Anasayfa Haber Intel, Linux Odaklı Bilgisayar Üreticisine Thunderbolt Lisansı Verdi

Intel, Linux Odaklı Bilgisayar Üreticisine Thunderbolt Lisansı Verdi

thunderbolt-3

system76’nın açık kaynak kodlu aygıt yazılımlarının içinde, bundan sonra Thunderbolt desteği de olacak.

system76, kendi donanımlarını geliştirerek kişisel bilgisayar üreten, ABD merkezli bir firma. Onlar da tıpkı Apple gibi kendi anakartlarını ve işletim sitemlerini tasarlıyorlar, ancak bunu yaparken tüm projelerini açık kaynak olarak geliştirmeyi tercih ediyorlar.

Cihazlarında kendi geliştirdikleri, Pop!_OS adında bir Linux dağıtımını tercih ediyorlar. Geliştirdikleri donanımlar ve o donanımlarda kullandıkları aygıt yazılımları da açık kaynak. Github sayfalarına göz atarsanız, ürettikleri cihazların CAD dosyalarını dahi bulabilirsiniz.

system76’nın resmi blog sayfasındaki bir yazıya göre Intel’in onlara verdiği lisans sayesinde artık bu aygıt yazılımlarının içine Thunderbolt desteğini de dahil edilebilecekler.

Thunderbolt, Intel tarafından geliştirilmiş lisanslı bir teknoloji. Her ne kadar C tipi USB ile aynı yuvayı kullansa da, teknik olarak farklı bir donanımsal arayüze sahip. Anlık veri aktarımı konusunda günümüzdeki en hızlı USB standardı olan USB 3.2’den iki kat daha hızlı. Bu teknoloji sayesinde dizüstü bilgisayarlara dışarıdan ekran kartı bağlamak gibi senaryolar mümkün hale geliyor.

Linux üzerinde Thunderbolt sürücüleri halihazırda mevcut. Intel’den bu teknolojinin lisansını alabilmiş cihazlara bir Linux dağıtımı kurduğunuzda ondan faydalanmaya başlayabiliyorsunuz.

system76 gibi kendi donanımlarını açık kaynak olarak üreten, hatta Thelio gibi prodüksiyon cihazları geliştiren bir firmanın bu lisansı alması ise pek alışılmış bir durum değil.