Anasayfa Haber Hayabusa2 300 Milyon Kilometre Uzakta Tarih Yazdı

Hayabusa2 300 Milyon Kilometre Uzakta Tarih Yazdı

Hayabusa2 300 Milyon Kilometre

2014 yılında JAXA tarafından uzaya gönderilen uzay sondası Hayabusa2, 300 milyon kilometre uzaktaki Ryugu’dan önemli örnekler topladı.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından 6 yıllık bir görev için uzaya gönderilen Hayabusa2 uzay sondası, 450 milyar kilogram ağırlığındaki Ryugu astroidinin yüzeyine ikinci kez 11 Temmuz tarihinde başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Uzay aracı, Ryugu yüzeyinden ilk örnekleri ise Şubat ayında göndermişti. Şimdi ise Hayabusa2 300 milyon kilometre uzaktaki astroidin ilk yüzey altı örneklerini topladı.  Bu örneklerin güneş sistemimizin tarihinin ve hayatın kökeninin keşfi konusunda insanlığa yardımcı olacağı ifade ediliyor. Bu arada astroidin Dünya ile Mars arasında ve Güneş etrafında yörünge çizdiğini de not olarak düşelim.

 

Aralık 2014 tarihinde göreve başlayan 600 kilogram ağırlığındaki sonda hedefine Haziran 2018’de ulaştı. Sonda birkaç hafta boyunca 20 kilometre mesafeden ilk inişi öncesinde Ryugu’yu gözlemledi. Sonrasında Nisan ayında Hayabusa2 üzerindeki 2.5 kilogram ağırlığında ve 300 m/s hıza sahip bakır mermiler ile astroit üzerinde 20 metre genişliğinde bir krater oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde buraya oldukça riskli olan inişini gerçekleştiren araç, ikinci örnekleri böylece toplamış oldu.

Yaklaşık 277 milyon dolar değerindeki Hayabusa2 uzay sondasının 6 milyar yaşındaki Ryugu örnekleri ile gelecek yılın Aralık ayında geri dönmesi bekleniyor.

İlginizi çekebilir: Hayabusa2, Ryugu Asteroidinin Fotoğraflarını Gönderdi