Anasayfa Haber Alibaba En Güçlü RISC-V İşlemciyi Yaptı

Alibaba En Güçlü RISC-V İşlemciyi Yaptı

RISC-V

Alibaba’nın Xuantie 910 adını verdiği RISC-V işlemci iddialı sonuçlar ortaya koyuyor.

Açık kaynaklı RISC-V Foundation en gelişmiş mevcut işlemci teknolojilerine sınırsız erişim sunuyor. Alibaba da bundan faydalanarak ilk ürünü Xuantie 910 ile RISC-V işlemci alanında iddialı bir adım atmış durumda.

Xuantie veya XT olarak anılan işlemcinin bugüne kadarki en güçlü RISC-V işlemci olduğu söyleniyor. 12 nm üretilen işlemci 2.5 GHz hızında 16 çekirdekten oluşuyor ve 64-bit işlem, kompakt 16-bit komutlar ve geliştirme sürecindeki vektör işlemleri destekliyor. Düzensiz operasyonlar konusunda da başarılı olan işlemci, 32 standardının üzerine çıkarak 50 ekstra komuta destek veriyor.

İşlemci, CoreMark puanı olarak 7.1/MHz elde etmiş durumda. Bu da en yakın rakibi olan SiFive U74’ün 5.1/MHz olan puanı ile kıyaslandığında dikkat çekiyor. Bu da yüzde 40 performans artışı anlamına geliyor.

Alibaba’nın en azından bir süre daha kendi işlemcilerini üretmesinin düşük bir ihtimal olduğu düşünülüyor. Şirketin hala XT 910 için iş modeli geliştirmeye çalıştığı, bazı bileşenlerin GitHub’da ortaya çıkabileceği ve tam tasarımın belki satın alınabilir olabileceği paylaşılıyor.

Ticaret savaşları sırasında işlemcilere erişimin kısıtlanması gibi bir durumda, XT 910 gibi tasarımlara olan talebin bir anda artabileceğini de göz ardı etmemek gerek.

İlginizi çekebilir: Yeni AMD Ryzen 3000 Serisi İşlemciler Ortaya Çıktı