serin havanın girmesini sağlıyor. Bu hava fan tarafından çekilip işlemci ve ekran kartının üzerinde duran alüminyum kanatçıkların içinden geçerek arka taraftan dışarı atılıyor.

NUC’un üstüne baktığımızda sol tarafta bal peteği dokusunun devam ettirildiğini sağda ise pürüzsüz yüzeye usulca geçiş yapıldığını görüyoruz.

Bilgisayarı çalıştırdığınızda varsayılan olarak burada mavi/kırmızı kurukafa sembolü beliriyor. Bunu BIOS’tan tamamen kapatabildiğiniz gibi renklerini de değiştirmeniz mümkün. Çoğu kişinin Hades Canyon’u oturma odasında TV sehpasının üzerinde ve loş ışıkta film izlediği ve oyun oynadığı ortamda kullanılacağı düşünüldüğünde bunların kimi kullanıcılar için dikkat dağıtıcı olması muhtemel. Bu noktada Intel’in bu seçeneği kullanıcılara sunması güzel bir şey.

Giriş/Çıkışlar

Öndeki detaylara bakarsak, güç tuşu, disk işlem, SD kart işlem ve güç ışıkları, SD kart okuyucu, mavi renkli tip A USB 3.2 Gen 2 portu ve sarı tip A USB 3.2 Gen 1 şarj portu görmekteyiz. Cihazlarınızı şarj etmek için sarı portu kullanmanız daha mantıklı olacaktır çünkü diğerlerine göre amperi biraz daha yüksek bu portun ancak hız olarak standart USB 3.2 Gen 1 (3.0) hızı sunmakta. Devam ettiğimizde VR, yani sanal gerçeklik kullanıcıları için ön HDMI portu hizmetimize sunulmuş. HDMI’ın hemen yanında Tip C USB 3.2 Gen 2 portunu ve son olarak birleşik kulaklık mikrofon girişini görmekteyiz.

Ayrıca önde güç tuşunun hemen üzerinde kızılötesi alıcı bulunmakta.

Arka tarafta ilk gördüğümüz yuva hoparlör çıkışı veya optik çıkış olarak kullanılabiliyor. Ev sinema sistemi amaçlı kullanmak isteyenler için bu iyi düşünülmüş bir detay. Bunun hemen yanında 19V’luk geniş adaptör girişini görmekteyiz. NUC’un GPU gücünü artırmak, ultra hızlı SSD’ler bağlamak veya Thunderbolt arayüzünü kullanan çeşitli profesyonel aygıtları bağlamak isteyenler için Intel Hades Canyon’a 2 adet Thunderbolt destekleyen USB-C yuva koymuş. Tip-C portların hemen yanında 2 adet Mini Display Port çıkışları bulunuyor. Bu sayede NUC ile çoklu monitör kullanımı mümkün kılınmış.

Devam ettiğimizde 2 adet LAN portu görüyoruz. Bunların ikisi de Gigabit Ethernet desteği sunan ve ayrı kontrolcülere bağlı yuvalar. Hemen yanında 4 adet tip A USB 3.2 Gen 1  yuvası görüyoruz ve son olarak bir tane daha ekstra HDMI portu sıkıştırmayı başarmış Intel buraya.

Bilgisayarın sağ tarafında herhangi bir giriş çıkış yuvası bulunmuyor ancak solda bir Kensington kilidi görmekteyiz.

Adaptör

Intel NUC, gücünü 230W’lık Liteon marka adaptörden alıyor. Adaptör şekil itibariyle oldukça yassı tutulmuş, TV sehpalarının altındaki kısıtlı yükseklik sebebiyle sorun yaratmaması için muhtemelen.

