Anasayfa Video PlayStation 4 Pro SSD Montajı ve Hız Farkı

PlayStation 4 Pro SSD Montajı ve Hız Farkı

PS4 Pro’muzun dahili mekanik sabit diskini SSD ile değiştirip oyun yükleme hızlarını artırıyoruz ve bu iki diskin performansını karşılaştırıyoruz. Oyunları daha hızlı yükledik, peki ne kadar fark var? Birlikte bakalım…

Playstation 4’ün içindeki mekanik sabit diskler 5400 devir hızına sahipler. 5400 RPM diskler, 7200 RPM disklere göre oldukça hantal kalıyor. SSD’lerin sunduğu potansiyelin yanında bu eski teknoloji günümüzde pek çok sistemin en büyük yavaşlık sebebi. Bunu SSD ile değiştiriyoruz:

Dolayısıyla rastgele erişim, okuma ve yazma hızları günümüz standartlarına göre düşük kalıyor artık. Bunu da zaten SSD takılı bir bilgisayarda aynı oyunların açılış ve bölüm yükleme hızlarını kıyaslayınca rahatlıkla anlayabiliyoruz. Bu videoda da amaçlarımızdan birisi bu, kıyaslayıp yeni nesil bir konsolda olması gereken değerleri görmek, elimizdeki konsolu da hızlandırmak.

SSD’ye Geçiş Vakti Geldi

Hem Sony hem de Microsoft yeni jenerasyon konsollarında SSD kullanacaklarını kullanacaklarını açıklasalar da bu durum mevcut konsol sahiplerinin hantal sabit disklere mahkum olması gerektiğini anlamına gelmiyor.

Öncelikle Playstation’ın depolama kapasitesini artırmanın tek yolunun dahili diskini değiştirmek olmadığını hatırlatmak isteriz. USB 3.0 (Yeni adıyla USB 3.2 Gen1) destekleyen PS4’e takacağınız harici USB 3.0 destekli disklerle de gayet depolama alanınızı artırabilmektesiniz. Ancak Sony dahili disk değişimi işlemini çok kolay yaptığı için aslında bu tür işlemlerden çok anlamayan birisi bile olsanız zorluk yaşamanız düşük ihtimal. O sebeple biz de dahili disk değişimini seçtik.

Bu videoda Kingston’ın ardışık 550MB/sn okuma ve 520MB/sn yazma hızlarına sahip 960GB’lık SSD SATA tabanlı diskini seçtik. Bu model GB başına 1 TL’nin altında bir maliyete sahip. Videoyu yayınladığımızda 839 TL civarına bulunabiliyor ki geçmiş SSD fiyatları düşünüldüğünde artık 1 TB seviyesine yaklaşan ürünlerin çok daha erişilebilir olduğunu gösteriyor.

SSD Kapasitesi Seçimi

Bütçeniz kısıtlıysa daha düşük kapasiteli bir SSD de tercih edebilirsiniz, ancak oyunların giderek artan boyutları sebebiyle rahat etmek için minimum 1TB öneriyoruz. Örneğin Red Dead Redemption 2 100GB’lık boyutuyla bunun en büyük kanıtı.

İhtiyacınız olan şeylerin ilki bir bilgisayar. İlla PC’niz olması gerekmiyor, bunu bir arkadaşınızı ziyaret ederek de halledebilirsiniz. Daha sonra sistem yüklemesi yapmakta kullanacağınız en az 2GB kapasiteye sahip bir USB flash bellek ve oyunlarınızı yedeklemek isterseniz kullanmanız gereken yüksek kapasiteli bir USB disk. Harici SSD’ler de artık yaygınlaşıyor ancak harici mekanik disk de işinizi görecektir. Oyunları yedeklemeyecekseniz buna ihtiyacınız yok. Tekrar indirebilirsiniz, günümüzde AKN ortadan kalktığı için kota meselesi eskisi gibi bir sorun değil.

