Anasayfa Makale iPhone Çalınırsa Hangi Önlemleri Almalı?

iPhone Çalınırsa Hangi Önlemleri Almalı?

iPhone’unuz kaybolur ya da çalınırsa, yerini bulmak ya da uzaktan erişip verileri sınırlandırmak için yapmanız gereken birçok işlem var.

Akıllı telefonlar hayatımızın önemli bir parçası. Dijitalleşen dünyayla günlük yaşantımızda işleri bu cihazlarla hızlıca halledebiliyoruz. Hatta birkaç saat kontrol etmediğimizde dahi eksik hissedebiliyoruz. En kötü senaryolardan biri ise telefonu kaybetmek ya da çaldırmak. Bu tip durumlarda telefonu bulmak ya da uzaktan erişmek çok büyük önem taşıyor. Bu rehberde iPhone’un kaybolmasını ya da çalınmasını temel alıyoruz. Ancak Android cihazlar için de benzer bir rehber yayınlayacağız.

1- Apple Watch ile ses gönderin

iPhone kullanıcılarının bir kısmı Apple Watch da tercih ediyor. Dolayısıyla saat üzerinden ping atabilir ve cihaz eğer yakın mesafedeyse sesi takip ederek bulabilirsiniz. Bu aslında iPhone’u bulmanın en kolay yöntemlerinden biri. Apple Watch Kontrol Merkezi’ndeki telefon simgesi üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sesi duyamıyorsanız ve karanlık bir ortamdaysanız bu simgeye parmağınızı üç saniye basılı tuttuğunuzda iPhone’unuzun flaşı da yanar. Bu ipucu da işinize yarayabilir.

2- Hey Siri komutu verin

Her ne kadar birçok kişiye garip gelse de aslında Apple Watch’unuz yoksa benzer işlemi Siri sayesinde yapabilirsiniz. Otomatik Dikte özelliğinin etkinse ‘Hey Siri’ komutuyla iPhone’da Siri’nin aktif olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece sesin geldiği yöne doğru gidip telefonun bulabilirsiniz.

3- iPhone’umu Bul uygulamasından konuma bakın

En garanti ve bilinen yöntemlerden biri ise iPhone’umu Bul uygulaması. Applw Watch ya da Hey Siri komutuyla bulunmayan iPhone’a uygulama vasıtasıyla uzaktan erişebilirsiniz. Bunun için https://www.icloud.com/ adresine giriş yaptıktan sonra ‘iPhone Bul’ sayesinde telefonun konumunu görebilirsiniz.

4- iPhone’umu Bul aracılığıyla ses çalın

Telefonun bulunduğunuz yere yakın olduğunu düşünüyorsanız bu yöntemle de ping atabilirsiniz. Üstelik iPhone sessiz ya da titreşimde olsa dahi ‘Ses Çal’ özelliği kullanılabilir. Bunun için iPhone’umu Bul uygulamasını açın ve cihazı seçtikten sonra ‘Ses Çal’ düğmesine dokunun.

5- Başka bir telefondan arayın ya da mesaj gönderin

Yapabileceğiniz en kolay şeylerden biri de iPhone’unuzu farklı bir telefondan aramak ya da mesaj göndermek. Eğer telefonunuz kaybolduysa ve iyi niyetli birine denk gelirseniz arama ya da mesaja dönüş yapacaktır. Aramalara cevap verilmiyorsa metin mesajı da etkili olabilir. Mesajda iPhone’unuzu kaybettiğinizi ve bulunursa yapılması gerekenleri kısa ve öz bir şekilde belirtin. Ama eğer kilit ekranında herkesin görebileceği hassas bilgiler hakkında endişeleniyorsanız telefonu uzaktan kilitleyin. Bunun için bir sonraki adımı izleyebilirsiniz.

6- Telefonu kilitleyin ve Kayıp Mod mesajı gönderin

iPhone’unuz hâlâ açılmadıysa üzülmeyin. iPhone’umu Bul yalnızca şu an cihazınızın nerede olduğunu görmenize izin vermiyor. Aynı zamanda kilit ekranınızdaki iletilere ya da araç çubukları üzerinden yabancıların çeşitli bilgilere erişmesini de önlüyor. Cep telefonu ya da masaüstü web uygulaması üzerinden iPhone’umu Bul sayesinde cihazı seçip ‘Kayıp Mod’ seçeneğine tıklayın. Mobil uygulamada, ‘Kayıp Modu Aç’ düğmesine dokunun ve ardından ulaşabileceğiniz bir telefon numarasıyla arama yapın veya mesaj gönderin.

7- iPhone’u uzaktan silin

Cihazınızı bulamayacağınızı düşünmeye başladığınızda iPhone’daki tüm verileri de yine iPhone’umu Bul sayesinde silebilirsiniz. Çalınan ya da kaybolan cihazı seçtikten sonra ‘iPhone’u Sil’ düğmesiyle bunu gerçekleştirebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta cihaz silindiğinde veriler kaybolacağı gibi aynı zamanda iPhone’umu Bul uygulamasının erişiminin de engelleneceği…

8- Apple kimliğinizi ve iPhone şifrenizi değiştirin

Son olarak, Apple ID şifrenizi ve iPhone şifrenizi değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü hırsızların bu tip verilerle diğer bilgilerinize erişmesi de söz konusu olabilir. Apple kimliği şifrenizi farklı bir iPhone’dan kimliğinizle giriş yaparak Ayarlar üzerinden Şifre ve Güvenlik / Şifre Değiştir seçenekleriyle gerçekleştirebilirsiniz.

Ek seçenekler:

  • Arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize iPhone’unuzu kaybettiğinize dair haber verin. Böylece telefonunuza erişebilecek bir hırsız tarafından kandırılmalarını önleyebilirsiniz.
  • Sosyal medya hesapları, e-postalar ve diğer uygulamalarda dahil olmak üzere internet hesaplarınızın şifrelerinin tamamını değiştirin. Özellikle mobil bankacılık uygulamanızın şifresini hızlıca değiştirin.
  • Polise gidin ve durumu açıklayarak gerekli raporların tutulmasını sağlayın.