Anasayfa Video Corsair Crystal 680X RGB Bilgisayar Kasası İncelemesi

Corsair Crystal 680X RGB Bilgisayar Kasası İncelemesi

Bu videomuzda Corsair Crystal 680X RGB bilgisayar kasasını sizler için inceliyoruz

Bugün Corsair Crystal 680X RGB modelini inceliyoruz. Ölçüleriyle ve hacmiyle oldukça dikkat çeken bu kasa 505mm yükseklik, 423mm uzunluk, 344mm genişliğe sahip. Sınıfı mid-tower olarak belirtilse de alışılmış midtower kasalardan farklı bir görünüşe sahip.

Bu arada bize gelen inceleme ürünü beyaz ancak kasanın siyah renk seçeneğinin de bulunduğunu belirtelim.

Bu kasanın farklı görünüşün en büyük sebebi çift bölmeden oluşması. İlk bölmeye anakartı, varsa radyatörlerinizi, sıvı soğutma ekipmanınızı ve fanları takıyorsunuz. Arkada kalan ikinci bölmeye ise güç kaynağı, sabit disk ve SSD gibi parçaları yerleştiriyorsunuz. Ayrıca ortalıkta görünmesini istemediğiniz fazlalık kablolarınızı da yine ikinci bölmede saklıyorsunuz. Bu bölmenin toplam derinliği 11.5 santim.

Kasada 3 ayrı noktada karartılmış temperli cam kullanılmış. Yan kapak boydan boya temperli camdan üretilmiş. Üst ve ön kısımlarda da temperli cam kullanılmış.

Yan kapak 2 adet menteşe ile kasaya tutturulmuş, ayrıca mıknatısla kasaya yapışıyor. İstendiğinde bir alyan anahtar yardımıyla yan kapağı tutan 2 vidayı sökerek bu parçayı tamamen çıkarabiliyorsunuz.

Üstteki temperli camı yerinde tutan 4 adet düz vidayı bir tornavida ya da bozuk para yardımıyla sökmek mümkün. Kasanın içinden eriştiğiniz 2 adet parmak vidayla sökebileceğiniz çıkarılabilir üst çerçeve ise fanları ve radyatörü kasa dışına montajlamanızı sağlıyor. Ayrıca mıknatıslı toz filtresine de yine bu çerçeveyi çıkararak erişebiliyorsunuz.

Öndeki temperli cam yerinden çıkmıyor. Ancak tıpkı üst kısımda olduğu gibi, öndeki çerçeveyi 2 adet parmak vidayı sökerek çıkarabiliyorsunuz. Bu çerçeveyi çıkardığınızda hem montaj deliklerine, hem de toz filtresine kolayca erişebiliyorsunuz. Kasanın önündeki hava delikleri ve boşluklar yeterli, buraya 3 adet 12cm’lik veya 2 adet 14cm’lik fan takılabiliyor.

Soğutma Seçenekleri

Corsair’ın 3 adet LL serisi RGB fanı kasa önünde takılı olarak birlikte geliyor. Bu fanlar kasanın arka bölmesindeki Corsair Lighting Node Pro RGB kontrolcüye bağlılar. Bu kontrolcüyü kasanın içinden çıkan karton kutuda bulabileceğiniz bir ucu Mini USB, diğer ucu dişi USB 2.0 header bağlantılı kablo ile bilgisayarınıza bağlayıp, Corsair iCue ile fanlarınızın aydınlatmasını kontrol edebilirsiniz.

Kasa önündeki temperli camın hemen sağında çıkarılabilir bir plastik kapak var. Bu kapağı çıkardığınızda geniş bir alan görüyorsunuz. Bu alan özel sıvı soğutma sistemleri toplayanların rezervuar ve pompa montajını rahatça yapabilmesi için tasarlanmış.

Güç kaynağı kasanın arka bölmesine dikey olarak takıldığı için, ön bölmenin zemini boş kalıyor. Burası radyatör ve fan takmak için değerlendirilebilecek başka bir alan. Kasanın diğer fan yuvalarında olduğu gibi burada da toz filtresi var ve sürgülü sistemle çıkarılabiliyor.

Fan ve radyatör yuvaları açısından kasa gerçekten çok zengin. Öne 360 mm’ye kadar, üste ve alta 280 mm’ye kadar radyatörler takabilmek mümkün. Bu da üst seviye bir sıvı soğutma sistemi bu kasa içine kurabileceğinizi gösteriyor.

