Anasayfa Haber Elon Musk Akıl Okuyan Neuralink Planlarını Duyurdu

Elon Musk Akıl Okuyan Neuralink Planlarını Duyurdu

Neuralink

Dünyaca ünlü girişimci Elon Musk, beyin-makine arayüzleri geliştiren Neuralink adlı şirketinin geliştirdiği bazı teknolojileri ilk defa tanıttı.

Amaç ise zaman içerisinde felçli insanlara cihazlar implant ederek telefonları veya bilgisayarları kontrol edebilmelerini sağlamak.

2017 yılında hayata geçirilen ve önemli ilerlemelerin kaydedildiği projenin insan ve makine zekasını bir ortak yaşam (simbiyoz) haline getireceği ifade ediliyor. Öncelikle kullanılacak esnek iş parçacıklarının, mevcut insan-beyin arayüzlerinde kullanılan materyallere göre beyne daha az zarar vereceğinin altı çiziliyor. Ayrıca 4 ile 6 μm genişliğindeki, yani insan saçından daha ince bu iş parçacıkları, yüksek miktarda veri aktarma olanağını da yaratacak. Sistemin 96 iş parçacığı arasında dağıtılmış dizin başına en fazla 3,072 elektrot içereceği de bilgiler arasında.

Neuralink

Beyne enjekte edilecek olan bu ince iplikler nöronların aktivitesini gösterecek. Kablosuz implant ise beyne bir robot ile yerleştiriliyor ve insan beyni bilgisayar veya telefonlarla iletişim kurabilir hale geliyor.

Öte yandan, cihazın bugüne kadar sadece hayvanlar üzerinde test edildiğini de belirtmek gerek. Hatta bir maymunun beyni ile bir bilgisayarı kontrol edebildiği de paylaşılıyor. Bundan sonrası için Neuralink projesinin 2020 yılında insanlar üzerinde denenebilmesi için ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’nden onay beklendiği bilgisi veriliyor.

İlginizi çekebilir: 1 Milyon Kişilik 51. Bölge Baskını Canlı Yayınlanacak