Disk Formatı ve Dosya Sistemi

Playstation’ın arası NTFS dosya sistemi ile maalesef pek yok. Bu yüzden kullanacağımız bütün diskleri bilgisayarımızı kullanarak Exfat dosya sistemiyle biçimlendiriyoruz başlamadan önce.

Ardından minimum 2GB’lık USB flaş sürücüyü bilgisayara takıp, aşağıda bulabileceğiniz Sony linkine tıklayıp en güncel “PS4UPDATE.PUP” dosyasını indirmeniz gerekiyor. Ama dikkat etmeniz gereken nokta, bu sayfada en üstte bulunan mavi beyaz “Kabul et ve indir” butonuna değil, onun altındaki “Sıfırdan sistem yüklemesi mi yapmak istiyorsunuz? O zaman buraya tıklayın” şeklinde tercüme edebileceğimiz yazıya tıklamanız gerekiyor. Fark ne derseniz, birinin sadece güncellenecek dosyaları, diğerinin tüm sistem dosyalarını içermesi. Sonraki ekranda ise siyah ve beyaz renkteki  “Kabul et ve İndir”e tıklayıp 900MB üzeri olan bu dosyayı indiriyoruz.

PS4UPDATE.PUP İndirme Bağlantısı…

PS4 Güncelleme ve OS İndirme sayfası…

 

İndirme işlemi bittikten sonra EXFAT olarak formatladığımız USB flaş diskimizin kök dizininde büyük harflerle “PS4” isimli bir klasör oluşturuyoruz. Bu klasörün içine gidip büyük harflerle “UPDATE” isimli başka bir klasör oluşturuyoruz ve az önce indirdiğimiz PS4UPDATE.PUP dosyasını buraya kopyalıyoruz.

Daha sonra eğer isterseniz harici USB diskinizi PS4 oyun konsolunuza takıp bir sistem yedeklemesi yapabilirsiniz. Playstation ayarlar menüsünden sistem ayarlarına giderek yedekleme seçeneklerini görebilirsiniz.

Verilerinizin büyüklüğüne ve harici diskinizin hızına da bağlı olarak işlem birkaç saate kadar çıkabilir. Eh mekanik diski zaten yavaş olduğu için değiştiriyoruz…

Fiziksel Değişim İşlemi: Diski Değiştiriyoruz

Yedekleme sonrasında Playstation 4 Pro’yu kapatıp, tüm kabloları çıkarıyoruz ve konsolu ters çevirip çizilmeyeceği yumuşak bir dizine oturtuyoruz. Ardından konsolun arkasındaki, sabit diske erişmemizi sağlayan yuvanın plastik kapağını bu şekilde çıkarıyoruz.

Xbox One ile kıyasladığınızda Sony’nin sabit diskine erişim aşırı kolay. Öyle ki görmekte olduğunuz bu tek vidayı sökerek ve sabit diski kaydırarak yerinden çıkarabiliyorsunuz. Ancak bu işlemin konsolun garantisini devredışı bıraktığını da hatırlatalım. Özellikle ikinci el ya da 2 yıllık bir konsolda ise bu problem olmayacaktır. PS4 ve PS4 Pro arıza oranları son derece düşük. Yine de bütün donanım değişikliklerinde olduğu gibi sorumluluğun kullanıcıda olduğunu hatırlatalım istedik.

Kafesi yerinden çıkardığımıza göre şimdi diski kafese bağlı tutan, yanlardaki bu 4 vidayı söküyoruz ve SSD’yi buraya takıyoruz. Disk kafesini çıkarttığımız yere tekrar sürerek takıyoruz ve son olarak vidayı geri takarak kapağı kapatıyoruz.

SSD’yi taktıktan sonra bip sesini duyana kadar yaklaşık Playstation’un güç düğmesine 7 saniye basıyoruz. Ardından Playstation, USB disk içindeki güncelleme dosyasını görecek ve sistem kurulumuna başlayacaktır. Tüm bu işlemler esnasında konsolunuz birkaç kez yeniden başlayacak ve kutusundan ilk çıkardığınızda karşınıza çıkan ekranlar gibi bazı temel bilgileri tekrar girmenizi isteyecek.

