Anasayfa Haber Apple, Siri Kullananların Konuşmalarını mı Dinliyor?

Apple, Siri Kullananların Konuşmalarını mı Dinliyor?

Apple Siri dinleme

Eski bir Apple çalışanının açıklamasına göre, Siri deneyimini geliştirmek isteyen Apple, kullanıcı kayıtlarını dinliyor.

Apple tarafından bazı kullanıcı konuşmalarının dinleniyor olmasının ortaya çıkışı, yeni bir veri güvenliği krizi demek. Kişisel asistan Siri ile kullanıcı konuşmalarının bazılarının kayda alındığı marka tarafından da doğrulanmış durumda.

Eski bir Apple çalışanının The Guardian gazetesine yaptığı açıklama ile ortaya çıkan olaya göre, Siri ilk günden beri kullanıcı konuşmalarının bir kısmını kaydediyor. Apple ise bu kayıtların kullanıcı kimliğinden bağımsız olarak kaydedildiğini ve bazı çalışanlarca incelendiğini paylaşıyor. Bu veriler arasında kişisel bilgilerin, adreslerin, doktor randevularının ve hatta yasa dışı alışverişlerin olması ise durumun ciddiyetini artıran sebepler.

Bu kayıtların Siri etkileşimlerinin değerlendirilmesi amacıyla alındığı belirtiliyor. Bu değerlendirmede Siri’nin nasıl tetiklendiği, verdiği cevabın yardımcı olup olmadığı, isteğin maksatlı olup olmadığı dikkate alınıyor. Çalışan, bu kayıtlarının çoğunun yanlışlıkla yapılan aktivitelerden kaynaklandığının da altını çiziyor.

İnsan çalışanların kayıtları dinlediği benzer sistemlerin Amazon Alexa ve Google Asistan için de olduğunu hatırlatalım. Ancak Amazon ve Google kullanıcılarının kayıtlarının kullanılmasına izin vermeyebileceği bir mekanizma bulunuyor. Apple’da ise bu mevcut değil.

Bakalım, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde neler yaşanacak?