Anasayfa Video Corsair M55 RGB PRO Fare İncelemesi

Corsair M55 RGB PRO Fare İncelemesi

Corsair M55 RGB Pro sağ ve sol elle kullanılabilen, farklı tutuş tiplerini destekleyen, 8 programlanabilir tuşa sahip hafif bir oyuncu faresi.

Kablo hariç 86gr ağırlığı farenin dikkatimizi çeken ilk tarafı oluyor. Bunun hareketlerinizin çevikliğini artırması ve uzun süreli kullanım sonrası bilek ağrılarınızı azaltması muhtemel olsa da kişiden kişiye göre bu tecrübe değişebilecektir.

Sensör

12.400 DPI çözünürlüklü Pixart PMW3327 sensörle gelen M55 RGB PRO’nun gerçek donanımsal çözünürlüğü 6400 DPI, bunun üzeri yazılımsal interpolasyonla yapılmakta. Kaldı ki 4K gibi çözünürlüklerde dahi birkaç bin DPI üzerinde fare kullanımı çok sık karşılaşılan bir durum değil. Bu yüzden 6400 DPI bile fazlasıyla yeterli.

Her iki elle kullanılabilirlik

Fare hem sağ hem de sol elle kullanıma müsait demiştik. Bunun için her iki tarafında da ileri ve geri tuşları bulunmakta. Sorun şu ki ister sağ, ister sol elle kullanın, başparmakla basılmak için tasarlanmış tuşlar hem sağa hem sola konulduğu için ister istemez bunların ikisi serçe parmağınızın altında kalmakta ve yanlışlıkla basılabilmekte. Bunun bilincinde olan Corsair yazılımsal bazı önlemlerle bunun önüne geçmiş. Siz tüm yan tuşları aktif etme seçeneğini seçmedikçe sadece kullandığınız ele uygun butonlar aktif ediliyor. Burada isterseniz sol elle kullanım modunu da aktif hale getirebiliyorsunuz.

Programlanabilir tuş sayısı 8 olsa da pratikte bunların sadece 6’sı kullanılabilir durumda çünkü diğer ikisi, az önce bahsettiğim gibi farenin farklı el ile kullanımı düşünülerek koyulmuş alternatif tuşlar. Bu tuşlar Corsair’ın iCue yazılımı ile programlanabilmekte.

Makro atama

Örneğin iCue ile M55’i programlayarak Dota 2’de normalde klavyede olan bir kısayolu fareye atayalım. Dota 2’de F3’e bastığınızda oyun içi marketten aldığınız herhangi bir nesne kuryeyle size gelir. Kuryenin hızlanmasını aktif hale getirmek için de F4 tuşunu seçtiniz diyelim. Farenin teker tuşuna bastığınızda önce art arda F3 ve F4’e basılma komutu göndermesini sağlayabilirsiniz. iCue’daki Actions sekmesine gidip oradan “+”ya basıyorsunuz ve kaydedilecekler listesinden sadece “keyboard events”i seçiyorsunuz. Sonra kaydetme tuşuna basıp sırasıyla F3 ve F4’e basıyorsunuz. İşiniz bitince tekrar kayıt tuşuna basıp makro kaydını durduruyorsunuz. Son olarak da bu kaydettiğiniz makroyu harekete geçirmek için teker tuşunu seçiyorsunuz. İşlem bu kadar basit…

Tutuş şekilleri ve ergonomi

Biraz da tutuş şekillerinden bahsetmek istiyorum. Sağ ve sol elle kullanıma ek olarak palm grip, claw grip ve fingertip yani avuç, pençe ve parmak ucu tutuş stilleriyle uyumlu bir tasarıma sahip.

Şekil itibariyle fare yassı ve uzun bir model. Arkaya doğru biraz daha geniş. Başparmak ve serçe parmağınızla kavradığınız noktalar hafif içe göçük yapılmış ve bu noktalarda farenin dış kaplamasında kullanılandan biraz daha yumuşak bir plastik üzerine üçgen şekilli kabartmalar eklenmiş.

Tasarım ve malzeme

Farenin plastik yüzeyi çok ince pürüzlere sahip. Bu doku, yüzeyi matlaştırdığı gibi elinizin kolayca kaymasının ve yüzeye yapışmasının önüne geçiyor.

Tasarımıysa abartılı ve şaşalı olmaktan öte oldukça sade ve basit. Tek RGB aydınlatma noktası arkadaki Corsair logosunda. iCUE ile bu LED’i ayarlayabiliyor ve aydınlatmasını diğer Corsair aygıtlarınızla eş zamanlı hale getirebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra fare fare tekerinin hemen arkasında DPI tuşuna bastığınızda renk değiştiren bir led var. Corsair iCUE ile farklı DPI seçenekleri için geçerli renkler seçiyorsunuz ve bu LED’in rengi değişebiliyor.

Sağ ve sol tık anahtarları tabi ki bu fiyat kalibresinde olan bir oyuncu faresinden bekleyeceğiniz üzere tahmin edebileceğiniz üzere Omron marka ve 50 milyon basım ömrüne sahipler. Basış hissiyatı tatmin edici ve seyahat mesafesi yeterli. Tıklama ve teker seslerini inceleme videomuzda bulabilirsiniz.

Kablo ve diğer özellikler

Örgülü ve fareden çıkarılamayan 1.8 metre uzunluğunda bir kablo var yine bu ölçü farelerde standart kabul ettiğimiz bir uzunluk.

Tekerde kauçuk malzeme üzerinde bal peteği deseni kullanılmış, aşamalı dönüyor ve çok kolay basılıyor.

Fare altına baktığımızda 3 adet ayak olduğunu görüyoruz.

Sonuç

Ürün piyasaya çıkmadan önce incelediğimiz için Türkiye’deki kesin satış fiyatı belli değil. Ancak yurtdışı satış fiyatı 40 dolar olarak belirlenmiş. Bu da 250-300TL arası bir Türkiye satış fiyatı demek. Corsair hafif ve sade görünüşlü bu faresiyle oyuncuların temel ihtiyacını karşılarken çevre bileşenlerine büyük bütçe ayırmayan ama yine de sorunsuz bir oyun tecrübesi elde etmek isteyen kullanıcıları hedeflemiş.