Performans Testleri

Oyunlar Çözünürlük Grafik ayarları Ortalama FPS Maks. sıcaklıklar
Battlefield V 1080p High 52 FPS CPU: 100, GPU: 68
PUBG 1080p Ultra 47 FPS CPU: 94, GPU: 71
Far Cry New Dawn 1080p High 54 FPS CPU: 94, GPU: 66
Shadow of the Tomb Raider 1080p Medium 47 FPS CPU:97, GPU: 70
CS:GO 1080p En Yüksek 217 FPS CPU:93, GPU: 70
Total War: Three Kingdoms Savaş Haritası 1080p Orta 47.7 FPS CPU:92, CPU: 68
Total War: Three Kingdoms Strateji Haritası 1080p Orta 40.7 FPS CPU:92, CPU: 68

Isınma ve Fan Sesi

Isınma ve fan sesi konuları da kullanım alanı düşünüldüğünde oldukça önemli detaylar. Intel cihazın her tarafına havalandırma delikleri koyarak elinden geleni yapmışa benziyor. Ancak bu kadar küçük bir alana bu kadar çok ısınan bileşenleri koyup serin çalışmasını beklemek hayal olurdu. Oyunlar veya sistem kaynaklarını fazlasıyla kullanan uygulamalar işlemci ve ekran kartına aynı anda yüklendiğinde varsayılan ayarlarda fan sesi oldukça duyulabilir durumda. BIOS altından bunu düşürmeniz gerekebilir. Biz testlerimizi işlemciyi yüksek performans moduna alarak gerçekleştirdik. Bu yüzden testlerde sıcaklıklar biraz yüksek, öyle ki 100 dereceye kadar çıktığını gördük bazı oyunlarda. Bunun üstesinden gelmek için NUC’u serin bir ortamda ve güç ayarlarını “Dengeli mod”a alarak kullanmanızı öneriyoruz.

Performans Değerlendirmesi

Performansı değerlendirmek gerekirse Intel NUC’un 1080p 60 Hz monitörlere ve TV’lere sahip kullanıcılar için uygun bir oyun bilgisayarı ve bunun yanı sıra becerikli bir medya oynatıcısı olduğunu söylemek mümkün.

Belki tek eksi yanı işlemcisinin biraz eskimiş olması diyebiliriz. Artık yüksek performans ve oyunculuk odaklı dizüstü ve masaüstü bilgisayarda görmeye alıştığımız 6 çekirdekli 9. Nesil bir Intel işlemci bu bilgisayarı çok daha cazip kılabilirdi.

Apple Mac Mini ve Hades Canyon bu noktada kafa kafaya çarpışıyor. İkisinin de birbirine karşı avantajları ve dezavantajları var. Apple Mac Mini bir harici GPU barındırmayıp Intel’in zayıf HD 630 dahili GPU’suyla yetinirken, 6 çekirdekli 8. nesil Intel işlemci seçeneği sunuyor. NUC ise güçlü bir harici GPU barındırıyor ancak daha zayıf 4 çekirdekli 7. Nesil işlemciye sahip.

İşlemci de, GPU da önemli. Ben zamanında bu iki ürünü de radarına almış, oturma odamdaki TV’nin altında hafif oyunculuk, medya oynatma ve video düzenleme amacıyla kullanmak için enine boyuna değerlendirmiş ancak sonra ikisinden de vazgeçmiş birisi olarak konuşuyorum. Sadece 1080p oyunculuk ve medya oynatma için düşünüyorsanız Intel NUC tabiki güçlü ekran kartıyla daha mantıklı bir seçim olacaktır. Ancak işin içine video düzenleme girince işlemci çekirdek sayısı önem kazanıyor ve Mac Mini’ye yöneliyorsunuz bu yüzden. Ama GPU hızlandırma olmadıktan sonra çekirdek sayısı tek başına video düzenlemede pek bir anlam ifade etmiyor, sonuçta elde var sıfır. Yani benim gibi çok spesifik bir kullanım alanınız yok ise Intel NUC gayet işinizi görecektir.

Artılar:

  • Ufak boyutlar, yassı adaptör
  • 1080p 60 Hz oyunculuk için yeterli GPU
  • Thunderbolt 3 bağlantısı sayesinde harici GPU takabilme
  • Bol sayıda G/Ç yuvası
  • Etkileyici ve özelleştirilebilir dış aydınlatma
  • BIOS tasarımının güzel ve özelleştirilebilecek detayların oldukça çeşitli olması

Eksiler:

  • 7. nesil 4 çekirdekli mobil işlemciyle kısıtlı
  • Yük altında işlemcinin aşırı ısınması
  • Varsayılan ayarlarda yük altında fan sesinin yüksek olması