Tüm işlemler tamamlandığında harici usb diski Playstation’a bağlayarak yedeklediğiniz oyunlarınızı ve verilerinizi konsolunuza tekrar yükleyebilirsiniz.

Performans Testleri: Kingston UV500 ile 5400 RPM Farkı…

Şimdi gelelim testlere. Kingston UV500, 5400 rpm devirli bir mekanik diske göre nasıl bir performans artışı sunuyor. Test ettiğimiz oyunlar Anthem, Bloodborne ve Red Dead Redemption 2 oldu. Hepsi de uzun yüklenme süreleriyle bilinen oyunlar. Bakalım SSD terfisi nasıl bir fark yaratacak.

Anthem’le başlayalım. Uzun yükleme süreleri ile bilinen Anthem belki de bu video için en uygun oyunlardan birisi olabilir. Oyunun ana menüsünden Fort Tarsis’e gitmek için mekanik sabit diskte 2 dakika 7 saniye beklerken, SSD’de bu süre 38 saniyeye kadar düştü. Fort Tarsis’ten bir Expedition’a katıldığımızda mekanik sabit diskle 119 saniye beklerken, SSD ile bu süre 71 saniye oldu.

Sıradaki oyunumuz Bloodborn’da yükleme süresi uzun olan bir level seçtik: Forbidden Woods. Oyun içindeki bu lokasyona ulaşmamız sabit diskle 28 saniye sürerken, SSD’de bu süre 20 saniyeye indi.

Ve son oyunumuz Red Dead Redemption 2’nin hikaye modunun yüklenmesi sabit diskle 3 dk. 4sn sürerken, SSD’yle bu süre yarı yarıya kısalarak 1dk. 51 sn’ye kadar düştü.

Farkettiğimiz tek fark sadece oyun yükleme sürelerinde olmadı tabiki. Genel olarak oyun konsolunun menülerinde gezinirken tepki süresinin düştüğünü ve açılış ve kapanış sürelerinin azaldığını farkettik.

En Büyük Fark: Deneyim

Tüm bu farklar göz önüne alındığında oyun tecrübesini iyileştirmek için SSD depolama Playstation’a yapabileceğiniz en iyi yükseltme. Kullanıcı deneyimi açısından bir nesil yükseltmiş gibi hissediyorsunuz. Vaktini gerçekten konsolda oyun oynayarak geçiren bir kullanıcının bu vakitten daha çok zevk alması için bu yükseltme mantıklı. Benzeri şekilde masaüstü bilgisayarınızda ve özellikle de dizüstü bilgisayarınızda SSD yükseltmesi her şeyi değiştiriyor.

960GB’lık modelin 850 ila 900TL’lik fiyatı aslında oldukça iyi ancak yine de TB seviyesine yaklaştığımız için bazı kullanıcıların bütçesini aşabilir.

Bu noktada Kingston’ın A400 modeli biraz daha uygun fiyatı ve benzer performansıyla dikkat çekiyor. A400, UV500 ve diğer yüksek performanslı SSD’lere göre biraz daha düşük yazma hızlarına sahip. 960 ve 480GB’lık model 500MB/sn ardışık okuma ve 450MB/sn ardışık yazma değerleriyle geliyor. Ancak yine de konsollardaki 5400 devir hızlı mekanik sabit disklerle kıyaslayınca fark oldukça büyük olacaktır.

Kingston’dan SSD Hediyesi!

İşin güzel yanı Kinston bir kullanıcısına bu A400 SSD’lerden bir tane hediye edecek. Bunun için şartlar arasında Kingston’ın YouTube ve Instagram sayfalarını takip etmeniz de var. Bu hesapların linkleri video açıklamamızda mevcut ve yarışma ile ilgili detaylar Kingston’ın Instagram sayfasındaki A400 gönderisi altında yer almakta, ilgilenenler kontrol edebilirler.

Kingston Türkiye Instagram

Kingston Türkiye YouTube