Anasayfa Haber iPhone Üçüncü Parti Batarya Değişimi için Yazılım Kilidi Getirebilir

iPhone Üçüncü Parti Batarya Değişimi için Yazılım Kilidi Getirebilir

iPhone Üçüncü Parti Batarya Değişimi

iPhone üçüncü parti batarya değişimi önünde engel teşkil edecek bir yola gitti.

iFixit tarafından ortaya atılan iddiaya göre, Apple şu an için uyku halinde olan bir yazılım kilidini aktif hale getirdi. Bu yazılım kilidinin iPhone üçüncü parti batarya değişimini önlediği ifade ediliyor. Bu kilidin özellikle de en yeni iPhone modellerinde kendisini gösterdiği bilgiler arasında.

Yazılım kilidi yeni bir batarya alıp cihazınıza taktırmanızı engellemiyor. Öte yandan, iOS 12 ve iOS 13 sürümlerindeki Ayarlar uygulamasına girildiğinde bataryanın Hizmet durumu için bataryanın bittiği ve değiştirilmesi gerektiği şeklinde bir göstergeyle karşılaşılıyor. Başka bir iPhone’dan batarya alınıp takıldığında da aynı sonuçla karşılaşıldığına da dikkat çekiliyor. Herhangi bir batarya sağlığı bilgisine veya mesajına erişilemezken, bataryanız orijinal olarak da onaylanmıyor. iFixit bu durumdan dolayı Apple’ın kasti olarak bağımsız teknik servisleri devreden çıkarma yolunda olduğunu ileri sürmüş durumda.

Konuyla ilgili olarak yapılan daha derin araştırmalar sonucunda, Apple’ın bir Texas Instruments mikro kontrolcü kullandığı ve bunun her batarya için özel yetkilendirme anahtarına sahip olduğu tespit edilmiş. Bu kontrolcü de iPhone XS, iPhone XR ve iPhone XS Max cihazlarda bulunuyor. Bu sebeple ya resmi Apple resmi servis sağlayıcılarına gidilmesi ya da yeni batarya ile koruma devresinin cihaza dikkatlice aktarılması gerektiği belirtiliyor.

Tabii ki Apple bu yazılım kilidinin güvenlik sebebiyle olduğunu savunabilir. Ne de olsa lityum bataryalar dikkat edilmediğinde oldukça tehlikeli olabiliyor. Yine de iFixit bunun tehlikeli bir emsal teşkil ettiğine inanıyor. Hatta örnek olarak bir otomobilin yağını kendiniz değiştirebilseniz bile, durumun gidip sadece o aracın servisinde yağ sinyalinin sıfırlatılmasına benzetiyor.

Bataryanın yine de üçüncü parti olarak değiştirilmesi durumunda cihazınıza güç verebileceğini belirtelim. Öte yandan, bataryanın değiştirilmesinin gerekip gerekmediği ya da tam performans sunup sunmayacağı konusunda bilgi sahibi olamayacaksınız.

İlginizi çekebilir: 2020 Yılında Çıkacak iPhone’lar 5G Teknolojisini Destekleyebilir