Kasanın iç detaylarına biraz daha göz gezdirdiğimizde, dikey ekran kartı montajını da desteklediğini görüyoruz. Bunun için PCI-Express uzatma kablosu aldığınızda, ekran kartınızı bu noktaya dikey şekilde monte edip sergileyebilirsiniz.

Anakart Desteği

Corsair 680x, E-ATX yani Extended ATX boy anakartları destekliyor. Fakat Extended ATX anakart kullanmanız durumunda kauçuk kablo geçit kanallarının yarısını kapatmış oluyorsunuz. Bu bir kayıp sayılmaz, çünkü bu kablo kanallarından kasa içinde bolca mevcut. Anakart altında kalan yerde bir tane, anakartın hemen yanında 6 tane ve anakartın üzerinde kalan alanda 2 tane var. İşlemci güç kablonuzu, fan ve disk kablolarınızı kolayca bu noktalardan geçirip, fazlalık kısımlarını arka bölmede gizleyebilmeniz mümkün.

Arka bölmede güç kaynağının takıldığı noktayı görüyoruz. Kasa oldukça uzun ebatlı güç kaynaklarına destek veriyor ve burada yeterli alan mevcut. Ancak güç kaynağının fanının kasa kapağına bakacak şekilde takılması gerekiyor, çünkü kapak üzerinde tam bu noktada hava delikleri var.

Sabit Disk Ve SSD Yuvaları

Güç kaynağının hemen üzerinde depolama aygıtları için ayrılmış yuvalar var. 3 adet 3.5 inçlik mekanik sabit disk yuvası ve 4 adet 2.5inçlik SSD yuvası mevcut. Eğer sadece Nvm-e SSD ile yetinecekseniz, bu yuvaları birkaç vidayı sökerek tamamen çıkarabiliyorsunuz. İşlemci soğutucusu takarken soketin arkasına erişmek için muhtemelen bunları çıkarmanız gerekecektir. Bu yuvalar aktif şekilde soğutulmuyorlar. Yani tüm yuvaları doldurmanız durumunda ısınmaları muhtemel. Yine de Corsair buranın arkasını petekli yapmış. Kasanın pek çok noktasında, örneğin egzos fanının üzerinde bu petekleri görüyoruz.

SSD yuvaları çok pratik tasarlanmış. Tek yapmanız gereken SSD’yi yerine ittirmek, kendiliğinden sabitleniyorlar. Sabit diskleri ise yandaki delikleri çıkıntılara girecek şekilde plastik braketlere oturtuyorsunuz ve yuvasına ittiriyorsunuz.

Kasanın üzerindeki giriş çıkış yuvalarına ve tuşların olduğu kısma baktığımızda, kasanın güncel bağlantılarla donatıldığını görüyoruz. Öncelikle kasa 4 kutuplu yani TRRS uç dediğimiz, kulaklık ve mikrofon sinyallerinin tek bir kablodan iletildiği yuvaya sahip. Güncel kulaklıkların çoğu artık bu uçla geliyor. Bir başka sevindiren detay da burada USB 3.1 2.jenerasyon yuva görmemiz. Kasanın arkasına eğilip Type-C yuva aramak yerine, harici SSD gibi cihazları buraya takıp tam hızda kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak 2 adet USB 3.0 yuva, güç ve reset tuşlarını da burada görüyoruz.

Anakartın montaj plakasının arkasında oldukça geniş bir boşluk var. İşlemci soğutucusu takarken anakartı çıkarmadan soket arkası destek plakalarını monte etmek için bu boşluk çok faydalı.
Kasanın içine bir adet de aydınlatmasız egzoz fanı dahil edilmiş. Bu egzoz fanı 12 cm ebadında, ancak kasa 14 cm’lik fanları da takmaya imkan tanıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Bolca fan ve radyatör bağlama seçeneği sunup, havanın giriş yaptığı bu noktaların hepsine toz filtresi koymayı ihmal etmeyen Corsair, gelişmiş bir sistem toplamak isteyenler için ideal bir kasa ortaya çıkarmış. Bu tasarım kullanıcıyı kasayı açıp bileşenleri tek tek temizleme zahmetinden kurtarıyor. Eğer zaman içinde özel bir sıvı soğutma sistemi kurmayı düşünüyorsanız, bu kasa iyi bir seçenek olacaktır.