Anasayfa Makale Daha Gizli Bir WhatsApp İçin Güvenlik Rehberi

Daha Gizli Bir WhatsApp İçin Güvenlik Rehberi

WhatsApp aslında sanıldığından daha çok kişisel veri barındırıyor. Ama bunları güvende tutmak için çeşitli ipuçları var. Bu rehberimizde daha güvenli bir WhatsApp için detayları paylaşıyoruz.

WhatsApp şu anda dünyanın en fazla tercih edilen anlık mesajlaşma uygulaması. Statista istatistiklerine göre Temmuz 2019 itibariyle her ay 1.6 milyar kişi bu platformunu kullanıyor. Buna bağlı olarak milyonlarca farklı kullanıcı verisi barındırıyor. Dolayısıyla kullanıcıların bilgilerine erişmek isteyen kötü niyetli kişiler için de uygulama aslında listenin ilk sırasında yer alıyor. Bu yüzden hem Android hem de iOS uygulamasında zaman zaman çeşitli güvenlik açıkları ortaya çıkıyor.

WhatsApp’ın sahibi olduğu Facebook, yeni bir yapılandırma süreciyle uygulamayı daha güvenli hale getirmeyi planlıyor. Ancak Cambridge Analytica skandalı sonrası kullanıcıların büyük bölümü Facebok’a güvenmiyor. Bu noktada ise güvenliği ve gizliliği artıracak yeni seçenekler devreye giriyor. Uygulama içindeki bazı ayarlarla kişisel verileri bir nebze de olsa güvende tutabilmek mümkün.

1- Bilgilerinizi Tanımadığınız Kişilerden Gizleyin

WhatsApp aslında düşünülenden daha fazla veri barındırıyor. İsim ve biyografi kısmındaki detaylar bile aslında büyük önem taşıyor. Yani aslında bu bölümde meslek, web sitesi, diğer sosyal ağların adresleri, üniversite ve şehir bilgilerini bile paylaşılıyor. Tüm bu bilgilerin tanımadığınız kişilerin eline geçmesi aslında sakıncalı. Dolayısıyla gizliliği bu tip ayarları değiştirerek ele almak gerekiyor.

Bu yüzden öncelikle Ayarlar / Gizlilik kısmı üzerinden Son Görülme, Profil Fotoğrafı, Hakkımda ve Durum özelliklerini ‘Herkes’ yerine sadece kişilerinize açabilir; ya da hiç kimsenin bu verileri görmemesini sağlayabilirsiniz.

2- Okundu Bilgisini Paylaşmayın

Basit ama işlevsel diğer bir özellik ise Okundu Bilgisi. Bunu da yine Hesap / Gizlilik üzerinden kapatabilirsiniz. Bu seçenek varsayılan olarak ‘Herkes’ olarak işaretlenmiştir. Ancak WhatsApp’ta bağlantı kurduğunuz kişilerin uygulamayı en son ne zaman açtığınızı görmesini istemiyorsanız seçeneği Okundu Bilgisi düğmesini pasif olarak ayarlayın.


3- Paylaşılan Bilgileri Belirleyin

Evet; her uygulama akıllı telefonunuzdan birçok farklı izin istiyor. Bunlar arasında fotoğraflara, mikrofona, kameraya ve kişilere erişmek ilk sırada geliyor. Hatta bunlar arasına konum bilgisini de dahil etmek lazım. Uygulamalar aslında bu sayede konumunuzu anlık olarak takip edebiliyor.

Hem Android hem de iOS’ta telefonun Ayarlar bölümünde WhatsApp’a tıklarsanız fotoğraflara, mikrofona, kameraya ya da kişilere erişimi kapatabilirsiniz. Yine bu da gizliliği artırmanın önemli yöntemlerinden biri. iPhone’da Ayarlar / WhatsApp üzerinden Android’de de yine uygulama ayarları üzerinden erişim izinlerini belirleyebilirsiniz.

Ama bu durum aslında WhatApp’ın birçok özelliğini de sınırlıyor. Yani en basit örnekte eğer uygulamanın mikrofona erişimini kapatırsanız ses kaydı gönderemezsiniz.

4- Mesajları Meraklı Arkadaşlarınızdan Koruyun

Son olarak, WhatsApp’ın iki adımlı doğrulama özelliği de güvenlik için önem taşıyor. Bu özelliği aktif ettiğinizde uygulamadaki herhangi bir hesabını doğrulama işleminde sizin oluşturduğunuz 6 haneli PIN’i girmeniz gerekiyor. İki adımlı doğrulamayı Ayarlar / Hesap / İki Adımlı Doğrulama / Etkinleştir yolunu izleyerek aktif edebilirsiniz.

5- Parmak İzi Okuyucu Ya Da Yüz Tanıma Özelliklerini Kullanın

WhatsApp’ı güvende tutmanın diğer yöntemlerinden biri de biyometrik tarayıcı kullanmak. Bunun için uygulamanın hem Android hem de iOS sürümünde gerek parmak izi okuyucu gerekse yüz tanıma özellikleri destekleniyor. Böylece uygulamayı açarken parmak izinizi okutmak ya da yüzünüzü telefona göstermek zorunda kalıyorsunuz. Yani farklı bir kişi telefonunuza erişse dahi bu sayede mesajlarınızı okuyamıyor.

6- Yedekleme Yapmayı Bir Kez Daha Düşünün

Son olarak, WhatsApp mesajlarınızın bulut yedeklemelerini devre dışı bırakmalısınız. Mesajları Apple iCloud gibi bulut hizmetlerine yedeklemek aslında herhangi bir durumda yedekleri (yani eski mesajları) farklı bir cihazda aynı şekilde görebileceğiniz anlamına geliyor. Ama buradaki önemli nokta WhatsApp mesajları iCloud benzeri bulut depolama servislerine yedeklenirken şifrelenmiyor. Yani aslına bakılırsa burada uçtan uca şifreleme sistemi devre dışı kalıyor. Bu da doğal olarak kötü niyetli kişilerin bulut hesabınıza erişmesi durumunda WhatsApp’ta yedeklediğiniz verileri görülebildiği anlamına geliyor.

Yedeklemeyi iptal etmek için iPhone’da uygulama üzerinden Sohbetler / Sohbet Yedeği bölümünden yedeklemeyi devre dışı bırakabilirsiniz. Android’de ise Sohbetler / Sohbet Yedekleme / Google Drive’a Yedekle seçeneğini ‘Hiçbir Zaman’ olarak işaretlemek yeterli.

Ek bir uygulama kullanmadan WhatsApp’ı güvende tutmanın en basit yöntemleri bunlar. Kişisel verilerin ortalığa saçıldığı bu dönemde daha dikkatli olmakta yarar var.