Anasayfa Haber Valve, Linux Çekirdeğinin Oyun Dostu Olmasını İstiyor

Valve, Linux Çekirdeğinin Oyun Dostu Olmasını İstiyor

Valve Linux

Valve, Linux ile oyun deneyiminin artırılabilmesi için bazı değişiklikler istedi.

ValveLinux çekirdeğinin daha oyun dostu hale getirilmesi için çeşitli değişiklikler önermiş durumda. Uzun zamandır Linux’ün oyunculuk anlamında işlevlerinin geliştirilmesi için destek veren şirket, Linux tabanlı SteamOS kullanan bir Steam Machine bile tasarlamıştı.

Ek olarak, açık kaynaklı Windows uyumluluk katmanı Wine’ın geliştirilmesi için de çalışmalar yapılmıştı. Öte yandan Wine’ın daha fazla donanım ihtiyacı duyan programlarla mücadele etmesi bir sorun olmuştu. Bunun için de Proton adlı Wine’ın oyun dostu bir sürümünü içeren Steam Play beta sürümü ile sorun aşılmaya çalışıldı. Bu hamle bir nebze olsun işe yarasa da hala performans konusunda birçok sorun yaşanıyor.

En güncel Proton yama notlarında ise Valve’nin bazı oyunları çalıştırmadaki problemleri aşmak üzere Linux çekirdeği için değişiklik önerileri dikkat çekiyor. İlk olarak, fsync olarak anılan esync için deneysel bir değişiklik öne çıkıyor. Bu da futex tabanlı işlem içi senkronizasyon temelleri için destek sağlıyor ve işlemci kullanımını azaltıyor. Bu sefer de çekirdeğin eventfd() fonksiyonunun kullanımına duyulan ihtiyaçla, Linux çekirdeğinin doğru çalışması için modifikasyonlara ihtiyaç duyuluyor.

Değişiklikler öncelikli olarak optimal iş parçacığı havuzu senkronizasyonunu sağlamak üzere futex() işlevselliğini genişletebilecek. Ek olarak, geliştiriciler glibc ve libpthread için de değişiklikler istiyor. Test sürecindeki futex değişiklileri ile Beat Saber için yüzde 4, Shadow of the Tomb Raider için yüzde 1.5 performans artışı sağlandığı kaydediliyor.

Linux topluluğu tarafından da olumlu karşılanan yamanın mevcut kodlama standartları ile uyuşması için biraz temizlenmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Valve, yapılacak değişikliklerle Linux’te oyun işlevinin ciddi anlamda gelişeceğini paylaşıyor. Betayı denemek için Arch ve Ubuntu Linux için sunulan paketlere bu adresten erişebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Steam Ubuntu Linux Desteğini Sonlandırıyor